Křepelky
Křepelky v nádivce
4 porce
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 250 g vařeného uzeného vepřového masa
- 250 g vařeného telecího masa
- 2 lžíce oleje
- 4 vejce
- špetka drceného hřebíčku
- špetka muškátového květu
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 lžíce strouhanky
- 4 křepelky
- 2 lžičky grilovacího koření
- čerstvé bylinky na ozdobu
- tuk a strouhanka na formu
Mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer očistíme. Vše nasekáme nadrobno a nasypeme do mísy. Vepřové i telecí maso nakrájíme na malé kostičky, smícháme s olejem a přidáme k zelenině.
Do směsi vklepneme vejce, ochutíme solí, pepřem, hřebíčkem, muškátovým květem a citronovou kůrou. Zahustíme strouhankou a vše důkladně promícháme.
Křepelky očistíme a stehýnka k sobě svážeme potravinářským provázkem. Posypeme je grilovacím kořením.
Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou. Do ní vtlačíme křepelky. Mísu zakryjeme alobalem a pokrm pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 - 60 minut. Před koncem pečení alobal odstraníme, aby se maso dopeklo dozlatova. Před podáváním zdobíme bylinkami.
—————
Křepelky ve vinných listech
Doba přípravy: 60 minut
6 porcí
- 8 - 16 vinných listů
- 8 křepelek
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g másla
Vinné listy spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat. Křepelky osolíme, opepříme a posypeme haldkou moukou. Zabalíme je do vinných listů a převážeme provázkem.
Křepelky položíme vedle sebe do pekáčku. Přidáme máslo, lehce podlijeme vodou, osolíme a přikryjeme poklicí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 - 40 minut. Z hotových křepelek odstraníme provázky. Křepelky podáváme obložené čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
—————
Nadívaná křepelka
Doba přípravy: 1,5 hodiny
1 porce 5 020 kJ/1 200 kcal
4 porce
- 4 křepelky
- 100 g anglické slaniny
- bílý pepř
- sůl
- tymián
- 300 g veky
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce másla
- olej
- 400 g červeného zelí
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- bobkový list
- 2 brambory
Křepelky zbavíme zbytků peří a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme utěrkou. Pak je uvnitř i na povrchu podle chuti osolíme.
Veku nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Přidáme vejce, máslo, nasekané ořechy a mouku. Dochutíme solí, tymiánem a bílým pepřem. Vše důkladně promícháme.
Vnitřek křepelek zcela naplníme připravenou náplní a otvor spíchneme jehlami na maso nebo sešijeme nití. Křepelky zabalíme do plátků anglické slaniny, kterou přichytíme nití, aby dobře držela.
Do připraveného hlubšího pekáče nalijeme trochu rostlinného oleje, vložíme křepelky a upečeme je dozlatova. Červené zelí nasekáme najemno a dostatečně propláchneme vodou. Brambory oloupeme a nastrouháme. Nadbytečnou tekutinu vymačkáme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, nasypeme připravené zelí, přidáme bobkový list a podusíme. Dochutíme cukrem, octem a solí. Nakonec zelí zahustíme nastrouhanými bramborami.
Křepelky ihned servírujeme s podušeným zelím a různě upravenými bramborami.
—————