Zelí

Nové zelí po čínsku

 

4 porce

  • 1 menší hlávka zelí
  • 1/2 kg bůčku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce solamylu
  • sojová omáčka
  • sůl

Zelí nakrájíme na nudličky. Maso také nakrájíme na nudličky a česnek na plátky. Přidáme ho k masu, osolíme, zakápneme trochou vody (asi 2 lžíce) a necháme dvě hodiny uležet. Zelí zalijeme vařící vodou a necháme také odstát.

Zelí scedíme a maso restujeme tak dlouho, až se vyškvaří sádlo (je-li maso libové, přidáme sádlo nebo olej). Pak přimícháme solamyl, scezené zelí a necháme 10 minut pod poklicí dusit. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou. Podáváme s chlebem.

—————

Pestrá směs se zelím

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 4 klobásy
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 750 g brambor
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Očistěte hlávku zelí, přepulte ji, vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Pórek očistěte, rozřízněte, omyjte a nakrájejte na proužky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu na kostičky.

V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm orestujte. Přidejte zeleninu a krátce orestujte. Pak podlijte vývarem a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Klobásy několikrát propíchněte a položte na zeleninu a vařte asi 35 minut. Před podáváním ještě dochuťte solí a pepřem.

—————

Staročeské zelňáky

 

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g kysaného zelí
  • 250 g sádla
  • pepř
  • sůl

 

Okapané zelí jemně pokrájíme a smícháme s ostatními surovinami. Vyválíme plát silný zhruba 1 cm, poté vykrajujeme kolečka a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.

—————

Zelí plněné játrovou nádivkou

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

1 porce přibližně 1 565 kJ/ 375 kcal

4 porce

  • 1 středně velká hlávka zelí
  • 1 mrkev
  • 2 plátky slaniny
  • 1 cibule
  • bobkový list

Nádivka:

  • 250 g rýže
  • 150 g mletého masa
  • 150 g vepřových nebo kuřecích jater
  • 30 g slaniny
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Hlávku středně velkého očištěného zelí dáme na prkénko. Spodní stranou u košťálu o ně udeříme, aby se uvolnila středová část, pak košťál opatrně vykrojíme úzkým špičatým a ostrým nožem a zelí uprostřed mírně vydlabeme. Takto připravenou hlávku ovaříme v osolené vodě. Doba varu je asi 5 až 7 minut. Vyjmeme ji, necháme na cedníku odkapat a částečně vychladnout.

Zatím si připravíme nádivku. Přebranou a propláchnutou rýži uvaříme ve slané vodě a přebytečnou vodu scedíme. Část slaniny nakrájíme na kousky a podusíme na ní asi 6 minut drobně pokrájená játra, která nesolíme, aby neztvrdla. Mleté maso spojíme vajíčkem, přidáme sůl a pepř. Vařenou rýži a osmažená játra přidáme nakonec.

Vydlabanou hlávku zelí uvnitř mírně osolíme a  naplníme připravenou nádivkou, kterou důkladně napěchujeme do otvoru. Takto připravenou hlávku plněného zelí ovážeme nití nebo hlávku zabalíme do alobalu. Zelí pečeme s cibulí, pokrájenou slaninou, karotkou a bobkovým listem podlité trochou vody v hlubším pekáčku asi 50 minut. Zelí plněné játrovou nádivkou je velice chutné podáváné s vařeným bramborem.

—————

Zelňáky

 

  • 5 brambor
  • 1 kg kysaného zelí
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • uzené maso
  • 2 vejce
  • cibule
  • sádlo

 

Na sádle osmažíme nakrájenou cibulku a vhodíme na ně kilo kysaného zelí. K tomu nastrouháme 3 větší syrové brambory a 2 vařené brambory. Do nich přidáme čtyři stroužky česneku utřeného se solí a pepřem, můžeme vmíchat i škvarky nebo uzené maso pokrájené na kostičky. Pro spojení vmícháme 2 rozšlehaná vejce. Vymažeme pekáč, do kterého vlijeme směs (nesmí být moc velká vrstva), navrch ještě zakapeme sádlem a pečeme dorůžova v předem vyhřáté troubě. Těsto musí připomínat bramboráky, ty pak krájíme na čtverce a podáváme horké. Je skvělé k zelňákům popíjet čaj.

—————

Zelné karbanátky

 

  • 1/2 hlávky zelí
  • 1 vejce
  • 25 dkg kabanosu
  • 3 dkg nakrájeného špeku
  • strouhanka na zahuštění
  • olej nebo tuk

 

Nakrájené, osolené zelí dusíme na tuku doměkka, občas je podléváme vodou. Měkké zelí jemně posekáme,  přidáme drobně nakrájený kabanos, sůl, pro spojení vejce a tolik strouhanky, abychom mohli tvořit karbanátky. Obalíme je v mouce a opékáme na oleji. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a zelným salátem.

—————

Zelné kari s rozinkami a oříšky kešu - výborné

 

4 porce

 

  • 1/2 malé hlávky zelí (asi 500 g)
  • 300 g mrkve
  • 60 g rozinek
  • 80 g kešu oříšků
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 - 2 lžíce kari
  • vývar na podlévání
  • nasekaná nať ze 3 cibulek
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř

 

Zelí zbavíme košťálu a tvrdých řapíků a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi na oleji orestujeme zelí. Osolíme ho, opepříme a vyjmeme.

Do pánve vsypeme kostičky cibule s plátky česneku a půlkolečky mrkve. Osmahneme, přidáme rozinky, oříšky, sůl, pepř, kari a nakonec vývar.

Do pánve vrátíme zelí a směs pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Dle potřeby přiléváme vývar. Nakonec vmícháme cibulovou nať. Kari podáváme s rýží.

—————

Zelné listy plněné houbami

 

  • 3 hrnky sušených hub
  • 1 vejce
  • 1 hrnek rýže
  • 2 rajské protlaky
  • zelné listy
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • hovězí vývar
  • 400 g brambor
  • 250 ml mléka
  • máslo

 

Houby na másle podusíme, osolíme a opepříme. Přidáme již uvařenou rýži, okořeníme drceným kmínem a znovu směs krátce podusíme. Vmícháme vejce a touto směsí  naplníme spařené zelné listy. Naplněné zelné listy přendáme do hrnce, přelijeme hovězím vývarem a dusíme. Hotové listy vyjmeme a ve výpeku orestujeme hladkou mouku, krátce povaříme, poté přidáme rajčatový protlak a opět chvíli povaříme. Podáváme s bramborovou kaší.

—————

Zelné noky

 

 

  • 500 g hlávkového zelí
  • 250 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • muškátový oříšek
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • strouhanka na zahuštění podle potřeby

 

Očištěné zelí uvaříme doměkka a umeleme nebo jemně nasekáme, brambory nastrouháme na jemném struhadle a vše spojíme s ostatními surovinami na husté těsto. Vodu přivedeme do varu, trochu ji osolíme a namočenou lžící vykrájíme noky a vaříme je 7 až 8 minut. Noky vyjmeme a mastíme je rozehřátým máslem nebo cibulkou osmaženou na sádle či  na másle osmaženou strouhankou.

—————

Zelné placky

 

  • sáček kysaného zelí
  • polohrubá mouka
  • trocha soli
  • kmín
  • nastrouhaný tvrdý sýr
  • vejce
  • jemně nakrájená uzenina
  • olej

Kysané zelí najemno nakrájíme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme řidší těsto. Osmažíme po obou stranách dozlatova.

—————