Papriky

Bjurek

Bjurek

Masité kapie dejte péct do trouby, dokud slupka nezčerná. Takto opečené papriky na chvíli vložte do igelitového sáčku a zavřete, lépe pak slupku oloupete.

Nadrolte slaný sýr (balkánský, feta ...) a rozmíchejte ho s vajíčkem. Očištěnou a oloupanou papriku touto směsí naplňte a dvakrát obalte v hladké mouce a vajíčku a následně osmažte. Servírujte s omáčkou z bílého jogurtu, česneku a kopru.

—————

Paprikové lusky jako minutka *****, dietní

  • 200 g paprikových lusků
  • tlučený kmín
  • sůl
  • tuk

 

Na jemné nudličky nakrájené papriky posypeme špetku tlučeného kmínu, solí a přikryté pokličkou dáme na několik minut podusit na tuk bez vody. Změknou, ale zůstanou jasně zabarvené. Podáváme s celozrnným pečivem.

—————

Papriky plněné zeleninovou rýží

Papriky plněné zeleninovou rýží

Doba přípravy: asi 50 minut

1 porce asi 1 402 kJ/ 335 kcal

4 porce

  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 šalotka
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 malé cukety
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g rýže
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • černý mletý pepř
  • čerstvá majoránka
  • 200 g taveného sýra
  • 4 velké papriky
  • 200 g polníčku

Slunečnicová semínka opražíme nasucho bez tuku. Šalotku očistíme, oloupeme a usekáme nadrobno. Celerové řapíky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cukety omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Mladé cukety neloupeme, protože mají měkkou slupku a křehkou dužninu. Starší cukety musíme oloupat a při zpracování dáváme pozor, protože dužnina je někdy nahořklá. Rýži několikrát propláchneme a necháme dobře okapat.

Nakrájenou zeleninu krátce opečeme na oleji. Pak ji vyjmeme a na témže tuku osmahneme rýži. Přilijeme k ní 200 ml vývaru a dusíme asi 15 minut na mírném ohni. Přidáme opečenou zeleninu a dusíme ještě další 3 minuty.

Majoránku opláchneme a usekáme najemno. Rýži ochutíme pepřem a majoránkou. V horké rýži necháme rozpustit sýr a nakonec vmícháme část slunečnicových semínek.

Papriky omyjeme, odřízneme vršky a odstraníme semeník. Lusky naplníme rýžovou směsí, posypeme zbylými slunečnicovými semínky a uzavřeme odkrojenými vršky. Papriky vložíme do zapékací mísy, zalijeme 150 ml zeleninového vývaru a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 30 minut.

—————

Papriky po myslivecku

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 1 525 kJ/ 364 kcal

4 porce

  • 4 větší zelené papriky
  • 4 lžíce oleje
  • 600 g čerstvých nebo mražených hub
  • 1 malá cuketa
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sladké smetany
  • pepř
  • sůl
  • rajčata a petrželka na ozdobu

Papriky omyjeme a nožem podélně rozkrojíme. Rozkrojené poloviny zbavíme semen. Rozpustíme máslo, vložíme papriky a přiklopené pokličkou je asi 8 minut dusíme. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Přidáme nakrájené houby, zamícháme a chvíli pod pokličkou dusíme. Potom k houbám přidáme omytou a na kostičky nakrájenou mladou cuketu, promícháme a znovu krátce podusíme.

Rozkvedláme vejce se smetanou,  nalijeme ji do houbové směsi a za stálého míchání necháme zhoustnout. Podle chuti opepříme a osolíme. Touto směsí naplníme půlky paprik, vložíme je do zapékací misky a krátce na eletrickém grilu ogrilujeme. Podáváme je s vařenými nebo opečenými brambory ozdobené čerstvou petrželkou a rajskými jablíčky.

—————

Papriky s rýžovou směsí

 

Doba přípravy: 50 - 60 minut

4 porce

  • 4 červené papriky
  • 100 g rýže
  • 200 g mražené míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička vegety
  • 80 g tvrdého strouhaného sýra
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání pekáče
  • čerstvé bylinky na ozdobu - rozmarýn

Uvaříme rýži, papriky rozpůlíme, osmažíme cibulku, přidáme mraženou zeleninu a krátce podusíme.

Smícháme rýži se zeleninou, přisypeme lžičku vegety, pepř a sůl. Směsí naplníme půlky paprik a v troubě asi 15 minut zapékáme.

Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým rozmarýnem.

—————

Papriky se žampionovou nádivkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 564 kcal/ 2 365 kJ

4 porce

 

  • 1 cibule
  • 200 g žampionů
  • 4 lžíce oleje
  • 1 svazek petrželky
  • 1 houska z předchozího dne
  • 100 ml mléka
  • 200 g vařené rýže
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 6 paprik
  • 100 g tvrdého sýra (např. eidamu)
  • olej na vymazání
  • tymián na ozdobení

 

Cibuli oloupeme a žampiony očistíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, žampiony na plátky. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s houbami na něm zprudka orestujeme. Petrželku opláchneme a nasekáme nadrobno.

Housku nakrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zvlhčíme mlékem. Přidáme orestované žampiony, nasekanou petrželku a vařenou rýži. Vejce rozšleháme a přilijeme do mísy. Nádivku osolíme, opepříme a všechny přísady zlehka promícháme.

Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, opláchneme a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Papriky naplníme připravenou nádivkou, posypeme sýrem a dáme do olejem vymazaného pekáčku.

Papriky zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Snítky tymiánu opláchneme, plněné papriky jimi ozdobíme a podáváme.

—————

Pečené plněné papriky na 2 způsoby

4 porce 

  • 200 g rýže
  • 150 g žampionů
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 120 g taveného sýra
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 4 velké barevné papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 menší brokolice
  • 1 a 1/2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • sůl
  • tuk na vymazání mísy

 

Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, povaříme 4 minuty ve vroucí vodě a slijeme. Papriky omyjeme a osušíme. Odřízneme z nich vrchní část a vydlabeme semínka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm brokolici, žampiony i scezenou kukuřici. Zeleninu s houbami přidáme do mísy k uvařené rýži a vše promícháme.

Do kastrůlku nalijeme vývar, přivedeme ho k varu a rozpustíme v něm tavený sýr. Pak přilijeme smetanu a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ochutíme tymiánem.

Papriky naplníme rýžovou směsí a dáme do vymazané zapékací mísy. Náplň přelijeme sýrovou omáčkou a přiklopíme odříznutou vrchní částí papriky. Mísu vložíme do předehřáté trouby a papriky pečeme při 180 °C asi 25 - 30 minut. Podáváme je teplé s listovým salátem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

  • 6 paprik
  • 100 g šunky
  • 100 g uzeného eidamu
  • 10 středně velkých žampionů
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • sladká mletá paprika

 

Papriky rozkrojíme a očistíme od zrníček. Potom jemně nakrájíme žampiony, sýr a šunku a promícháme. Orestujeme společně na pánvi (můžeme přidat i vejce). Pak touto směsí papriky naplníme. Vložíme do zapékací misky, zakápneme olejem, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, poprášíme sladkou paprikou a necháme zapéct. Podáváme s bramborem nebo vekou s bylinkovým máslem.

—————

Plněné papriky se zelím

 

Doba přípravy: asi 55 minut

1 porce asi 1 970 kJ/ 470 kcal

4 porce

  • 4 velké letní papriky
  • 800 g hlávkového zelí
  • 30 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • ocet podle chuti
  • sůl
  • cukr

Nádivka:

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 150 g rýže
  • 1 cibule
  • sůl
  • petrželová nať nebo pažitka na ozdobení

Všechnu rýži ve větším sítku několikrát horkou a potom studenou vodou propláchneme, vsypeme ji do kastrolu a nakonec zalijeme vodou. Na šálek rýže dáme 1 a 1/2 šálku vody. Rýži mírně osolíme, přivedeme k varu a zvolna dusíme pod pokličkou. Cibuli pečlivě oloupeme. Mleté maso rovněž osolíme a smícháme s drobně nakrájenou cibulí. Pak přidáme dušenou rýži.

Z paprik opatrně odřízneme vršky se stopkami, vyjmeme jádřinec a papriky dobře vymyjeme proudem studené vody. Necháme je odkapat na suché utěrce. Zelí mezitím nakrájíme na slabé nudličky. Polovinu zelí dáme do vymaštěné zapékací misky. Papriky naplníme masovou směsí a poklademe je na připravené zelí. Druhou polovinou zelí papriky přikryjeme, podlijeme mírně vodou a dáme do trouby zapéct. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Papriky asi po 40 minutách vyjmeme a zelí zahustíme jíškou. Dochutíme octem, solí, případně i trochou cukru. Krátce povaříme společně s paprikami a podáváme. Velmi vhodnou přílohou plněných paprik jsou nové brambory.

—————

Plněné smažené papriky

4 porce 

  • 4 zelené papriky
  • 200 g tvrdého sýra (čedar, eidam)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička ledové vody
  • sůl
  • olej na smažení
  • mexická nebo jiná ostrá chilli omáčka

 

Papriky ze všech stran opečeme na plotýnce nebo pod grilem, až vrchní slupka zčerná. Necháme je chvilku pod poklicí zapařit a pak tenkou spálenou slupku snadno oloupeme. Sýr nakrájíme na hranolky a naplníme jím papriky. Žloutky rozšleháme se lžičkou ledové vody, přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků. V těstíčku papriky obalíme a v rozehřátém oleji dozlatova usmažíme. Papriky podáváme horké s ostrou omáčkou, můžeme je podávat s brambory nebo s mexickou rýží.

—————

Zapečené houby v paprikách

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 2 345 kJ/560 kcal

4 porce

  • 8 zelených paprik
  • 1 středně velká veka
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g čerstvých (nebo mražených) hub
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • tuk na zapečení
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • lístky bazalky na ozdobu

Papriky omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a opatrně, aby nepraskly, odkrojíme vršky. Odstraníme jaderníky a uvnitř je trochu osolíme.

Středně velkou veku nakrájíme na malé kostičky a vložíme je do připravené mísy. Zalijeme ji osoleným mlékem s rozšlehaným vejcem a necháme vsáknout.

Slaninu nadrobno nasekáme a na pánvi rozškvaříme. Přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli, drcený kmín a necháme spolu se slaninou zesklovatět. Pak přidáme očištěné, na čtvrtky nakrájené houby, vše podusíme a necháme vychladnout. Houbovou směs promícháme s nakrájenou vekou, podle chuti osolíme a necháme vychladnout. Opatrně připravenou nádivkou naplníme všechny papriky.

Zapékací formu vymažeme tukem, naskládáme do ní papriky, pokapeme je rozpuštěným máslem a asi 20 minut zapékáme v rozehřáté troubě na 200°C. Podáváme je teplé, ozdobené lístky bazalky. Servírujeme je nejlépe s tmavým pečivem a salátem z čerstvé sezonní zeleniny.

—————