Srnčí

Srnčí hřbet paní nadlesní

 

Doba přípravy: 120 minut

1 porce asi 3 646 kJ/ 870 kcal

4 porce

  • 1 kg srnčího hřbetu
  • 100 g slaniny
  • olej
  • sůl
  • 1/2 lžičky drceného jalovce
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 5 kuliček pepře
  • 1 citron

Koblihy:

  • 250 ml mléka
  • 30 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • sůl
  • olej na smažení

Srnčí hřbet očistíme, důkladně odblaníme a odsekáme žeberní kosti. Poté hřbet prošpikujeme na hranolky nakrájenou slaninou, potřeme olejem, solí a drceným jalovcem. Necháme alespoň dvě hodiny v chladu odležet. Teprve pak srnčí hřbet přendáme do pekáče.

Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a přidáme k masu. Poté na maso poklademe kousky másla. Přidáme celý pepř a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 50 minut. Pak maso vyjmeme.

Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme přiměřeným množstvím hladké mouky, krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem a vývarem. Poté vše důkladně promícháme. Srnčí hřbet vložíme zpět do pekáče a dopečeme ho doměkka.

Jako přílohu připravíme koblížky. Do hrnku dáme mléko a máslo a uvedeme do varu. Za stálého míchání vsypeme mouku. Mícháme, až je těsto husté a nechytá se vařečky a ani hrnce. Pak těsto odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce a žloutky, osolíme a zpracujeme na hladké těsto. Na pomoučeném vále z něj vykrájíme malá kolečka nebo přímo lžící odkrajujeme kulaté koblížky, které osmažíme v dostatečném množství tuku.

Necháme je na ubrousku okapat a podáváme s naporcovaným srnčím hřbetem. Doplníme brusinkami a plátky citronu.

—————

Srnčí hřbet s hruškami

4 porce

  • 20 g sušených hub (např. smržů)
  • 1,5 kg srnčího hřbetu
  • 10 jalovčinek
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • sůl
  • pepř
  • 100 g másla
  • 5 plátků slaniny
  • 250 ml vývaru, nejlépe zvěřinového
  • 3 zralé hrušky
  • 125 ml sladkého bílého vína
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1/2 svitku skořice
  • 1 hřebíček
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce brusinkové šťávy
  • 6 lžiček kompotovaných brusinek

Houby dáme nabobtnat do vody. Maso po obou stranách páteřní kosti nařízneme ostrým nožem. Rozdrtíme jalovčinky. Cibuli oloupeme a mrkev oškrábeme. Obojí nadrobno nakrájíme. Troubu vyhřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

Srnčí hřbet osolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme jalovcem. Podélně na něj položíme plátky slaniny. Přidáme zeleninu a houby i s vodou, v níž byly namočeny. Přilijeme vývar. Pečeme v troubě asi 35 až 40 minut. V polovině doby pečení odstraníme slaninu. Během pečení hřbet několikrát přelijeme zbývajícím máslem.

Hrušky oloupeme, rozpůlíme a jádřince odstraníme. Bílé víno svaříme s citronovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Vložíme hrušky a vaříme je přibližně 5 minut. Poté je necháme ve víně vychladnout.

Maso a houby vyjmeme z trouby. Omáču prolisujeme sítem. Přimícháme smetanu a brusinkovou šťávu, osolíme a opepříme. Poté do ní přidáme houby. Maso vykostíme, nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Přidáme k němu hrušky naplněné brusinkami. Podáváme s noky a červeným zelím.

—————

Srnčí hřbet s oříškovou krustou

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 3 053 kJ/ 729 kcal

4 porce

  • 12 cibulí
  • mletý černý pepř
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 1 červená feferonka
  • 1 středně velký ananas
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 300 ml ananasového džusu
  • 800 g srnčího hřbetu bez kosti
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce bílého vinného octa

Na krustu:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 lžíce medu
  • 40 g másla
  • 100 g sekaných lískových oříšků
  • tymián na ozdobení
  • 80 g parmezánu

Cibuli a zázvor oloupeme, feferonku očitíme a vše nasekáme najemno. Ananas okrájíme, vyřízneme tvrdý střed a dužinu nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 1 x 1 cm.

V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje a cibuli se zázvorem na něm orestujeme. Poté přidáme feferonku, nakrájený ananas a hořčičné semínko. Směs ochutíme cukrem a solí, přilijeme džus. Vaříme na mírném plameni po dobu přibližně 50 minut.

Mezitím rozdrobíme toastový chléb do mísy. K němu potom přidáme med, oříšky a máslo. Vše důkladně prohněteme.

Srnčí hřbet dobře omyjeme a osušíme. Maso potom osolíme a opepříme. V pánvi mezitím zahřejeme asi lžíci oleje a maso na něm lehce opečeme - z každé strany je opékáme přibližně 2 minuty.

Opečené maso dáme na plech nebo pekáček. Připravenou oříškovou směsí důkladně ze všech stran obalíme srnčí hřbet a vložíme ho do vyhřáté trouby. Pečeme při 220°C přibližně 8 - 10 minut.

Když je hřbet upečený, nakrájíme ho na plátky a narovnáme je na talíř. Ozdobíme je tymiánem a přidáme k nim ananasové čatní. Jako příloha jsou nejvhodnější americké brambory nebo bramborová kaše.

—————

Srnčí na víně s houbami

4 porce

  • 600 g srnčí kýty
  • mletý černý pepř
  • 1 velká mrkev
  • 1 malá cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • asi 600 ml zeleninového vývaru z kostky
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček jalovce
  • hrst sušených hub
  • 200 ml červeného vína

Maso nakrájíme na plátky. Zlehka je naklepeme a opepříme. Mrkev i cibuli oloupeme a spolu s očištěným celerem a slaninou nakrájíme na kostičky.

V kastrolu na rozehřátém oleji plátky masa zprudka opečeme. Poté je vyjmeme, do výpeku přidáme zeleninu, slaninu a protlak. Vše opečeme, zaprášíme moukou a ještě krátce orestujeme. Přilijeme osolený vývar a dobře vše rozmícháme.

Do kastrolu vrátíme opečené maso, přidáme koření, houby, víno a uvaříme doměkka.

—————

Srnčí řízky s paštikou

4 porce

  • 600 g srnčí kýty
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 200 g játrové paštiky
  • 2 lžíce nasekaných bylinek  (rozmarýn, tymián, bazalka)
  • hrubá mouka, vejce a strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • sůl
  • plátky citronu na ozdobu

Srnčí kýtu odblaníme, nakrájíme na tenké plátky a po obou stranách naklepeme. Česnek prolisujeme, přidáme paštiku, bylinky, vše promícháme a lehce osolíme. Paštikovou směsí potřeme z obou stran řízky a uložíme je asni na 45 minut do lednice odpočinout.

Odleželé řízky obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.

Na rozehřátém oleji řízky osmažíme dozlatova. Vyjmeme a papírovým ubrouskem odsajeme tuk. Podáváme s kaší.

—————