Tagliatelle

Široké nudle s bazalkovým pestem a vlašskými ořechy

 

4 porce

  • 400 g širokých nudlí
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 hrnky petrželových lístků
  • čtvrt hrnku jader vlašských ořechů + hrst na ozdobení
  • čtvrt hrnku strouhaného parmazánu a troška na ozdobení
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 120 g špenátových lístků

Nudle uvaříme dle návodu na obalu, scedíme je, necháme stranou trochu vody z nich. Dohladka rozmixujeme petrželku, ořechy, parmazán, česnek, citronovou šťávu a 2 lžíce vody z těstovin, osolíme a opepříme. Pesto přidáme ke scezeným nudlím, vmícháme lístky špenátu, přidáme trochu vody z těstovin - dle potřeby. Podáváme s ořechy a parmazánem.

—————

Tagliatelle s cibulkovou pomazánkou

 4 porce

  • 500 g širokých nudlí (tagliatelle)
  • 300 g pomazánkového másla s cibulkou
  • 200 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dl smetany
  • 1 lžíce sekané petrželky (kudrnky)
  • 200 g chřestu
  • 150 g parmazánu
  • 50 g másla

Tagliatelle uvaříme ve slané vodě. V hlubší pánvi rozpustíme máslo, vsypeme sekaný česnek, plátky cukety, chřest a vše krátce orestujeme. Přidáme smetanu, těstoviny i pomazánkové máslo a promícháme. Posypeme sekanou petrželkou a ještě jednou tzv. prohodíme, aby se chuti promísily. Podáváme s lupínky parmezánu případně s plátky cherry rajčátek, které dodají jídlu osvěžující příchuť.

—————

Tagliatelle s cuketo-koprovou omáčkou

Tagliatelle s cuketo-koprovou omáčkou

4 porce

  • 400 g těstovin tagliatelle
  • 2 cukety
  • 2 dl smetany
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • 10 g parmazánu
  • kopr
  • olivový olej

Těstoviny uvaříme v horké, slané vodě s olejem tzv. na skus. Cuketu nakrájíme na plátky a několik jich opečeme jako vložku do omáčky. Ostatní rozvaříme v části smetany, hladce umixujeme, osolíme a opepříme. Přilijeme zbylou smetanu, varem zredukujeme a zjemníme máslem. Do omáčky přidáme opečenou cuketu a sekaný kopr. Podáváme s těstovinami a strouhaným parmazánem.

—————

Tagliatelle s rajčaty a kuřecím masem

 

4 porce 

  • 600 g kuřecího masa
  • 500 g tagliatelle (široké nudle)
  • 4 rajčata
  • 4 žampiony
  • 1 žlutá paprika
  • po špetce tymiánu a oregana
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 ml smetany

 

Kuřecí maso nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a osmažíme na olivovém oleji. Česnek i žampiony oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, papriku na proužky, rajčata na větší kostky. Pak zeleninu i houby vsypeme k opečenému masu a vše orestujeme doměkka. Zalijeme smetanou a doplníme bylinky. Mezitím uvaříme podle návodu široké nudle, scedíme je a promícháme s kuřecí směsí.

—————

Těstoviny s pórkem a omáčkou ze tří druhů sýra

 

 

  • 180 g širokých nudlí
  • 2 pórky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 100 ml suchého bílého vína
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • trocha citronové šťávy
  • 150 g mozzarelly
  • 75 g eidamu
  • 100 g kozího sýra

 

Pórek očistíme, po straně nařízneme a pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Necháme okapat a podélně rozkrojíme na proužky stejně široké jako nudle. V pánvi zahřejeme olej, přidáme pórek, pokrájený česnek a sezamová semínka a za stálého míchání 2 -3 minuty osmahneme. Přilijeme víno a ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidáme uvařené těstoviny a promícháme. Nudle s pórkem rozdělíme na ohnivzdorné talíře a obložíme sýrem (mozzarellu a eidam nakrájíme na tenké plátky a kozí sýr nastrouháme) a asi 15 minut zapékáme.

—————

Zelené tagliatelle s fetou

 

4 porce 

  • 400 g těstovin (tagliatelle)
  • 200 g špenátových listů
  • 150 g žampionů
  • 120 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a uchováme teplé. Žampiony a cibulky očistíme. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nasekáme. Lístky špenátu a bazalky opláchneme a necháme okapat. Česnek prolisujeme.

Na rozehřátém oleji orestujeme žampiony. Přidáme česnek, špenát a cibulku. Osolíme a opepříme. Do pánve přidáme těstoviny. Vše společně prohřejeme a odstavíme. Na talíři posypeme rozdrobeným sýrem.

—————