Těstoviny

Bábovka z těstovin

 

  • 350 g těstovin
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 100 g eidamu
  • 5 vajec
  • 50 g oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • tuk a strouhanka na formu

 

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme špenát, osolíme a opepříme, cibuli povaříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Těstoviny uvaříme na skus a smícháme se špenátem, přidáme nastrouhaný sýr a vejce. Naplníme připravenou formu a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

—————

Čtvrthodinové těstoviny

  • 500 g těstovin (např. vřetena)
  • 200 g nivy
  • 5 vajec
  • 3 nožičky pikantní klobásy
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím na oleji osmažíme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, rozklepneme a umícháme vejce. Do tohoto základu nasypeme scezené těstoviny, přidáme kostičky nivy a promícháme. Hned podáváme. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina v libovolné úpravě.

—————

Domácí linguine s omáčkou z tuňáka a ančoviček

Doba přípravy: 10 minut

Vaření: 10 minut

3 - 4 porce 

  • 1 dávka těsta (domácí těstoviny - základní recept)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g konzervovaného tuňáka v oleji
  • 8 nahrubo nasekaných filátek ančoviček
  • 130 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • hrst sekané petrželky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Na pomoučeném vále vyválejte těsto a nakrájejte je na dlouhé. asi 3 mm široké nudle - linguine (nebo na strojku). Nechte stranou.

Na středním plameni rozehřejte olej ve velké pánvi. Vmíchejte tuňáka, ančovičky, víno a protlak a za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte plamen opět na střední výkon a nechte asi 4 minuty povařit.

Mezitím vařte nudle ve velkém množství osolené vody, asi 4 minuty. Sceďte a vsypte do pánve s omáčkou, vmíchejte sýr, petrželku, osolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

—————

Fusilli s vepřovým masem a hráškem

4 porce 

  • 400 g vepřové pečeně
  • 350 g fusilli
  • 200 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
  • 150 ml masového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé řeřichy na posypání
  • mletý bílý pepř
  • sůl

 

Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Přecedíme je. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme.

Do kastrolu nalijeme vývar, který přivedeme k varu. Pak přidáme smetanu a vaříme, dokud nezhoustne. Do omáčky vložíme scezený hrášek (pokud použijeme mražený, propláchneme ho a necháme okapat), těstoviny a opečené maso. Vše promícháme, prohřejeme, osolíme a opepříme. Posypeme řeřichou

—————

Italské těstoviny

4 porce                       

Doba přípravy: 15 minut

 

  • 150 g šunky 
  • 1 pórek
  • 1 kysaná smetana
  • tvrdý sýr
  • pravé italské těstoviny (spaghetti, fussili)
  • olivový olej
  • majoránka

 

Šunku nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme v pánvi na oleji, pak přidáme na kolečka nakrájený pórek, podlijeme vodou (1 dcl) a 5 minut podusíme.

Nakonec přidáme kysanou smetanu a vaříme 2 minuty. Na těstoviny, které po uvaření promícháme s troškou oleje, nalijeme omáčku a posypeme jemně strouhaným sýrem.

—————

Kolínka s italskou omáčkou - levné

4 porce

  • 400 g kolínek
  • 150 g párku
  • 100 g sýra
  • 1 rajčatový protlak
  • špetka cukru
  • lžička vegety
  • pepř
  • paprika
  • 3 lžíce oleje
  • pažitka
  • oregano

Párek nakrájíme na kousíčky a opečeme na oleji. Přidáme všechny pochutiny, podlijeme a necháme dusit asi 5 minut. Kolínka uvaříme, scedíme, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.

—————

Krůtí křídla s broskvemi a těstovinami

 

4 porce

  • 750 g krůtích křídel
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • několik půlek okapaných kompotovaných broskví
  • 1 balíček dlouhých plochých nudlí
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného kopru
  • sůl
  • pažitka

Mrkev oloupeme a omyjeme. Cibuli oloupeme a překrojíme na poloviny. Krůtí křídla omyjeme a dáme do kastrolu spolu s celou mrkví, cibulí a bobkovým listem. Zalijeme vodou, osolíme a pod pokličkou asi 1 hodinu vaříme mírným varem. Pak křídla slijeme, necháme vychladnout, vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky. Nudle uvaříme obvyklým způsobem v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu, scedíme, prolijeme vřelou vodou a necháme okapat.

Kompotované broskve necháme dobře okapat a nakrájíme na plátky. Ve velké teflonové pánvi rozpustíme máslo a přidáme plátky broskví s nudlemi a nasekaným masem. Vše opatrně promícháme, společně prohřejeme, posypeme sušeným koprem a omytou a nasekanou petrželkou.

—————

Květákové těstoviny s uzeninou

Květákové těstoviny s uzeninou

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 2 583 kJ/ 616 kcal

4 porce

  • 400 g těstovin
  • 1 menší květák
  • 70 g nivy
  • 100 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • pažitka
  • 2 lžíce kečupu
  • sůl
  • pepř
  • olej

Květák rozebereme na menší růžičky a důkladně opereme pod tekoucí vodou. Krátce je povaříme v osolené vodě a scedíme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.

Těstoviny vložíme do velkého množství vroucí osolené vody s trochou oleje a podle návodu je uvaříme. Pak slijeme vodu, necháme je okapat a přidáme ještě několik kapek olivového oleje, aby se těstoviny neslepily.

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Pak přidáme nakrájené uzené maso a opět krátce osmahneme. Podle chuti osolíme a okořením pepřem. Nakonec přidáme vařený květák a vše zalijeme kečupem. Suroviny opatrně promícháme, aby se růžičky květáku nerozmačkaly. Místo květáku můžeme použít i brokolici.

Na závěr přidáme vařené těstoviny a znovu opatrně promícháme. Podáváme posypané nastrouhanou nivou a nadrobno usekanou čerstvou pažitkou. Místo nivy můžeme použít jakýkoliv tvrdý sýr, který dá jídlu originální chuť.

—————

Pasta verde

 

  • 1/2 kg vrtulek
  • sklenka hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 80 ml olivového oleje
  • hrubá mořská sůl
  • drcený černý pepř
  • 1 velká na půlkolečka nakrájená cibule
  • 2 na půlkolečka nakrájené cukety
  • 250 g mladého hrášku nebo zelených fazolek
  • 150 g  nahrubo nakrájených špenátových nebo jitrocelových lístků
  • 1 svazek jemně pokrájené jarní cibulky
  • hrst lístků bazalky nakrájené na velmi tenké proužky

 

Ve středně velké misce prošlehejte hořčici i s octem a pomalu přikapávejte polovinu oleje, až vznikne stejnorodá směs. Osolte a opepřete. Nechte stranou. Ve velkém hrnci v osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Sceďte, vraťte do hrnce a nechte stranou.

V kastrolu rozehřejte zbylý olej a osmahněte na něm cibuli. Za stálého míchání asi 4 minuty smažte. Přidejte cuketu, smažte rovněž 4 minuty. Přidejte hrášek a špenát a osmahněte, jen co špenát zavadne, asi 2 minuty.

Stáhněte z ohně a vmíchejte cibulku a bazalku. Promíchejte s těstovinami a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.

—————

Penne a špenátové pesto

 

  • 500 g těstovin penne
  • 50 g lískových oříšků
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • limetka
  • sůl
  • pepř
  • 250 g parmazánu

 

Oříšky rozsekáme najemno nožem a nasucho opražíme na pánvi. Pak je společně s česnekem, listy čerstvého špenátu, olivovým olejem a šťávou z limetky pomeleme v mixéru. Směs osolíme, opepříme a v hrnci smícháme s vařenými těstovinami. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.

—————