Špenát
Špenátové karbanátky s rýží
- 1 kg čerstvého špenátu
- 250 g rýže
- 3 uvařená vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 300 ml oleje
- sůl
- pepř
Propláchnutou rýži a omyté špenátové listy uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Uvařené listy špenátu scedíme, pokrájíme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhankou.
Ochutíme mletou paprikou, pepřem a solí. Všechny přísady smícháme a vytvarujeme malé karbanátky. Smažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou jsou brambory.
—————
Špenátové karbanátky se sýrem
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- strouhaný sýr
- celozrnná mouka
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
Špenát spaříme v horké vodě, necháme okapat, rozmixujeme ho, přimícháme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a zahustíme strouhankou a moukou. Na pomoučeném prkénku tvarujeme karbanátky, které upečeme v troubě na pečícím papíře z obou stran.
—————
Špenátové nočky s ricottou
4 porce
- 1 kg čerstvého špenátu
- 350 g sýru ricotta
- 4 lžíce čerstvého parmazánu (+ další na posypání hotového pokrmu)
- 3 ušlehaná vejce
- 3 až 4 lžíce hladké mouky
- 8 lžic rozpuštěného másla
- sůl
- mletý černý pepř
- strouhaný muškátový oříšek
Špenát uvaříme ve velkém hrnci (asi 5 minut), necháme vychladnout, listy vyždímáme a umeleme nebo rozmixujeme v mixéru. Ke špenátové hmotě přidáme ricottu, parmazán, vejce a muškátový oříšek, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
Přidáme mouku, aby vzniklo měkké těsto. Z těsta vytvoříme válečky (noky), asi 6 cm dlouhé a 2 cm v průměru. Lehce je poprášíme moukou. Přivedeme do varu osolenou vodu, vhodíme nočky a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu (asi dvě minuty). Servírujeme na předehřátých talířích, polité máslem a sypané parmazánem.
—————
Tvarohové taštičky plněné špenátem
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g hrubé mouky
- 200 g vařených brambor
- 2 vejce
- sůl
- mouka na vál
Náplň:
- lžíce másla
- 300 g špenátových listů
- 1 vejce
- 100 g strouhaného sýra
K podávání:
- cibulka smažená na sádle
- škvarky nebo máslo na omaštění
- sypeme strouhaným tvarohem
Špenát spaříme vroucí vodou a hned zchladíme. Pak krátce podusíme na másle, zahustíme vejcem a strouhaným sýrem.
Vařené brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, vejce, hrubou mouku a sůl a zpracujeme těsto. Hned je rozválíme na pomoučeném válu, vykrájíme kolečka, do středu dáme lžičku zchladlé náplně, přeložíme, přitiskneme okraje vidličkou a zaváříme tašky do vroucí osolené vody. Po 6 minutách tašky vyjmeme, na talířích je sypeme škvarky a osmaženou cibulkou a zdobíme podle chuti, třeba strouhaným tvarohem.
—————