Placky a karbanátky

Chlebováky

 

 

  • zbytky staršího chleba
  • vajíčko
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • strouhanka
  • olej na smažení

 

Chléb zbavíme kůrky a nakrájíme do vody. Necháme alespoň 4 hodiny máčet, pak vyždímáme vodu a z chlebové hmoty s vejcem, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti uhněteme těsto. Tvoříme placičky a smažíme jako bramboráky. Máme-li doma zbytek tvrdého sýra, můžeme ho do těstíčka také nastrouhat

—————

Karbanátky se sýrem

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 393 kJ/ 571 kcal

4 porce

  • 600 g jarní zeleniny (mladá karotka, kedlubna, květák, jarní cibulka s natí)
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce mléka
  • 150 g tvrdého strouhaného sýra
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl
  • 1 lžička kari
  • 1 vejce
  • 120 g strouhanky
  • 120 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • tuk a olej na smažení

Zeleninu očistíme a kromě jarní cibulky nakrájíme na menší kousky. Cibulku dáme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Pak dáme povařit zeleninu, scedíme a necháme dobře okapat. Ovesné vločky zalijeme vroucím mlékem.

Vařenou zeleninu a cibulku nasekáme najemno a dáme do mísy. Přisypeme nastrouhaný sýr, 2 lžíce strouhanky, sůl, kari koření, přidáme vejce, nabobtnalé vločky a důkladně promícháme. Podle potřeby ještě přidáme strouhanku, protože hmota nesmí být příliš řídká.

Z těsta potom tvarujeme kulaté placičky, obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Necháme krátce zaschnout a pak smažíme ve středně rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s různými saláty nebo studenými omáčkami.

—————

Karbanátky z brambor a zelí

 

  • 7 brambor
  • 700 ml zakysaného zelí
  • 4 vejce
  • olej na smažení
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • chléb

Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a nastrouháme. Nadrobno nakrájené zelí osmažíme na lžíci oleje a přidáme k bramborám.

Do směsi přidáme dvě vejce, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Z připravené hmoty tvarujeme karbanátky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance.

Karbanátky smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s chlebem.

—————

Langoše

 

 

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • lžička cukru
  • 4 dl mléka
  • sůl
  • olej na smažení

 

Z droždí, cukru a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Tím pak zaděláme hladké těsto a necháme ho dobře vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak rozdělíme na malé bochánky a necháme ještě chvíli kynout. Na pánvi rozehřejeme olej. Bochánky rukama roztáhneme na placky a smažíme je dozlatova z obou stran.

Langoše pokládáme na papírové utěrky a necháme okapat tuk. Hotové langoše můžeme podávat nasladko se zavařeninou, smetanou, s tvarohem. Nejoblíbenější jsou ale potřené rozpuštěným máslem nebo sádlem s česnekem utřeným se solí, můžeme je posypat strouhaným sýrem nebo potřít zakysano smetanou.

—————

Placky se zeleninou a vločkami

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 500 g mražené zeleninové směsi
  • 150 g měkkého salámu
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 160 g polohrubé mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Zeleninu osolte, podlijte trochou vody a duste pod pokličkou doměkka. Po vychladnutí ji spolu se salámem nakrájejte nadrobno. V mléce rozšlehejte žloutky, přimíchejte mouku, 2 lžíce oleje a podle chuti osolte. Přidejte zeleninu, salám, vločky a tuhý sníh z bílků. Na rozehřátý olej dávejte zeleninovou směs a rozetřete ji do tvaru placky. Z obou stran pečte dozlatova.

—————

Špenátové karbanátky s rýží

 

  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 250 g rýže
  • 3 uvařená vejce
  • 150 g strouhanky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 300 ml oleje
  • sůl
  • pepř

Propláchnutou rýži a omyté špenátové listy uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Uvařené listy špenátu scedíme, pokrájíme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhankou.

Ochutíme mletou paprikou, pepřem a solí. Všechny přísady smícháme a vytvarujeme malé karbanátky. Smažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou jsou brambory.

—————

Špenátové karbanátky se sýrem

 

 

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný sýr
  • celozrnná mouka
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej

 

Špenát spaříme v horké vodě, necháme okapat, rozmixujeme ho, přimícháme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a zahustíme strouhankou a moukou. Na pomoučeném prkénku tvarujeme karbanátky, které upečeme v troubě na pečícím papíře z obou stran.

—————

Všetatské lívance

 

  • 200 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 300 g cibule
  • olej na smažení

Vejce rozšleháme se solí, moukou a mlékem a vmícháme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme z těsta lžící lívance a opékáme je z obou stran dočervena.

—————

Zeleninové balenky s houbami

Zeleninové balenky s houbami

Doba přípravy: 55 minut

1 porce 1 866kJ/ 445 kcal

4 porce

  • 600 g kapusty
  • 1 cibule
  • 1 houska
  • 200 g hub
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g strouhanky
  • 50 g hladké mouky
  • olej na smažení

Kapustu očistíme a krátce povaříme ve vroucí osolené vodě. Potom odkrojíme osm největších listů a celý zbytek kapusty nasekáme najemno.

Housku namočíme do vody a vymačkáme. Cibuli oloupeme a nasekáme ji najemno, houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm cibuli, přidáme houby a dusíme doměkka.

Houby ochutíme solí, mletým pepřem, přidáme navlhčenou žemli, nasekanou kapustu, dvě vejce a podle potřeby trochu strouhanky. Vše důkladně promícháme.

Směsí potřeme kapustové listy a stočíme je do balíčků. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Osmažíme je dozlatova na rozpáleném oleji a necháme je okapat na papírovém ubrousku.

—————

Zeleninové řízky

 

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • mléko nebo vývar
  • 1/2 kg mražené zeleniny
  • 2 vejce
  • sůl
  • strouhanka
  • tuk na smažení

Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme trochou mléka nebo zeleninovým vývarem a uvaříme hustou kaši. Půl kila zeleniny povaříme ve slané vodě, umeleme nebo drobně nasekáme. Do kaše přidáme 2 vejce, sůl, zeleninu a zahustíme strouhankou. Ze směsi uděláme ploché řízky a prudce osmažíme.

—————