Rybí

Tuňákové burgry

 

 

  • 1 lžíce vinného octa
  • špetka cukru
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 zelené cibulky
  • 1 lžička citronové kůry
  • sojová omáčka
  • 1 lžička sezamového oleje
  • trochu strouhanky na zahuštění
  • olej na opékání
  • majonéza wasabi
  • salátové listy
  • rajčata
  • hamburgrové žemle

Majonéza wasabi: 

  • 1 vejce
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička limetové šťávy
  • asi 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce křenové pasty wasabi
  • půl lžičky sojové omáčky
  • 3/4 hrnku oleje
  • sůl

 

Ocet, cukr, olej, sůl a pepř prošleháme na dresink. Tuňáka scedíme, rozmačkáme, přidáme nasekané cibulky, citronovou kůru, sezamový olej a sojovou omáčku, promícháme, zahustíme trochu podle potřeby strouhankou a rukama tvoříme burgry. Opečeme je na oleji 2 až 3 minuty po každé straně. Salátové listy ochutíme prošlehaným dresinkem, dáme do rozkrojených žemlí s majonézou wasabi, přidáme opečené burgry a ihned podáváme.

Majonéza wasabi: V mixéru zpracujeme vejce s nastrouhaným zázvorem a ostatními přísadami a pomalu přiléváme olej, až se vytvoří hladká emulze. Osolíme podle chuti.

 

TIP: čerstvý zázvor nejlépe oloupeme čajovou lžičkou

—————

Tuňákový sendvič

 

  • 1 tuňák ve vlastní šťávě
  • rama
  • bílý toustový chléb
  • římský salát
  • 2 plátky eidamu

Tuňáka vyždímáte a utřete s ramou, do které přidáte najemno nakrájený eidam. Dle chuti přisolíte. Namažte na toastový chléb a proložíte listy římského salátu.

—————