Jáhly

Čočkový prejt s jáhlami

 

  • 250 g čočky
  • 150 g jáhel
  • česnek
  • pepř
  • majoránka
  • 1 cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 60 g tuku

 

Čočku uvaříme do poloměkka v neosolené vodě s  novým kořením. Jáhly nejprve spaříme vařící vodou, smícháme je s čočkou a pak směs ještě na mírném ohni dovaříme úplně do změknutí. Odstavíme, osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme tuk dle vlastního výběru, dáme do pekáčku a zapečeme.

—————

Jáhlové karbanátky

 

4 porce

  • 100 g jáhel
  • 50 g krup
  • 50 g pohanky
  • 20 g ovesných vloček
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • libeček
  • sůl
  • olej na smažení
  • strouhanka
  • 7 vajec

 

Přísady zvlášť uvaříme, potom smícháme dohromady, přidáme vejce, obalujeme ve strouhance a smažíme.

—————

Jáhlové škubánky

 

Jáhly zalijte vroucí vodou a zamíchejte. Scezené je ještě propláchněte studenou vodou. Postup opakujte třikrát až čtyřikrát, zbavíte tak jáhly jejich hořkosti. Pak je dejte vařit (v poměru 1 díl jáhel, 3 díly osolené vody). Když jsou rozvařené na kaši a voda už je skoro všechna pryč, stáhnětě je z plotny, přisypte polohrubou mouku a hrnec přiklopte asi na 10 minut pokličkou. Vařečkou pak kaši utřete dohladka. Lžící tvarujte škubánky, posypte mákem, opečenou strouhankou nebo cukrem a skořicí. Do zbylého těsta můžete přidat česnek a usmažit je jako bramborové placky.

—————

Jáhlový kuba

Jáhlový kuba

 

4 porce

  • 200 g čerstvých nebo 50 g sušených hub
  • 300 g jáhel
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g sádla
  • 20 g másla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka

Jáhly propláchneme horkou vodou a dáme je do osolené vody se špetkou kmínu uvařit doměkka. Česnek oloupeme a utřeme ho se solí, mletým pepřem, sádlem a špetkou majoránky a vmícháme do uvařených jáhel. Sušené houby dáme předem na několik hodin nabobtnat do trochy vody.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Uzené maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky a společně s cibulkou na trošce oleje osmažíme dozlatova. Poté do pánve přidáme nakrájené čerstvé i nabobtnalé houby, vše zamícháme a podusíme.

Hotovou směs promícháme společně s jáhlami. Pekáč vymažeme sádlem a směs do něj rozprostřeme. Před dopečením přidáme na povrch kousky másla a zapečeme dorůžova.

—————

Jáhly s hlávkovým zelím a špekem

Doba přípravy: 35 - 40 minut

4 porce

  • 600 g bílého hlávkového zelí
  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 cibule
  • 150 - 200 g uzeného prorostlého špeku či slaniny
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 300 g jáhel

Jáhly propereme a propláchneme. Potom je spaříme vroucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme. Na 1 díl jáhel dáme 2 díly vody. Osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme bez míchání přikryté 15 - 20 minut. Stáhneme z ohně a necháme ještě dojít pod pokličkou 5 - 10 minut.

Hlávkové zelí rozčtvrtíme, očistíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na nudličky. Zelí promačkáme v míse s trochou soli a necháme chvíli stát. V kastrole na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme jí zesklovatět.

Vložíme vymačkané nakrouhané zelí, kmín, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15 - 20 minut. Uvařené jáhly nakypříme vidličkou a promícháme s dušeným zelím se slaninou a podáváme.

—————

Jáhly se sójovým masem - dietní

 

4 porce

  • 150 g jáhel
  • 100 g vařeného sójového masa
  • 1 kapie
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželová nať
  • 2 lžíce oleje

 

Jáhly 3 krát spaříme a uvaříme v osolené vodě.

—————

Jáhly se zeleninou - dietní

 

4 porce

  • 200 g jáhel
  • voda
  • strouhaná syrová kořenová zelenina
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce oleje

Jáhly 3 krát spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou syrovou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek a všechno zamícháme.

—————

Karbanátky z jáhel a mrkve

 

4 porce

  • 250 g jáhel
  • 150 g mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g mozzarrely
  • 50 - 100 g dýňových semínek nebo oříšků

 

Jáhly uvaříme, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladnout. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarrelu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní.

—————