Topinky a toasty

Crostini s artyčoky a parmazánem

Crostini s artyčoky a parmazánem
  • 8 krajíčků bagety nebo veky šikmo ukrojené
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 sklenice sterilovaných srdíček artyčoků (asi 180 g)
  • 30 g strouhaného parmazánu nebo sýra Gran Moravia
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky bagety nebo veky po obou stranách potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na pečícím papíru v troubě opečeme. Trvá to asi 10 minut.

Zatím scedíme artyčoky, nasekáme je nadrobno a smícháme s polovinou parmazánu, petrželkou a zbylým olejem. Rozdělíme lžičkou na opečené horké crostini a posypeme je druhou polovinou parmazánu. Hned podáváme.

—————

Ham tousty

 

  • cibule
  • kečup jemný
  • nastrouhaný eidam
  • 3 vejce
  • 1 balení světlého toastového chleba
  • česnek podle chuti
  • slanina podle chuti
  • špetka pepře
  • špetka soli

 

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle nebo v toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

—————

Jablečné toustíky

  • 10 plátků veky
  • 80 g oleje
  • 150 g másla
  • 200 g šunky
  • 4 jablka
  • 100 g cibule
  • 100 g tvrdého sýra

 

Plátky veky opečeme dozlatova. Cibuli nakrájíme na kolečka, která rozebereme na kroužky a opečeme je na másle. Umytá jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a krátce opečeme na másle. Na opečené tousty slabě namazané máslem klademe šunku nakrájenou na proužky, opečené plátky jablek a kroužky cibule. Vložíme na chvíli do vyhřáté trouby, aby se sýr roztavil. Toustíky mohou být připraveny i opečené jen nasucho - pro děti a dietu.

—————

Křupavé chlebíčky s hráškovým pyré

 

  • 1 středně velký pórek (pouze bílá a světle zelená část)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička drceného česneku
  • 6 lžic jemně sekané cibulky
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/2 kg zeleného hrášku (i mraženého)
  • 2 lžíce zeleninového vývaru
  • 1 bageta

 

Pórek dobře propláchněte a osušte. V kastrolu rozehřejte polovinu oleje a osmahněte na něm česnek, cibulku, pokrájený pórek, osolte a opepřete. Na mírném plameni poduste asi 15 minut, aby zelenina nechytila barvu. Přidejte hrášek, zvyšte trochu plamen a za občasného promíchávání povařte ještě 3 až 5 minut.

Směs přesuňte do mixéru a rozmixujte se zbylým olejem a vývarem nahrubo. Polovinu pyré dejte stranou a zbylé rozmixujte dohladka, pak obě části spojte. Osolte a opepřete, je-li třeba.

Bagetu pokrájejte na plátky, potřete olejem a pod grilem z obou stran opečte, až budou zlaté a křupavé. Potřete pyré a ihned podávejte

—————

Lahodné bruschetti

4 porce

Příprava: 20 minut

1 porce asi 1 038 kJ / 247 kcal

 

  • 8 krajíců bílého chleba (ciabatty)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lahůdková cibulka
  • 4 velká rajčata
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 150 g vypeckovaných oliv (zelených i černých)
  • sůl, mletý pepř, bylinky (např. pažitka)

 

Nakrájený chléb nasucho opečeme v troubě nebo na grilu dokřupava. Obě strany potřeme oloupaným česnekem a pokapeme olivovým olejem.

Cibulku opláchneme  a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Osolíme je, opepříme a promícháme se zelenou částí cibulky a nasekanou bazalkou. Směs naneseme na polovinu opečených plátků chleba a dozdobíme čerstvou pažitkou.

Zelené i černé olivy nakrájíme na kolečka a důkladně je promícháme se zbylou cibulkou. Olivovou směs dáme na zbylé opečené plátky chleba, podle chuti osolíme a opepříme a dozdobíme bylinkami.

—————

Napoleony z lilku a paprik

 

  • 8 krajíců toustového chleba
  • 1 velký lilek (500 až 600 g)
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 hrnek nastrouhané mozzarelly
  • půl hrnku parmazánu
  • bazalka
  • česnek
  • 5 lžic nejlépe olivového oleje
  • sůl
  • na ozdobu lístky bazalky

 

Omytý lilek nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, potřeme je olejem z obou stran a na pečícím papíru společně s očištěnými rozkrojenými paprikami (řezem dolů) je ve vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut doměkka. Na druhý plech rozložíme toustový chléb a dáme na 8 minut do horké trouby. Zatím rozmixujeme hrst bazalky, tři stroužky česneku, 3 lžíce oleje a sůl na pyré. Opečené papriky sloupneme (tenkou slupku) a nakrájíme je na proužky. Na čtyři plátky opečeného chleba rozložíme plátky lilku, pokapeme bazalkovým pyré, proužek žluté papriky, sýr,  opět chleba, proužek červené papriky, sýr a ještě je vložíme na pět minut do horké trouby, aby se sýr roztavil. Hotové ozdobíme lístky bazalky.

—————

Pečené sýrové jednohubky ******

Doba přípravy: 20 minut

1 porce 630 kJ

  • 1 bageta
  • 1 - 2 rajčata
  • svazek tymiánu
  • 100 g hermelínu
  • sůl, bílý pepř

 

Bagetu a rajčata nakrájíme na plátky, lístky tymiánu otrháme a nadrobno posekáme, hermelín nakrájíme na kostičky. Každý z plátků bagety obložíme rajčaty, hermelínem, posypeme tymiánem, osolíme, opepříme. Zapékáme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi tři minuty dozlatova.

—————

Středomořský toast

4 porce 

  • 4 kusy arabského chleba
  • 400 g krájených rajčat z konzervy
  • 150 g nivy
  • 100 g vypeckovaných oliv
  • 2 lžíce smetany
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce kaparů

 

Sýr nastrouháme a promícháme se smetanou. Cibulky očistíme a pokrájíme na malá kolečka. Arabský chléb rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Každou placku poklademe částí rajčat, oliv, cibulky a kaparů.

Toasty zasypeme sýrem se smetanou a vložíme do vyhřáté trouby. Při 180 °C je zapékáme asi 10 minut. Ke středomořskému toastu je vhodné podávat zeleninový salát.

—————

Tvarůžkové topinky

 

  • 100 g umletých tvarůžků
  • 50 g másla
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • pórek na ozdobení

 

Vše umícháme. Pomazánku mažeme na opečené krajíčky chleba, které potřeme česnekem. Pomazánku posypeme drobně nakrájeným pórkem.

—————

Zapečené chalupářské toasty

Doba přípravy: 20 minut

1 porce 2 450 kJ/ 585 kcal

4 porce

  • 8 plátků toastového chleba
  • 1 lžíce másla
  • 180 g tvrdého sýra (eidam, madeland)
  • 5 vajec
  • 1,5 dl bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • strouhanka
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 rajčata a několik listů zeleného salátu na ozdobu

Starší nebo toastový chléb potřeme po jedné straně máslem, potřenou stranou dolů jej dáme do nákypové formy a pokapeme dvěma lžícemi bílého vína. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle a v misce ho smícháme s jedním vejcem, zbytkem bílého vína, rozetřeným stroužkem česneku a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs by měla být přiměřeně hustá, aby se neroztékala. Nakonec ji dochutíme pepřem a solí. Pak ji rozložíme po povrchu poloviny topinek a zapékáme v troubě 7 - 10 minut při teplotě 200 °C. Mezitím vymastíme olejem lívanečník, rozklepneme do něj 4 zbylá vejce, osolíme a necháme je na mírném plameni péci, dokud bílek úplně neztuhne.

Topinky bez sýrové směsi potřeme jen kečupem a položíme na ně usmažené vejce. Vše ozdobíme plátky rajčat a listy salátu.

TIP: dřív než na krajíčky rozvrstvíme sýrovou hmotu, můžeme je podle chuti obložit třeba plátkem šunky, nakrájenou rozpečenou slaninou nebo plátkem salámu.

—————