Vejce
Sázená vejce s brokolicovým pyré
4 porce
- 8 vajec
- 500 g brokolice
- 50 g termizovaného sýra (např. lučiny)
- 40 g másla
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
- sůl
Brokolici opláchneme a odkrojíme jednotlivé růžičky. Košťál oloupeme a nasekáme na plátky.
Na másle orestujeme košťál. Zalijeme ho trochou vody, osolíme a dusíme doměkka. Potom přidáme růžičky, přilijeme tolik horké vody, aby byly potopené, a povaříme asi 4 minuty. Scedíme a pak rozmixujeme.
Na vymazaném lívanečníku připravíme vejce. Osolíme, opepříme.
Brokolici promícháme se sýrem a krátce prohřejeme. Podáváme s vejci.
—————
Smažená vejce s paštikou
2 porce
- 4 vejce
- 2 bílky
- 50 g salámové paštiky
- 50 g měkkého salámu
- strouhanka
- olej
- sůl
- bílek
- polohrubá mouka
Vejce uvaříme natvrdo a studená podélně rozkrojíme. Žloutky utřeme s paštikou, osolíme a vyplníme vnitřky vajec. Na povrch přitiskneme kolečko salámu, obalíme v mouce, bílku a ve strouhance. Opékáme na oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
—————
Vaječné karbanátky
4 porce
- 640 g másla
- 40 g hladké mouky
- 5 vajec vařených natvrdo
- 1 vejce syrové na obalení
- 4 lžíce mléka
- trochu mouky hladké
- trochu strouhanky
- pažitka nebo petrželka
- pepř, sůl
Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem a povařte na hustou kaši. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte nasekanou petrželku nebo pažitku a nadrobno nasekaná, natvrdo vařená vejce.
Hmotu dobře promíchejte. Je-li příliš řídká, přidejte do ní trochu strouhanky. Tvořte z ní karbanátky - obalujte je postupně v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Karbanátky smažte na rozpáleném oleji.
—————
Vaječné krokety
4 porce
- 4 vejce vařená natvrdo
- 4 lžíce strouhaného sýra
- 250 ml mléka
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalování
- mletý bílý pepř
- špetka muškátového oříšku
- hrst sekané petrželky
- olej na smažení
- sůl
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme mlékem a 5 minut ji povaříme. Hustý bešamel dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Necháme ho vychladnout.
Vařená vejce nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme sýr, omáčku a petrželku. Vše dobře propracujeme.
Z hmoty tvarujeme šištičky, které obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a strouhance. Obalujeme ještě jednou ve vejcích a strouhance a na oleji pečeme dozlatova.
—————
Vaječné tagliatelle se zeleninovou omáčkou
4 porce
- 8 vajec
- 600 g fazolek
- 150 ml červeného vína
- asi 60 g másla
- 40 g strouhaného parmazánu
- 4 rajčata
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajského protlaku
- podle chuti cukr
- mletý černý pepř
- hrst nasekané petrželky
- sůl
Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je, opepříme a přidáme k nim petrželku s parmazánem. Vše rozšleháme.
Na pánvi rozehřejeme máslo a z vajec na něm postupně upečeme 4 omelety. Ještě teplé je stočíme. Když vychladnou, nakrájíme je na kolečka.
Rajčata nařízneme na špičce do kříže. Spaříme je vroucí vodou a oloupeme. Poté je zbavíme semínek a dužinu pokrájíme na kostičky. Fazolky očistíme a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji. Přisypeme rajčata s fazolkami. Přilijeme víno, vmícháme protlak a vše společně prohřejeme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podáváme s bylinkovými nudlemi.
—————
Vejce se zakysanou smetanou
4 porce
- 8 vajec
- 400 ml zakysané smetany
- ocet
- sůl a pepř
- šťáva z 1 citronu
- rukola nebo řeřicha
- pažitka
- zelená petrželka
- sterilovaná červená kapie ve sladkokyselém nálevu
Do nízkého širšího kastrolu nalijeme vodu do výšky 5 cm, osolíme, přilijeme trochu octa a přivedeme k varu. Vejce vyklepneme postupně do naběračky a rychle opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme mírným varem asi 4 minuty. Pažitku, zelenou petrželku, případně i několik lístečků čerstvé rukoly nebo řeřichy omyjeme, nadrobno posekáme a vmícháme do zakysané smetany.
Studenou smetanovo-bylinkovou omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Vejce opatrně vyndáme děrovanou naběračkou z vody, necháme okapat, dáme na mísu a přelijeme bylinkovou omáčkou.
Ozdobíme lístečky rukoly a kousky sterilované červené kapie ve sladkokyselém nálevu. Můžeme ještě přizdobit plátky šunky nebo sýrea a podáváme s pečenými bramborami, bramborami na loupačku, případně i s pečivem.
—————
Vejce v těstíčku s pažitkovou omáčkou
- 2 vejce
Těstíčko:
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce vody
- 1 bílek
- 3 lžíce hladké mouky
- špetka soli
Omáčka:
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 0,5 l mléka
- špetka soli
- špetka pepře
- hrst sekané pažitky nebo řeřichy seté
- 10 g strouhaného sýra
- citron
Natvrdo uvaříme 2 vejce. Z mouky, oleje, vody a soli uděláme tekuté těstíčko, do kterého vmícháme sníh z bílku. V těstíčku omáčíme vychladlé půlky vajec a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme studeným mlékem, dobře rozšleháme a povaříme, ochutíme pepřem, osolíme, vmícháme strouhaný sýr a zakápneme citronem. Nakonec vmícháme pažitku. Podáváme s vařenými brambory.
—————
Zapečená vejce
4 porce
- 4 vejce
- 100 g eidamu
- 100 g nivy
- 100 g šunky nebo šunkového salámu
- 2 lžíce másla
- strouhanka
- kečup
- zelená petrželka
Čtyři zapékací misky vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme strouhaný eidam, na něj část nivy, část nakrájené šunky nebo salámu na nudličky, do každé misky rozklepneme vejce a posypeme opět šunkou a sýrem. Navrch dáme kousky másla a ve vodní lázni ve vyhřáté troubě zapékáme asi 10 minut. Vyklopíme na talířky, ozdobíme kečupem a petrželkou a podávám s pečivem.
—————
Ztracená vejce se špenátem
4 porce
- 300 g čerstvého špenátu
- 6 lžic octa
- 4 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu na posypání
- mletý černý pepř
- sůl
- petrželka na ozdobu
Omáčka:
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 50 ml 12% smetany
- 100 ml vývaru
- sůl
- 50 g strouhaného parmazánu
- 100 g strouhaného ementálu
Z másla a mouky připravíme jíšku. Rozředíme ji mlékem, smetanou i vývarem, rozšleháme a za stálého míchání provaříme asi 20 minut. Pak přisypeme sýry a sůl.
Špenát zbavíme tvrdších stonků, spaříme osolenou vodou, pokrájíme. Do naběračky ve vroucí osolené vodě s octem rozklepneme vejce a vlijeme do vody. Vaříme asi 3 minuty. Stejně připravíme i zbylá vejce.
Do misek navrstvíme špenát, který osolíme, vejce, omáčku, parmazán a pepř. Zapékáme pod grilem asi 5 minut.
—————