Květák

Květák po římsku

 

1 porce                                                    

1 porce = 1 839 kJ/441 kcal

 

  • 1 květák
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 20 g oleje
  • petrželka
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 60 g strouhaného sýra

 

Očištěný květák rozebereme na růžičky, které vhodíme do vařící osolené vody a necháme je krátce povařit. Pak květák vyndáme a necháme okapat. Na oleji orestujeme plátky česneku, drobně nasekanou petrželku a růžičky květáku. Přidáme protlak, podle potřeby osolíme a necháme prohřát. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

—————

Květák se sýrovou čepicí

 

  • 1 uvařený květák
  • 150 g hrášku
  • 250 ml šlehačky
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • 50 g másla

 

Připravíme si světlou máslovou jíšku, zalijeme mlékem, smetanou, dochutíme a necháme provařit. Do zapékací misky rozložíme růžičky uvařeného květáku, hrášek a vše zalijeme připravenou jíškou. Posypeme strouhaným sýrem rozmíchaným ve vajíčku a zapečeme v rozpálené troubě na asi 185 °C. Jako přílohu podáváme brambory s pažitkou.

—————

Květákové curry

 

  • 1/4 květáku
  • půl cibule
  • mořská sůl
  • kari koření
  • 50 ml kysané smetany
  • lžíce hladké mouky
  • olivový olej

 

Růžičky květáku uvaříme v osolené vodě. Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme kari, mouku rozmíchanou ve smetaně, osolíme a provaříme. Přidáme květák a ještě chvíli vaříme

—————

Květákové nebo brokolicové ragú - dietní

 

Oškrabte a na kostičky nakrájejte pět brambor, v hrnci je zalijte 3 dcl mléka a 15 minut doměkka vařte. Ve vedlejším hrnci ve vodě nebo na páře uvařte květák nebo brokolici, nakrájejte a zamíchejte do mléka a brambor, okořeňte tím, co máte rádi a zahustěte lžičkou solamylu.

—————

Květákové placičky

 

Doba přípravy: 90 minut

6 porcí

 

  • 1 květák
  • 2 vajíčka
  • hrnek polohrubé mouky
  • sůl, pepř
  • olej

 

Květák rozebereme na růžičky a povaříme ve slané vodě asi 10 minut. V míse ho rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, osolíme a opepříme. Postupně přidáváme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vařečkou tvoříme menší placičky přímo na pánev na rozpálený olej a smažíme na mírném plameni, až zezlátnou.

Pokud se placičky rozpadají, přidáme ještě mouku. Hotové placičky vrstvíme na talíř na ubrousek, který odsaje olej. Podáváme se zeleninou nebo s bramborovou kaší.

—————

Květákové ragú s vejci a kari omáčkou

 

Doba přípravy: asi 35 minut

1 porce asi 1 400 kJ/ 335 kcal

2 porce

  • 1 středně velký květák
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 l mléka
  • 4 vejce
  • 150 g sýra na strouhání (např. eidamu)
  • 1 lžička kari koření
  • 10 kuliček zeleného pepře
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • zelené bylinky na ozdobení

Z květáku odkrojíme košťál a listovou část (mladší lístky nevyhazujeme, můžeme je později rovněž uvařit). Bílou hlávku ponoříme do studené vody a důkladně omyjeme. Rozebereme ji na větší růžičky, které vložíme do osolené vroucí vody a asi 5 až 7 minut povaříme. Scedíme je a necháme odkapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme v něm mletou červenou papriku a do ní vložíme okapaný květák, který po všech stranách krátce opečeme. Takto opečené růžičky naskládáme do zapékací misky. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě, oloupeme a podélně opatrně rozkrojíme na polovinu.

Omačka: Do kotlíku nalijeme mléko, které přivedeme k varu, a kotlík přendáme do vroucí vodní lázně. Do mléka přidáme nastrouhaný sýr, necháme jej rozpustit a občas zamícháme.

Přisypeme celý zelený pepř, kari a podle chuti osolíme a ještě opepříme bílým pepřem. Omáčku nalijeme na květák připravený v zapékací misce a vložíme asi na 5 minut do rozehřáté trouby (250°C) zapéci. Podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem. Zdobíme čerstvými zelenými bylinkami. Nebo můžeme jako přílohu zvolit vařené brambory, bramborovou kaši, eventuálně usmažíme malé bramborákčy.

—————

Smažený květák v sýrovém těstíčku

Smažený květák v sýrovém těstíčku

Doba přípravy: 40 minut

1 porce 2 980 kJ/711 kcal

4 porce

  • 1 květák
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 100 g sýru eidam
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml oleje

Květák omyjeme a očistíme. Rozebereme ho na větší růžičky a vložíme do vroucí osolené vody se 3 lžícemi mléka. Uvaříme do poloměkka.

Vodu slijeme a květák necháme okapat, nebo ho důkladně osušíme v papírové utěrce. Sýr nastrouháme najemno.  Žloutky jemně rozšleháme s moukou, nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a lžící oleje. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který postupně zlehka vmícháme do těstíčka.

Na pánvi rozehřejeme olej. Růžičky květáku namáčíme do těstíčka a smažíme na pánvi dozlatova. Necháme je osušit od přebytečného tuku v papírové utěrce. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, kterou navrch ozdobíme zeleninou.

—————

Zapečený květák (brokolice)

  • květák (brokolice)
  • 4 - 5 větších syrových brambor
  • 1 - 2 smetany
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • sůl
  • vegeta
  • pepř
  • tvrdý sýr

 

Do vymazaného pekáčku nakrájíme na kolečka oloupané brambory. Syrový květák nebo brokolici rozebereme na menší kousky a dáme na brambory. Ochutíme vegetou a trochu opepříme. Do smetany dáme utřený česnek se solí, ještě výrazně přichutíme vegetou. Zalijeme brambory a květák smetanou a pomalu zapékáme, až se ztratí smetana. Ke konci pečení můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.

—————

Zapečený květák II

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 1 květák
  • 125 g anglické slaniny
  • 6 velkých vajec
  • 250 ml mléka
  • špetka muškátového květu
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • menší svazek pažitky
  • máslo a strouhanka

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Květák zbavíme košťálu, rozebereme na menší růžičky, omyjeme je a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s růžičkami květáku.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, urovnáme do ní květák se slaninou a přelijeme směsí rozšlehaných vajec s mlékem, solí, pepřem, muškátovým květem, krupičkou a lžící pažitky. Pečeme asi 30 minut, dokud vejce nezpevní a květák nezměkne. Zapečený květák vyjmeme z trouby a podáváme posypané zbylou pažitkou.

—————

Zapečený květák se špaldou

 

4 porce

 

  • 1 květák rozebraný na růžičky
  • 200 g špaldových zrn
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • máslo na vymazání pekáčku
  • 150 g šunky nakrájené na kostičky
  • sůl
  • hrst sekané petrželky

 

Špaldu namočíme na noc do studené vody. Druhý den vodu osolíme a špaldu uvaříme doměkka (asi 30 minut). Scedíme ji.

Květák v osolené vodě 7 minut vaříme. Scedíme.

Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji asi 200 ml zchladlého vývaru z květáku. Přilijeme mléko a 15 minut povaříme. Přisypeme sýr a mícháme, dokud se neroztaví. Dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Do pekáčku rozložíme květák. Přidáme špaldu, šunku, omáčku, posypeme petrželkou a zapékáme při 170 °C 30 minut.

—————