Zajíc

Zajíc na černo

 

 

  • 1 rozporcovaný zajíc
  • máslo
  • 50 g slaniny
  • 50 g cibule
  • 5 zrnek pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • svazeček tymiánu
  • kousek citronové kůry
  • 20 g mouky
  • 20 g cukru roztaveného na světlý karamel
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl

 

V hrnci zahřejeme nakrájenou slaninu, kousek másla a nakrájenou cibuli. Až cibule zežloutne, ochutíme kořením a citronovou kůrou. Do hrnce vložíme porce zajíce, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme šťávou ze zajíce, přidáme roztavený cukr a citronovou šťávu. Scezenou šťávou přelijeme zajíce a ještě chvíli podusíme. Omáčku dochutíme solí, cukrem a podáváme s houskovým knedlíkem.

—————

Zajíc na slanině

Doba přípravy: 80 minut

4 porce

  • 4 zaječí stehna (nebo naporcovaný zajíc)
  • mletý pepř
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • 300 g slaniny
  • 2 červené cibule
  • sůl
  • 2 lžíce nakládaných hub
  • brusinkový kompot

Zaječí stehna očistíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibule na větší kousky. Na dno pekáče dáme 150 g nakrájené slaniny a položíme na ni porce zajíce. Ty posypeme zbylou slaninou a cibulí. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme 24 hodin odležet v chladu.

Pak maso osolíme, lehce podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby. Dusíme při 180 °C asi 40 minut. Pak pekáč odklopíme a zajíce dopečeme doměkka. Během pečení podléváme.

Šťávu propasírujeme. Maso přendáme na talíře a přelijeme propasírovanou šťávou. Podáváme s bramborami a doplníme nakládanými houbami nebo brusinkami.

—————

Zajíc na smetaně se zeleninou

 

4 porce 

  • očištěný a rozporcovaný zajíc nebo králík
  • 150  ml oleje
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 2 cibule
  • 8 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • kousek citronové kůry
  • citronová šťáva
  • 1/2 l kysané smetany
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • sůl

 

Maso omyjeme a osolíme. Zeleninu nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme maso a osmahneme ze všech stran. Snížíme teplotu, podlijeme, přidáme koření a dusíme doměkka. Mladý zajíc potřebuje asi 40 minut, starší asi hodinu. Hotové maso vyjmeme, k zelenině přilijeme smetanu s trochou mouky, odstraníme koření, rozmixujeme, přidáme citronovou šťávu a krátce povaříme. Maso upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

—————

Zajíc pečený na cibuli

 

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 535 kcal/ 2 242 kJ

4 porce 

  • 1 zajíc
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl
  • 50 g slaniny
  • 80 g másla
  • 4 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 5 bobkových listů
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru

 

Zajíce pečlivě očistíme, odblaníme a nasekámen a jednotlivé porce, které posypeme grilovacím kořením a solí. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji na másle zesklovatět. Přidáme k ní dvě cibule nakrájené na kostičky, na to položíme porce zajíce a opečeme je ze všech stran.

Přidáme česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Přilijeme 200 ml vody, přiklopíme a pečeme při 180 °C asi 70 minut. Během pečení přeléváme maso výpekem a podle potřeby podléváme.

Měkké porce zajíce vyndáme z pekáče a zatím je uschováme na teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar, přidáme zbylé na osminky nakrájené cibule a necháme povařit ještě asi 10 až 15 minut.

Hotového králíka přeléváme šťávou a podáváme na předem ohřátých talířích s noky a orestovanou zeleninou. Zdobíme bylinkami.

—————