Polenta

Kukuřičná kolečka s rajčaty

 

Doba přípravy: 80 minut

 

  • 300 g kukuřičné mouky
  • 6 rajčat
  • 120 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 800 ml mléka
  • 3 vejce
  • olej
  • sůl
  • pepř

 

Smíchejte 600 ml mléka s 600 ml vody a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidávejte kukuřičnou mouku a vařte na mírném ohni, dokud se hmota nezačne lepit ke dnu. Kukuřičnou kaši vyklopte na pomoučený vál, rozetřete na plát silný asi 1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka. Do ohnivzdorné mísy vymazané tukem střídavě vyrovnejte plátky rajčat a kukuřičná kolečka. Posypejte opečenou slaninou a cibulí. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce s parmazánem, osolte, opepřete. Vzniklou směsí pokrm přelijte a dejte péct.

—————

Polenta se špenátem a slaninovou omáčkou

4 porce

Polenta:

  • 120 g kukuřičné krupice
  • 3 lžíce másla
  • 6 lžic strouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 3 - 6 lžic olivového oleje na pečení

Omáčka:

  • 1/2 cibule
  • 40 g uzené prorostlé slaniny
  • 1 bobkový list
  • 20 g másla
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

Špenát:

  • 600 g čerstvého špenátu
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • pepř

Na polentu přivedeme k varu 650 ml vody, zamícháme kukuřičnou krupici, hrnec sundáme z ohně a necháme 45 minut odstát. Máslo rozehřejeme v malém hrnku a necháme slabě zhnědnout. Pak ihned zamícháme do kukuřičné hmoty, aby nebyla příliš tmavá. Nakonec vpracujeme nastrouhaný sýr a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Tuto hmotu pak rozetřeme na pečící papír v tloušťce 2 cm. Nožem nakrájíme na trojúhelníky nebo šálkem vykrojíme půlměsíčky. Tyto kousky pak před podáváním opečeme na olivovém oleji na teflonové pánvi dozlatova.

Na omáčku podusíme cibuli na másle, nakrájenou slaninu a bobkový list. Přilijeme vývar a necháme svařit na polovinu. Přidáme smetanu, necháme jednou přejít varem a vyndáme bobkový list. Přimícháme sýr a tyčovým mixérem nebo v mixéru rozmixujeme a přecedíme přes síto. Omáčku znovu přivedeme k varu a případně ochutíme solí a pepřem.

Špenát několikrát propláchneme a silné stonky odstraníme. Necháme okapat. Mezitím ve velkém hrnci na másle asi minutu podusíme nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, pak přidáme špenát. Jakmile se špenát rozpadne, ochutíme ho solí, muškátovým oříškem a pepřem. Podáváme s polentou a omáčkou.

—————

Polentové knedlíky se zeleninou

 

Doba přípravy: asi 55 minut

4 porce

  • 1 hrnek kukuřičné mouky nebo krupice (polenty)
  • 750 ml vody
  • sůl
  • 20 g másla
  • rostlinný nebo olivový olej na vymazání pekáčku a smažení polentových knedlíků

Na zeleninovou směs:

  • 1 lilek
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g žampionů
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 2 lžičky provensálského koření

Kukuřičnou krupici nasypeme do horké vody, osolíme ji a přidáme máslo. Za neustálého míchání vaříme 8 - 10 minut. Připravená kaše by měla hustší konzistenci. Pekáček s vyššími okraji vymažeme olejem. Rozetřeme do něho polentovou kaši, necháme ji ztuhnout a vychladnout asi 2 hodiny.

Lilek nakrájíme na plátky silné přibližně 7 mm, osolíme je a necháme 30 minut vypotit, aby nebyl lilek hořký. Potom plátky omyjeme, osušíme, vymačkáme přebytečnou šťávu a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek. Ještě krátce orestujeme. Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Oba druhy paprik omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Papriky, žampiony a lilky přidáme k cibuli a česneku, osolíme a přisypeme provensálské koření. Přiklopíme a dusíme pod poklicí asi 20 minut.

Z polenty vykrájíme kulatým tvořítkem knedlíky. Ty opečeme z obou stran v teflonové pánvi potřené olivovým olejem. Knedlíky podáváme se zeleninovou směsí.

—————

Polentové šišky s brynzou

 

4 porce

 

  • 750 ml mléka
  • 250 g kukuřičné krupice
  • 250 g brynzy
  • 70 g másla
  • 1/2 kostky masoxu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce směsi na bramborové knedlíky
  • sůl
  • 4 plátky anglické slaniny nakrájené na nudličky a opečené
  • 4 listy hlávkového salátu

 

Mléko přivedeme k varu, rozpustíme v něm masox, přisypeme krupici. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Do odstavené kaše vmícháme 40 g másla.

Do vychladlé kaše zapracujeme vejce a bramborovou směs. Necháme 10 minut odležet.

Z těsta vytvoříme válec, nakrájíme na špalíčky, ze kterých pak vyválíme válečky. Vkládáme je do vroucí, osolené vody a vaříme asi 10 minut.

Uvařené šišky omastíme, posypeme brynzou a opečenou slaninou. Zdobíme salátem.

—————

Zapečená polenta se sýrem

Zapečená polenta se sýrem

4 porce

  • 250 g kukuříčné mouky
  • 6 lžic másla
  • 1 l vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • tenká kolečka nakrájené cibule
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 150 g mozzarelly nebo čedaru
  • 3 lžíce jemně sekané petrželky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • mletý černý pepř

Ve velkém hrnci vaříme vodu, do ní postupně nasypeme za stálého míchání kukuřičnou mouku. Vaříme 5 až 7 minut, dokud se kaše nepřestane lepit na strany hrnce. Do polenty pak vmícháme třetinu másla.

Pracovní plochu si navlhčíme a rozložíme na ni polentu v centimetrové vrstvě. Necháme ji vystydnout a pak ji nakrájíme  na kolečka asi o průměru 6 cm. Ve středním hrnci zahřejeme olej se lžící másla, přidáme cibuli a za občasného míchání smažíme na mírném ohni doměkka. Cibuli ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Troubu rozpálíme na 190 °C, máslem vymažeme zapékací mísu, na dno dáme několik plátků cibule, zakryjeme vrstvou koleček z polenty, pokapeme máslem. Přidáme vrstvu plátků mozzarelly nebo čedaru a posypeme petrželkou a parmazánem, osolíme, opepříme. Uděláme další vrstvu z cibule a suroviny vrstvíme ve stejném pořadí. Poslední vrstvu tvoří sypaný parmazán. Pokapeme máslem a dáme zapéct na 20 až 25 minut a můžeme hned podávat.

 

—————