Zvěřina
Dančí roláda s vejci
4 porce
- 4 natvrdo uvařená a oloupaná vejce
- asi 150 g listového špenátu
- 600 - 700 g dančí kýty rozkrojené na plát
- 100 g anglické slaniny na plátky
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce nakládaných lišek
- olej na pekáček
Špenát spaříme ve vroucí osolené vodě. Plát masa přes fólii naklepeme. Lehce ho osolíme a rozložíme na něj slaninu a scezený špenát. Do středu dáme vejce a maso srolujeme. Roládu převážeme, solíme, opepříme a vložíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 180 °C asi 40 minut. Během pečení podléváme vodou.
Když je roláda měkká, vyjmeme ji, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, rozředíme trochou vody, přidáme lišky, sůl a necháme asi 10 minut provařit.
—————
Jelení ragú s hříbky na červeném víně
- 60 dkg předního jeleního masa
- 1 lusk papriky
- 1 rajče
- 4 dl červeného vína
- 20 dkg hříbků
- 1/2 kg brambor
- 1 dl stolního oleje
- 3 dl masového vývaru
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- sůl
Nadrobno nasekanou cibuli začneme smažit na rozpáleném oleji. Přihodíme na větší kousky nakrájená rajčata a papriku a na kolečka nakrájený česnek. Směs osolíme a necháme několik minut podusit.
Jelení maso nakrájíme na kostičky, vhodíme na cibulový základ a přidáme bobkový list, rozmarýn, tymián. Promícháme a podlijeme vodou a červeným vínem. Maso necháme vařit tak dlouho, až změkne.
Ještě než bude ragú úplně hotové, vmícháme do něj hříbky a na kostičky nakrájené brambory. Ještě 10 - 15 minut povaříme a podáváme.
—————
Pečený bažant s hroznovým vínem
4 porce
- 1 oškubaný, vykuchaný bažant (min. 1 kg)
- 1 menší cibule
- 400 ml zvěřinového vývaru
- 120 g bílého hroznového vína
- 120 g modrého hroznového vína
- 100 g zakysané smetany
- 50 g pomazánkového másla
- 50 g másla
- 40 ml brandy
- 6 kuliček jalovce
- 4 plátky anglické slaniny
- 4 snítky tymiánu
- mletý bílý pepř
- sůl
Bažanta uvnitř i vně osolíme a opepříme. Na prsa a stehna položíme slaninu s tymiánem. Bažanta ovážeme.
Do vymazaného pekáčku dáme kolečka cibule a bažanta. Posypeme drceným jalovcem, přelijeme brandy, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 60 minut. Podléváme vývarem, ke konci odklopíme a při 190 °C dopečeme.
Bažanta vyjmeme. Výpek setřeme do kastrůlku, přilijeme vývar a vyvaříme na polovinu. Přidáme kuličky vína. Nakonec vmícháme smetanu s pomazánkovým máslem a sůl.
—————