Uzené maso a uzeniny

Buřty v pivním těstíčku

  • 8 buřtů
  • 1/4 l světlého piva
  • 3 vejce
  • sůl
  • hladká mouka

 

Z osoleného piva, vajec a mouky našleháme řídké těstíčko. Oloupané buřty podélně rozkrojíme, půlky obalíme v těstíčku a rychle dozlatova osmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Dobré jsou s hrachovou kaší a okurkou.

—————

Čertova omáčka s rýží

4 porce

  • 4 špekáčky
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 feferonky
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 2 dl červeného vína
  • olej

Na oleji orestujeme cibuli na proužky, pak přidáme česnek na plátky a feferonku na kousky. Poté přidáme na nudličky nakrájené oloupané špekáčky a zarestujeme. V misce si smícháme hořčici, kečup a červené víno. Touto směsí zalijeme špekáčky se zeleninou a chvilku povaříme. Hotové jídlo podáváme s rýží.

—————

Dědův odkaz

 

  • 300 g libovějšího bůčku
  • sůl
  • 4 až 6 stroužků česneku
  • mletá sladká paprika

 

Bůček nakrájíme na úhledné kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Ještě teplý bůček potřeme prolisovaným česnekem a obalíme v prosáté paprice, do které můžeme podle chuti přidat i maličko papriky pálivé. Necháme vychladnout. Studený bůček podáváme se solí, chlebem a pikantním salátem.

—————

Dušená kapusta na víně

Doba přípravy: 35 - 40 minut

1 porce asi 4 195 kJ/ 1 000 kcal

4 porce

  • 800 g kapusty
  • 80 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 60 g cibule
  • 100 ml bílého stolního vína
  • 40 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 600 g vařeného uzeného masa
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Očištěnou kapustu dobře omyjeme ve studené vodě, rozebereme na jednotlivé listy a necháme ji okapat. Potom vykrojíme silná žebra a kapustu nakrájíme na proužky.

Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí ji necháme na másle trochu osmahnout. Přidáme nakrájenou kapustu, pepř, sůl, podlijeme bílým vínem rozředěným s 50 ml vody a dusíme.

Když se voda vydusí a kapusta změkne, zaprášíme ji hladkou moukou, mírně podlijeme vodou, přidáme rozetřený česnek a vše potom ještě krátce podusíme.

Vařené uzené maso nakrájíme na kostky, vložíme do hotové kapusty a necháme prohřát. Podáváme ho s vařenými nebo opečenými bramborami ozdobené čerstvou petrželkou.

 

—————

Fazolový hrnec

4 porce

  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 cibule
  • 500 g špekáčků nebo kabanosu (nakrájené na asi 3 cm kousky)
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 plechovky sterilovaných fazolí (nejlépe červených a bílých)
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce instantní tmavé jíšky

Na tuku dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu a opečeme ji dočervena. Přidáme nakrájená loupaná rajčata i se šťávou, propláchnuté fazole, okořeníme, podle chuti osolíme a přivedeme do varu. Vaříme asi 5 minut, pak vsypeme instantní jíšku a minutu povaříme.

Tip: kdo má rád ostřejší chuť, okoření ještě špetkou cayenského pepře nebo chilli.

—————

Fazolový kotlík s uzeným masem

Doba přípravy: asi 20 minut

1 porce asi 7 290 kJ/ 1 740 kcal

4 porce

  • 600 g uzené krkovice
  • 2 cibule
  • olej
  • 800 g bílých sterilovaných fazolí
  • 400 g červených sterilovaných fazolí
  • 200 ml vývaru
  • 100 g rajského protlaku
  • sůl
  • drcený pepř
  • kayenský pepř
  • chilli
  • pažitka
  • petrželka
  • 2 stroužky česneku

Uzenou krkovici vykostíme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s masem opečeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme rajský protlak a krátce orestujeme.

Potom přisypeme bílé i červené fazole. Pokud jsou fazole naložené v omáčce, použijeme i omáčku. Když jsou ve slaném nálevu, slijeme jej a použijeme pouze fazole. Pokud jsou sušené, musíme je přes noc namočit a druhý den uvařit. Vše zalijeme vývarem. Pokud se nám směs zdá řídká, můžeme ji lehce zahustit škrobem rozmíchaným zastudena ve vývaru. Pečlivě promícháme, aby se netvořily hrudky, a necháme přibližně 10 minut dusit.

Nakonec směs dochutíme čerstvě umletým pepřem, chilli kořením, utřeným česnekem, nasekanou petrželkou a podle potřeby ještě dosolíme. Podáváme v hrnci nebo velké míse a sypeme čerstvou pažitkou. Jako předkrm podáváme salát z rajčat, červené čekanky, čínského zelí a zeleného listového salátu, na zálivku použijeme kysanou smetanu.

—————

Gothaj Ču - Žou

  • 400 g gothajského salámu vcelku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce máčeného škrobu
  • 100 g hlávkového zelí
  • 100 g listového špenátu nebo pórek
  • šálek vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky glutasolu
  • 3 lžíce sádla
  • olej
  • 1/2 lžičky chilli papriček
  • drcený pepř
  • sůl

 

Gothajský salám nakrájíme na kostičky, důkladně smísíme s vejcem a máčeným škrobem, posolíme. Necháme 20 minut odležet. Na horkém oleji salám za stálého míchání opečeme a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme na kostky nakrájené zelí a lístky čerstvého špenátu nebo nakrájený pórek, zalijeme to vývarem a podusíme. Přidáme okapaný gothaj, ochutíme glutasolem a sójovou omáčkou. V pánvi rozpálíme olej, v něm opražíme čili papričky a pepř. Jídlo touto směsí zalijeme a podáváme s rýží.

—————

Hamačka

  • 2 vuřty
  • 150 g paprikového bůčku
  • 2 housky
  • 1/8 l mléka
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • podle chuti pažitka a petrželová  nať
  • 30 g másla
  • 2 hrsti strouhanky

 

Vuřty a bůček pokrájíme na drobné kousky, dáme do misky, přidáme na kostičky nakrájené a mlékem navlhčené housky, vejce ušlehaný do pěny, sůl, pepř, jemně nakrájenou petrželovou nať a pažitku. Vše dohromady řádně promícháme. Zapékací misku vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou a vložíme připravenou směs, kterou jemně na povrchu zastříkneme mlékem. Pečeme v troubě přibližně 40 minut. Můžeme také podávat s pečivem.

—————

Hanácká uzená pečeně

4 porce 

  • 800 g uzené vepřové pečeně bez kosti (vcelku)
  • 600 g hovězího zadního masa (omytého a osušeného)
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 200 ml červeného vína
  • 40 g másla
  • 1 lžička celého pepře
  • 4 bobkové listy
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 5 kuliček nového koření
  • pepř
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Do uzené pečeně uděláme po celé délce asi 6 hlubokých zářezů (nedokrojíme, pečeně musí zůstat vcelku). Hovězí rozdělíme na stejný počet plátků, jako je zářezů v pečeni. Hovězí plátky prošpikované špalíčkem slaniny vložíme do zářezů v pečeni. Pečeni stáhneme provázkem. Dobře ji opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.

Zeleninu osmahneme na másle a s kořením rozložíme do zapékací misky. Navrch posadíme pečeni. Zalijeme vínem, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 50 minut. Podléváme vodou.

Hotovou pečeni rozdělíme na porce. Výpek i se zeleninou přelijeme do kastrůlku, vyrestujeme ho na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Štávu 15 minut povaříme a propasírujeme.

—————

Hrášek s uzeným, rajčaty a žampiony

 

 

  • 500 g hrášku
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 300 g rajčat
  • 150 g žampionů
  • 30 g másla
  • olej
  • 3 lžíce kečupu
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • petrželka

 

Rajčata nařízneme mělce do tvaru kříže, vložíme do vařící vody, po 10 vteřinách vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na plátky, žampiony oloupeme a nakrájíme také na tenké plátky.

Vložíme na pánev s rozehřátým máslem a olejem, podusíme, přidáme hrášek, uzené maso nakrájené na nudličky, kečup, sůl a dusíme opět několik minut. Osolíme, vmícháme rozsekanou petrželku, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným sýrem a podáváme.

—————