Kapusta
Dušená kapusta
- 800 g kapusty
- 600 g brambor
- 40 g sádla
- 50 g mouky
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- černý pepř
- česnek
- majoránka
- kmín
- sůl
Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, několik minut povaříme a necháme okapat. Potom ji podlijeme trochou vody, okořeníme a dusíme. Když téměř změkne, doplníme ji bramborami pokrájenými na kostky a vše dusíme. Cibuli zpěníme na sádle, zasypeme moukou, paprikou a usmažíme jíšku, kterou posléze rozředíme vodou, rozšleháme ji, aby v ní nebyly žmolky a povaříme. Jíšku vmícháme do kapusty, dokořeníme ji pepřem, rozetřeným česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme. Můžeme ještě krátce podusit. Podáváme s tmavým chlebem.
—————
Dušená kapusta s klobásou
Doba přípravy: přibližně 40 minut
1 porce asi 1 115 kJ/ 265 kcal
4 porce
- 200 g ostravské klobásy
- 1/2 hlávky kapusty
- 2 větší cibule
- sůl
- pepř
- 1 - 2 stroužky česneku
- 2 - 3 lžíce oleje
Kapustu omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Krátce spaříme ve vroucí vodě. Slijeme do cedníku a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Krátce ji orestujeme a přidáme spařenou kapustu. Podlijeme ji trochou vody, osolíme a opepříme a dusíme zcela doměkka.
Klobásy nakrájíme na silnější nudličky a orestujeme je na trošce oleje. Opečenou klobásu přimícháme ke kapustě, dochutíme solí, pepřem a několika paličkami prolisovaného česneku. Kapustu podáváme s vařenými bramborami nebo také s bílým pečivem.
—————
Kapusta po dalmatsku
- 1 kg kapusty
- 200 g brambor
- asi 100 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- česnek
Do většího množství vařící slané vody dáme nahrubo nakrájenou kapustu a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme nadrobno nakrájené brambory a přidáme je ke kapustě, opět vaříme společně ještě asi 15 minut - až jsou brambory měkké. Scedíme, přidáme trochu olivového oleje a ochutíme solí, pepřem a česnekem.
—————
Kapustičky se sýrem
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 kg brambor
- 200 ml smetany
- 200 g anglické slaniny
- 3 vejce
- 150 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Kapustičky očistíme a dáme povařit asi na 7 minut do osolené vody. Do zapékací misky dáme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme do rozehřáté trouby. Až se slanina krátce zapeče, přidáme uvařené kapustičky a směs promícháme. Mírně přisolíme a opepříme, zalejeme smetanou s rozmíchanými vejci a dáme zapéct.
Na konci pečení přidáme nastrouhaný sýr, jako přílohu podáváme vařené brambory.
—————
Kapustové čevabčiči
- 1 menší kapusta
- 300 g mletého masa (nejlépe vepřového)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- strouhanka
- olej nebo sádlo na pečení
Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě, usekáme nadrobno nebo umeleme. Česnek utřeme se solí, přidáme kapustu, vejce, mleté maso a směs opepříme, dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvoříme válečky, které v rozehřátém oleji smažíme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a cibulí.
—————
Kapustové karbanátky
- 1 malá kapusta
- 200 g uzeniny nebo uzeného vařeného masa
- 2 vařené brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- špetka majoránky
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej
Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě. Uzeninu nebo uzené maso nasekáme nadrobno nebo umeleme nahrubo, cibuli velmi jemně nakrájíme, česnek prolisujeme a vařené brambory nastrouháme. Kapustu vymačkáme a rozsekáme nadrobno, vše spojíme, osolíme a okořeníme.
Ze směsi tvoříme karbanátky, obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smažíme je na oleji dočervena. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo vařené brambory a zeleninové saláty.
—————
Kapustové závitky s mletým masem
- 8 větších kapustových listů
- kousek cibule
- česnek
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 8 malých plátků anglické slaniny
- sůl
Nádivka:
- 300 g mletého hovězího i vepřového masa
- 1 rohlík
- 1 bílek nebo 1 malé vejce
- sůl
- kousek cibule
- česnek
- mletý pepř
Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žebra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.
Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokapeme vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělníme a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, rozetřeným česnekem, drobně nakrájenou cibulí a pepřem.
—————
Kapustový mozeček
4 porce
- 800 g kapusty
- 8 rozšlehaných vajec
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
- sůl
- cherry rajčátka na ozdobu
Kapustu zbavenou ovadlých listů rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Vložíme ji do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Poté ji scedíme a necháme na sítu okapat.
Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Ve velké pánvi ji na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Přidáme kapustu, prohřejeme a zalijeme vejci.
Směs osolíme, opepříme a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s brambory a cherry rajčátky.
—————
Kapustový nákyp
- 1 větší kapusta
- 200 g šunkového salámu
- 5 lžic strouhaného sýru
- 3 bílky
- strouhanka
- olej
- sůl
Kapustu uvaříme doměkka a umeleme ji na masovém strojku. Přidáme na kostičky nakrájený salám, osolíme a zahustíme strouhankou. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Dáme do zapékací nádoby vymazané olejem. Posypeme strouhaným sýrem a v mírnější troubě pečeme dorůžova.
—————
Karbanátky s kapustou a bůčkem
Doba přípravy: 40 minut
4 porce
- 250 g vepřového masa z bůčku
- 1/4 středně velké hlávky kapusty
- 3 vejce
- 3 housky
- 1 cibule
- 30 g tvrdého sýra (eidam)
- mléko podle potřeby
- sůl
- mletý černý pepř
- strouhanka podle potřeby
- olej na smažení
Kapustu mírně povařte, nechte okapat a nakrájejte na plátky. Housky rozkrájejte na kousky a namočte do mléka. Pak je "vyždímejte" a spolu s kapustou, na kostky nakrájeným masem i oloupanou cibulí rozemelte.
Ke směsi přidejte vejce, strouhaný sýr, dle potřeby zahustěte strouhankou, osolte a opepřete. Dobře vymíchejte. Ze směsi tvořte karbanátky, které obalte ve strouhance a na oleji je osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s tmavým pečivem a listy salátu.
—————