Rajčata

Gratinovaná rajčata na rýži

 

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 4 - 6 rajčat
  • 1 šálek rýže
  • 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 60 g strouhanky
  • 80 g eidamu
  • čerstvé bylinky
  • sůl
  • pepř

Rýži připravíme obvyklým způsobem, před koncem varu přidejte hrášek a duste asi 5 minut společně s rýží. Omytá rajčata rozpulte. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na rozehřátém oleji osmažte cibuli. Zapékací nádobu vymažte tukem a dno pokryjte vrstvou rýže s hráškem. Navrch položte půlky rajčat (řezanou stranou navrch). Vývar smíchejte s cibulí, ochuťte solí, pepřem a přilijte k rajčatům. Strouhanku smíchejte s vejcem a nastrouhaným sýrem. Směs navršte na půlky rajčat a pečte asi 25 minut ve vyhřáté troubě. Hotový pokrm posypte čerstvými bylinkami.

—————

Gratinovaná rajčata s balkánským sýrem

 

 4 porce

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g balkánského sýra
  • 16 rajčat
  • italské bylinky (oregano, saturejka, majoránka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj) čerstvé i sušené

 

Omytá rajčata nakrájíme na plátky, naskládáme do menší zapékací misky a zakapeme olivovým olejem. Balkánský sýr nahrubo nastrouháme a spolu s bylinkami jím posypeme připravená rajčata. Vrstvy surovin střídáme, poslední tvoří sýr. Pokrm pak vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 240 °C asi 10 minut zapékáme. Podáváme s opečeným toastem.

—————

Gratinovaná rajčata se špenátem a vejci

1 porce 1 410 kJ

1 porce

  • 150 g rajčat
  • 150 g listového špenátu
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 3 g oleje
  • polovina vejce
  • 1 bílek
  • 10 g parmezánu
  • 15 g 20 % strouhaného sýru
  • 120 g brambor

Rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vyndáme dužinu. Špenát blanšírujeme ve slané vodě, ochutíme muškátovým oříškem a pepřem a smícháme s olejem. Vnitřek rajčat osolíme a opepříme. Naplníme špenátem, vařenými vejci a strouhaným sýrem. Ušleháme tuhý sníh z bílků s troškou soli a vmícháme parmazán. Hmotu naneseme na okraj rajčat a zapékáme asi 10 minut při 200 °C. Jako přílohu podáváme brambory.

—————

Pečená rajčata

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 1 646 kJ/393 kcal

4 porce

  • 8 větších rajčat
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • drcený černý pepř
  • 250 ml smetany
  • 100 g tvrdého sýra (mohou být i dva druhy)

Rajčata důkladně omyjeme a odkrojíme jejich horní část. Rajčatovou dužinu pořádně vydlabeme lžičkou. Rajčata pak postavíme na řeznou stranu tak, aby okapala.

Špenát spaříme ve vroucí osolené vodě, přecedíme, zchladíme studenou vodou a vymačkáme. Cibuli oloupeme a orestujeme ji na oleji dozlatova. Česnek prolisujeme.

K cibuli přidáme špenát, česnek, sůl a pepř. Přilijeme smetanu a provařujeme dokud špenát nezhoustne. Hotový špenát odstavíme a necháme vychladnout. Pak přimícháme vejce.

Vydlabaná rajčata naplníme špenátem a posypeme sýrem. Narovnáme je do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C asi 10-15 minut, až sýr pěkně zezlátne.

 

—————

Pečený rajčatový koláč

 

 

  • 2 kg rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • tymián 

Na marinádu:

  • lžíce medu
  • lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru
  • pepř

 

Rozpůlená a neloupaná rajčata naklademe těsně vedle sebe na plech a nachystáme si troubu, rozpálenou na 150 °C. Všechny složky marinády důkladně promícháme. Rajčata osolíme, opepříme a připravenou marinádou potřeme. Stroužky česneku očistíme, nakrájíme na silnější plátky a na každou polovinu rajčete jeden plátek položíme. Rajčata zlehka okořeníme tymiánem a hodinu pečeme v troubě při nastavené teplotě 150 °C. Podáváme teplé i studené, labužníci mohou koláč posypat pikantním sýrem nebo i nasekanými černými olivami.

—————

Pikantní rajčata zapečená s brambory

 

 

  • 4 velké brambory
  • 4 větší rajčata
  • 1 červená feferonka
  • 2 stroužky česneku
  • hrst petrželové natě
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 citronu
  • 150 ml vývaru
  • sůl

 

Do olejem vymazané kulaté mísy poklademe oloupané a na plátky pokrájené brambory a posypeme jemně nasekanou feferonkou. Olivový olej smícháme s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, polovičním množstvím nasekané petrželky, přidáme sůl a částí této směsi brambory zakápneme. Na ně pak poklademe plátky rajčat a zakapeme zbývajícím olejem. Vše zalijeme vývarem a dáme péci do předehřáté trouby asi na 30 až 40 minut. Hotový pokrm posypeme zbývající  petrželkou.

—————

Rajčata naplněná kuskusem - dietní

 4 porce

     Příprava: 50 minut
     1 porce asi 1 567 kJ/ 374 kcal
 
 
  • 200 g kuskusu
  • 2 lžíce na kostičky nakrájené sterilované karotky
  • 2 lžíce mraženého hrášku
  • 100 g hub shii-take
  • 2 barevné papriky
  • 1 lžíce vegety
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka drceného pepře
  • 8 velkých rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 bobkové listy

 

Kuskus nasypeme do větší mísy a zalijeme asi 350 ml vroucí vody. Zlehka ho promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut nabobtnat.

Karotku slijeme a necháme okapat. Vmícháme ji s rozmraženým hráškem do kuskusu. Houby a papriky očistíme. Houby nakrájíme na tenké plátky, papriky na malé kostičky. Vše přidáme do mísy ke kuskusu a ochutíme ho vegetou, solí a drceným pepřem.

Rajčata omyjeme, osušíme, seřízneme vršky a dáme je stranou. Lžičkou nebo vykrajovačem vydlabeme vnitřek rajčat. Vydlabaná rajčata naplníme připravenou kuskusovou směsí, kterou přiklopíme odříznutými vršky.

Naplněná rajčata narovnáme do zapékací formy a přelijeme olivovým olijem. Přidáme bobkový list a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 25 minut. Hotová rajčata podáváme např. s bílým pečivem.

—————

Rajčata plněná hlívou a rýží - *** dietní

 

4 porce 

  • 16 rajčat
  • 150 až 200 g čestvé hlívy ústřičné
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 300 g vařené rýže
  • zelená petrželka
  • mozarella

 

Na dvou lžících másla orestujeme drobně nakrájenou cibuli, polovinu odebereme do pekáčku nebo zapékací mísy a na druhé  polovině restujeme asi deset minut drobně nakrájenou hlívu. Pak ji smícháme s vařenou rýží, osolíme ji a opepříme, přidáme nasekanou zelenou petrželku. Omytá rajčata skrojíme, odstraníme dužinu a naplníme je směsí rýže a hlívy, naskládáme je do pekáčku nebo mísy na orestovanou cibuli, podlijeme je vydlabanou dužinou z rajčat a zapékáme je ve vyhřáté troubě 20 minut. Pak na povrch rajčat dáme plátky mozarelly a dopečeme, až se sýr roztaví. Před podáváním ještě sypeme zelenou petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

—————

Rajčata plněná houbami na 2 způsoby

 

 4 porce 

  • 8 velkých rajčat
  • 3 lžíce másla
  • asi 300 g čerstvých hub
  • 3 vejce
  • kmín
  • sůl
  • 40 g mozzarelly
  • zelená petrželka

 

Rajčata omyjeme, seřízneme a lžičkou vykrojíme vnitřky. Na lžíci másla podusíme doměkka houby s kmínem a solí, zalijem je vejci a necháme je srazit. Zapékací mísku vymažeme máslem, rajčata naplníme houbami a naskládáme je do misky. Povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou a v hodně vyhřáté troubě je zapečeme až sýr zezlátne. Hotová rajčata posypeme petrželkou. Podáváme třeba s pečivem nebo jako hlavní jídlo s bramborovou kaší.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 8 větších tvrdých rajčat
  • 250 g hub
  • 4 lžíce strouhanky
  • 5 lžic oleje
  • pepř
  • petrželka

 

Z omytých rajčat seřízneme vršky a dužninu vydlabeme lžičkou. Očištěné a na plátky nakrájené houby dusíme na 2 lžičkách oleje, až šťáva vysmahneme. Vydlabanou rajčatovou dužninu posekáme, přidáme k houbám, zahustíme strouhankou osmaženou na zbytku oleje a rajčata naplníme. Urovnáme do pekáčku a zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem.

—————

Rajčata v křupavém kabátku

  • 2 plátky toustového chleba
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané listové petrželky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 500 g malých rajčátek

Do zapékací misky nebo do grilovací alobalové misky rozložíme rajčátka. Troubu rozehřejeme na 200 - 220 °C. Do mixeru dáme rozdrobený chléb, sýr, petrželku, česnek, olej, sůl a pepř . Směs nasypeme na rajčátka a pečeme přibližně 20 minut dozlatova.

—————