Vločky
Banánové polpety
- 2 banány
- 8 lžic ovesných vloček
- 100 g sýru eidam
- 2 dl mléka
- 50 g prosáté strouhanky
- 2 lžíce oleje
- muškátový květ
- sůl
Do mléka vsypeme vločky, sůl, muškátový květ a povaříme. Přidáme banány a rozmícháme na kaši, kterou dohustíme strouhaným sýrem a strouhankou. Vytvarujeme mokrou rukou obdélníčky asi 1 cm silné, poskládáme na pekáček potřený olejem nebo na pečící papír a v horké troubě pečeme doružova. Podáváme s bramborem a brokolicí.
—————
Karbanátky z ovesných vloček
4 porce
- 150 g ovesných vloček
- 5 dl slané vody
- 50 g másla
- 100 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 1 vejce
- 30 g strouhanky do těsta
- petrželka
- hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal
Pokrájené houby a cibuli osmažíme na másle, vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši. Po vystydnutí do ní vmícháme směs hub, vejce, petrželku a strouhanku, připravíme karbanátky v trojobalu a usmažíme.
—————
Křupavé karbanátky
- 20 dkg ovesných vloček
- 10 dkg slaniny
- 10 dkg droždí
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej na smažení
Vločky uvaříme na hustou kaši, na tuku nebo na rozškvařené slanině osmahneme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, dokud nezačne droždí příjemně vonět. Přidáme k vychladlé kaši. Okořeníme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Do těsta přidáme vejce a pak tvarujeme karbanátky, které osmažíme z obou stran. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
—————
Ovesné placičky s bylinkami
Doba přípravy: 30 minut + doba odležení
4 porce
- 4 hrnky vloček
- 1/2 hrnku loupaných dýňových semínek
- 1 - 1,5 hrnku vody
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
- 2 hrsti čerstvých bylinek (majoránka, oregano, petrželka, atp.)
- 1 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- olej na opékání
Ovesné vločky, semínka a vodu promícháme v míse a necháme aspoň hodinu odpočinout. Cibuli zesklovatíme na lžíci másla a vmícháme do směsi. Osolíme, okořeníme, přimícháme bylinky a vejce a necháme ještě chvíli odpočinout.
Tvarujeme placičky a lehce je obalíme v mouce. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a placičky opečeme dozlatova.
—————
Ovesné vločky zapečené s květákem
4 porce
- 250 g ovesných vloček
- máslo
- 4 vejce
- petrželka
- 4 malé květáky
- sůl
- muškátový květ
- tvrdý sýr
Květáky uvaříme ve slané vodě. Na másle opražíme ovesné vločky, zalijeme vývarem z květáků a svaříme na hustší omáčku, kam vmícháme osolená šlehaná vejce, petrželku a muškátový květ. Květák dáme do vytřené zapékací mísy, zalijeme omáčkou a zapečeme v troubě. Před podáváním posypeme hrubě strouhaným sýrem.
—————
Vločkové karbanátky
- 150 g ovesných vloček
- sůl
- 1/2 l vody
- 80 g slaniny
- 1 cibule
- 2 vejce
- majoránka
- česnek
- pepř
- strouhanka
- zelená petrželka
- olej na opékání
Ovesné vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši. Na nakrájené rozškvařené slanině osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme k vločkám, přidáme koření, nasekanou petrželku, vejce, prolisovaný česnek a trochu strouhanky. Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé karbanátky, které smažíme na rozehřátém oleji dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Zapečená rajčatová směs **** dietní
4 porce
- 200 g ovesných vloček
- 300 ml horkého vývaru
- 800 g rajčat
- 2 lžíce másla
- sůl
- 4 vejce
- 1 lžíce vegety
- mletý černý pepř
- olej na formu
- 200 g strouhaného sýra
Vločky zalijeme horkým vývarem. Omytá rajčata spaříme vařící vodou, pak je oloupeme, nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme na másle. Přidáme namočené ovesné vločky, osolíme, promícháme, 10 minut podusíme a necháme zchladnout. Vejce osolíme a rozšleháme, okořeníme vegetou i pepřem a vmícháme do podušených rajčat. Směs naplníme do vymazané zapékací mísy, povrch uhladíme a hustě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C.
—————