Zelí
Nové zelí po čínsku
4 porce
- 1 menší hlávka zelí
- 1/2 kg bůčku
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce solamylu
- sojová omáčka
- sůl
Zelí nakrájíme na nudličky. Maso také nakrájíme na nudličky a česnek na plátky. Přidáme ho k masu, osolíme, zakápneme trochou vody (asi 2 lžíce) a necháme dvě hodiny uležet. Zelí zalijeme vařící vodou a necháme také odstát.
Zelí scedíme a maso restujeme tak dlouho, až se vyškvaří sádlo (je-li maso libové, přidáme sádlo nebo olej). Pak přimícháme solamyl, scezené zelí a necháme 10 minut pod poklicí dusit. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou. Podáváme s chlebem.
—————
Pestrá směs se zelím
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 1 l horkého zeleninového vývaru
- 4 klobásy
- 1 hlávka bílého zelí
- 750 g brambor
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 pórek
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- majoránka
Očistěte hlávku zelí, přepulte ji, vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Pórek očistěte, rozřízněte, omyjte a nakrájejte na proužky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu na kostičky.
V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm orestujte. Přidejte zeleninu a krátce orestujte. Pak podlijte vývarem a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Klobásy několikrát propíchněte a položte na zeleninu a vařte asi 35 minut. Před podáváním ještě dochuťte solí a pepřem.
—————
Staročeské zelňáky
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g kysaného zelí
- 250 g sádla
- pepř
- sůl
Okapané zelí jemně pokrájíme a smícháme s ostatními surovinami. Vyválíme plát silný zhruba 1 cm, poté vykrajujeme kolečka a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
—————
Zelí plněné játrovou nádivkou
Doba přípravy: asi 1,5 hodiny
1 porce přibližně 1 565 kJ/ 375 kcal
4 porce
- 1 středně velká hlávka zelí
- 1 mrkev
- 2 plátky slaniny
- 1 cibule
- bobkový list
Nádivka:
- 250 g rýže
- 150 g mletého masa
- 150 g vepřových nebo kuřecích jater
- 30 g slaniny
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Hlávku středně velkého očištěného zelí dáme na prkénko. Spodní stranou u košťálu o ně udeříme, aby se uvolnila středová část, pak košťál opatrně vykrojíme úzkým špičatým a ostrým nožem a zelí uprostřed mírně vydlabeme. Takto připravenou hlávku ovaříme v osolené vodě. Doba varu je asi 5 až 7 minut. Vyjmeme ji, necháme na cedníku odkapat a částečně vychladnout.
Zatím si připravíme nádivku. Přebranou a propláchnutou rýži uvaříme ve slané vodě a přebytečnou vodu scedíme. Část slaniny nakrájíme na kousky a podusíme na ní asi 6 minut drobně pokrájená játra, která nesolíme, aby neztvrdla. Mleté maso spojíme vajíčkem, přidáme sůl a pepř. Vařenou rýži a osmažená játra přidáme nakonec.
Vydlabanou hlávku zelí uvnitř mírně osolíme a naplníme připravenou nádivkou, kterou důkladně napěchujeme do otvoru. Takto připravenou hlávku plněného zelí ovážeme nití nebo hlávku zabalíme do alobalu. Zelí pečeme s cibulí, pokrájenou slaninou, karotkou a bobkovým listem podlité trochou vody v hlubším pekáčku asi 50 minut. Zelí plněné játrovou nádivkou je velice chutné podáváné s vařeným bramborem.
—————
Zelňáky
- 5 brambor
- 1 kg kysaného zelí
- česnek
- sůl
- pepř
- uzené maso
- 2 vejce
- cibule
- sádlo
Na sádle osmažíme nakrájenou cibulku a vhodíme na ně kilo kysaného zelí. K tomu nastrouháme 3 větší syrové brambory a 2 vařené brambory. Do nich přidáme čtyři stroužky česneku utřeného se solí a pepřem, můžeme vmíchat i škvarky nebo uzené maso pokrájené na kostičky. Pro spojení vmícháme 2 rozšlehaná vejce. Vymažeme pekáč, do kterého vlijeme směs (nesmí být moc velká vrstva), navrch ještě zakapeme sádlem a pečeme dorůžova v předem vyhřáté troubě. Těsto musí připomínat bramboráky, ty pak krájíme na čtverce a podáváme horké. Je skvělé k zelňákům popíjet čaj.
—————
Zelné karbanátky
- 1/2 hlávky zelí
- 1 vejce
- 25 dkg kabanosu
- 3 dkg nakrájeného špeku
- strouhanka na zahuštění
- olej nebo tuk
Nakrájené, osolené zelí dusíme na tuku doměkka, občas je podléváme vodou. Měkké zelí jemně posekáme, přidáme drobně nakrájený kabanos, sůl, pro spojení vejce a tolik strouhanky, abychom mohli tvořit karbanátky. Obalíme je v mouce a opékáme na oleji. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a zelným salátem.
—————
Zelné kari s rozinkami a oříšky kešu - výborné
4 porce
- 1/2 malé hlávky zelí (asi 500 g)
- 300 g mrkve
- 60 g rozinek
- 80 g kešu oříšků
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 - 2 lžíce kari
- vývar na podlévání
- nasekaná nať ze 3 cibulek
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Zelí zbavíme košťálu a tvrdých řapíků a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi na oleji orestujeme zelí. Osolíme ho, opepříme a vyjmeme.
Do pánve vsypeme kostičky cibule s plátky česneku a půlkolečky mrkve. Osmahneme, přidáme rozinky, oříšky, sůl, pepř, kari a nakonec vývar.
Do pánve vrátíme zelí a směs pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Dle potřeby přiléváme vývar. Nakonec vmícháme cibulovou nať. Kari podáváme s rýží.
—————
Zelné listy plněné houbami
- 3 hrnky sušených hub
- 1 vejce
- 1 hrnek rýže
- 2 rajské protlaky
- zelné listy
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- hovězí vývar
- 400 g brambor
- 250 ml mléka
- máslo
Houby na másle podusíme, osolíme a opepříme. Přidáme již uvařenou rýži, okořeníme drceným kmínem a znovu směs krátce podusíme. Vmícháme vejce a touto směsí naplníme spařené zelné listy. Naplněné zelné listy přendáme do hrnce, přelijeme hovězím vývarem a dusíme. Hotové listy vyjmeme a ve výpeku orestujeme hladkou mouku, krátce povaříme, poté přidáme rajčatový protlak a opět chvíli povaříme. Podáváme s bramborovou kaší.
—————
Zelné noky
- 500 g hlávkového zelí
- 250 g vařených brambor
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- mletá sladká paprika
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- strouhanka na zahuštění podle potřeby
Očištěné zelí uvaříme doměkka a umeleme nebo jemně nasekáme, brambory nastrouháme na jemném struhadle a vše spojíme s ostatními surovinami na husté těsto. Vodu přivedeme do varu, trochu ji osolíme a namočenou lžící vykrájíme noky a vaříme je 7 až 8 minut. Noky vyjmeme a mastíme je rozehřátým máslem nebo cibulkou osmaženou na sádle či na másle osmaženou strouhankou.
—————
Zelné placky
- sáček kysaného zelí
- polohrubá mouka
- trocha soli
- kmín
- nastrouhaný tvrdý sýr
- vejce
- jemně nakrájená uzenina
- olej
Kysané zelí najemno nakrájíme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme řidší těsto. Osmažíme po obou stranách dozlatova.
—————