Slané palačinky

Palačinky plněné kuřecím masem a houbami

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 450 kcal/ 1 700 kJ

4 porce

Na palačinky:

  • 1 malý chemicky neošetřený pomeranč
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 snítek tymiánu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 375 ml mléka
  • máslo nebo olej na smažení

Na náplň: 

  • 5 jarních cibulek
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 200 g zakysané smetany

 

Pomeranč omyjeme v horké vodě a osušíme. Nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a odložíme stranou na přípravu náplně. Rozšleháme mouku, vejce, pomerančovou kůru, sůl a lístky ze dvou snítek tymiánu. Přidáváme střídavě rozpuštěné máslo a mléko, až vznikne polotekuté těsto bez žmolků. Přikryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout.

Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Houby očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky, které ihned zakapeme citronem.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky. Rozehřejeme jednu lžíci oleje a maso na něm zprudka ze všech stran rychle opečeme. Potom ho osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Zahřejeme zbytek oleje a houby na něm 5 minut prudce opékáme. Po 3 minutách přidáme jarní cibulky. Nakonec vmícháme kuřecí maso a náplň doděláme podle návodu.

V horkém tuku upečeme 8 palačinek, naplníme je a podáváme.

Příprava náplně: smícháme pomerančovou šťávu se zakysanou smetanou a necháme ji nepřikrytou zvolna povařit. Osolíme ji a podle chuti opepříme.

—————

Palačinky plněné špenátem

  • 4 dl mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

Náplň:

  • 300 g zmrazeného špenátu
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • mléko
  • sůl

Mléko rozšleháme s moukou, vejcem a solí a necháme chvíli stát. Pak upečeme tenké palačinky na teflonové pánvi vytřené olejem. Naplníme je špenátem, stočíme a podáváme. Vhodná příloha jsou brambory.

Příprava špenátu: z másla a mouky připravíme velmi světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a povaříme v hustou omáčku. Přidáme rozmrazený špenát pokrájený na kousky, sůl a krátce podusíme.

—————

Palačinky plněné zeleninou - levné

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

Na palačinky:

  • 200 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • sůl

Na náplň:

  • 350 g rajčat
  • 200 g pórku
  • 200 g šunky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 50 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Pórek nakrájejte na kolečka, šunku a rajčata na kostky. Šunku opečte na oleji, přidejte stroužek česneku nasekaný nadrobno. Přidejte pórek, rajče a krátce poduste. Pak vmíchejte smetanu a polovinu sýra. Osolte, opepřete a ještě krátce poduste. Připravte si palačinkové těsto a na pánvi upečte palačinky. Naplňte je zeleninovou náplní, sviňte a narovnejte do zapékací mísy vymazané tukem. Posypejte je nastrouhaným sýrem a krátce zapečte ve vyhřáté troubě.

—————

Palačinky s petrželovou náplní

 

4 porce

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 307 kcal/ 1 288 kJ 

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Pomazánka: 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 80 g šunky v plátcích

Na obalení: 

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml  mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky

 

V  mléce rozšleháme vejce, zahustíme je moukou a podle chuti osolíme. Vše vymícháme na hladké těstíčko. V pánvi rozpálíme olej, rozetřeme v něm trochu těsta a postupně upečeme zlatavé palačinky, které odkládáme na papírový ubrousek a necháme okapat.

Tvaroh utřeme dohladka, vmícháme petrželku, osolíme a opepříme. Palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou, obložíme šunkou a stočíme.

V misce vyšleháme z vejce, mouky a mléka řídké těstíčko, které lehce osolíme. Strouhanku prosijeme na talíř. Naplněné palačinky obalujeme nejprve ve vaječném těstíčku a pak ve strouhance. V pánvi rozehřejeme olej, palačinky na něm ze všech stran opečeme a necháme okapat na papírovém ubrousku. Na talířích ozdobíme bylinkami a čerstvou zeleninou.

—————

Palačinky s překvapením

 

4 porce 

  • 8 palačinek
  • 16 plátků šunky
  • 250 g sýra hermelín
  • hladká mouka
  • 2 vejce strouhanka
  • olej na smažení

 

Předem upečené palačinky necháme vychladnout. Pak na každou položíme dva plátky šunky, 2 až 3 řezy sýra a palačinku zabalíme jako do balíčku. Opatrně obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (můžeme sepnout párátky, aby se neotevíraly). Na oleji osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

—————

Palačinky se zeleninou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 903 kcal/ 3 783 kJ

4 porce

Palačinky:

  • 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

Náplň: 

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce smetany
  • 2 vejce
  • 300 g mražené zeleniny
  • špetka vegety
  • mletý černý pepř

Bešamel: 

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání

Dohotovení: 

  • 100 g strouhaného sýra
  • tuk do pekáčku
  • bylinky  na ozdobení

 

Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, špetku soli a vše rozkvedláme. Po částech přisypáváme mouku a dobře ji zašleháme, až vznikne hladké těstíčko. Pánev vytřeme olejem a rozpálíme. Nalijeme na ni trochu těsta a z obou stran je opečeme dozlatova. Stejným způsobem připravíme postupně všechny palačinky. Necháme je vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Zeleninu necháme částečně rozmrazit. V míse utřeme tvaroh, smetanu, vejce a vmícháme zeleninu. Náplň dochutíme solí, vegetou a pepřem.

Na bešamel rozehřejeme v kastrolu máslo s olejem, přisypeme mouku a orestujeme. Zalijeme mlékem, rozšleháme a vaříme za stálého míchání asi 10 minut. Pak přilijeme smetanu, omáčku krátce povaříme a osolíme.

Palačinky potřeme zeleninovou náplní, stočíme a klademe těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného tukem. Přelijeme je bešamelem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut. Ozdobíme bylinkami a podáváme.

—————

Palačinky se zeleninovou náplní a salsou

 

4 porce

Palačinky: 

  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej

Náplň: 

  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 malá žlutá paprika
  • 1 malá červená paprika
  • olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 100 ml smetany
  • 100 g strouhaného sýra

Salsa: 

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 malá chilli paprička
  • sůl
  • 1 lžíce nasekaného koriandru

 

Z mléka, vajec, mouky  a soli připravíme těsto, ze kterého na oleji upečeme palačinky.

Náplň: Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme nudličky paprik, které restujeme doměkka. Přidáme kostičky rajčat, sůl, pepř a smetanu. Mícháme do zhoustnutí.

Salsa: Na oleji orestujeme kostičky cibule a prolisovaný česnek. Přidáme spařená oloupaná pokrájená rajčata s nakrájenou papričkou. Mícháme do zhoustnutí. Osolíme a vmícháme koriandr. Palačinky naplníme směsí a posypeme sýrem. Podáváme se salsou.

—————

Plněné palačinky

 

 

  • 2 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl
  • olej
  • 300 g salámu nebo šunky
  • 150 g tvrdého sýra
  • 500 g různé zeleniny (květák, mrkev, brokolice, hrášek, paprika, kousek cukety)
  • provensálské bylinky
  • 20 g másla

 

 Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, solí, lžicí oleje a necháme chvíli stát. Pak z těsta upečeme osm palačinek. Poklademe je kolečky salámu, stočíme do kornoutků, vložíme do vymaštěné zapékací misky a prohřejeme v troubě. Pak je poklademe hranolky sýra a pečeme, až se sýr začne tavit.

Mezitím zeleninu nakrájíme na kousky, vložíme na rozehřáté máslo, osolíme, okořeníme bylinkami a podusíme s několika lžícemi vody. Palačinky obložíme zeleninou a podáváme.

—————

Pohankové palačinky se šunkou a špenátem *****, dietní

 

Doba přípravy: 55 minut

4 porce

Na těsto: 

  • 200 g pohankové mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 velké vejce

Na náplň: 

  • olivový olej
  • 400 g špenátu
  • 1 cibule
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 200 g uzené krůtí šunky
  • 1 light zakysaná smetana
  • bazalka a pažitka
  • 1 citron k podávání

 

Mouku se solí, mlékem a vejcem dobře promícháme a zlehka prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě přidáme mouku a necháme stát půl hodiny. Na rozpálené pánvi vytřené olejem pak smažíme palačinky, hotové je ukládáme stranou na sebe a zakryjeme.

Špenát omyjeme, očistíme a listy spaříme vroucí vodou v cedníku a necháme okapat. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. V hlubší pánvi osmahneme na oleji pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, na nudličky pokrájenou šunku, krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Palačinky lehce potřeme částí kysané smetany, rozdělíme na ně špenátovou směs,  posypeme pažitkou a lístky bazalky, doplníme zbylou smetanou, zabalíme a spíchneme párátkem. Podáváme se skrojky citronu.

 

TIP: podobně můžete naplnit bramboráky nebo jiné placky. Nejrychleji připravíte balíčky z opečeného arabského chleba nebo tortil. Lehká večeře.

—————

Pórkové palačinky

 

 

  • 8 dl mléka
  • 2 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • 350 g pórku
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 g nivy
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • olej

 

Z mléka, vajec, soli a mouky vymícháme těsto. Na oleji upečeme palačinky. Na druhé pánvi osmahneme nakrájený pórek, přidáme nastrouhaný sýr a nivu a promícháme. Naplníme palačinky, svineme a klademe těsně vedle sebe do vymazané zapékací misky. Poklademe sýrem a zapečeme.

—————