Rýže a kuskus

Barcelonská rýže

4 porce

Doba přípravy: 25 minut

1 porce = 395 kcal/ 1660 kJ

 

  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 150 g šunky
  • 120 g rajčat
  • 300 g rýže
  • sůl
  • vývar
  • 200 g zmrazeného hrášku
  • muškátový květ
  • mletý pepř
  • petrželka

 

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme šunku nakrájenou na kostičky, spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata a podusíme je. Pak přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži, sůl a vše zalijeme vařícím vývarem (na 1 šálek rýže 2 šálky vývaru). Rýži podusíme asi 10 minut, pak přidáme hrášek, koření a dusíme v troubě při malém výkonu tepla, až rýže změkne.

—————

Dušená rýže na kari se špenátem a oříšky kešu

4 porce 

  • 300 g rýže
  • drůbeží vývar na zalití rýže
  • 150 g čerstvého, opraného špenátu
  • 100 g kešu oříšků
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená cibule pokrájená na kolečka na dozdobení

 

Rýži propláchneme studenou vodou. Listy špenátu zbavíme tuhých řapíků a pokrájíme na širší nudličky.

Na rozehřátém oleji orestujeme rýži s oříšky. Vmícháme kostičky cibule s kari kořením. Vše zalijeme vývarem tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad rýži.

Pánev přiklopíme a v troubě dusíme při 180 °C doměkka. Dle potřeby přiléváme tekutinu.

Když je rýže měkká, přimícháme špenát a odkrytou ji ještě asi na 5 minut vrátíme do trouby. Zdobíme cibulí.

—————

Dušená rýže se sójovým masem

4 porce 

  • 280 g propláchnuté rýže
  • 80 g sojových nudliček
  • 150 g pokrájených žampionů
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej na smažení
  • 100 g strouhaného sýra na posypání

 

V kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme cibuli, česnek a žampiony. Přidáme rýži a orestujeme ji. Zalijeme asi 350 ml vody, osolíme a necháme přejít varem. Kastrol přiklopíme a v troubě při 180 °C dusíme asi 20 minut.

Sojové nudličky připravíme dle návodu. Povařené je scedíme a vidličkou z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Na pánvi rozehřejeme olej a rychle na něm orestujeme sojové nudličky s paprikou. Směs vmícháme do dušené rýže. Dochutíme solí a pepřem a posypeme sýrem.

—————

Houbová rýže s tymiánem

 

  • 150 g čerstvých hub
  • 80 g rýže
  • 30 g cibule
  • 10 g rostlinného tuku
  • mořská sůl
  • pepř
  • tymián
  • kmín
  • petrželka

 

Houby pokrájíme na plátky, pokrájenou cibuli lehce osmažíme. K cibuli přidáme houby, koření a dusíme doměkka (případně podlijeme vodou). Pak smícháme s uvařenou rýží a zdobíme sekanou petrželkou.

—————

Kuřecí pilaf - rychlé

 4 porce

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 1 hrnek rýže
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 malé cibule
  • 1 celý celer
  • 1 mrkev
  • 1 1/2 šálku vody
  • pepř
  • sůl

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuřecí prsa nakrájejte na širší proužky, osolte je a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a zprudka v něm maso osmažte. Dozlatova opečené maso přesuňte na talířek a odložte stranou.

Rýži propláchněte v sítku pod studenou vodou. V kastrolu osmažte na másle nudličky nakrájené cibule a celeru na kolečka nakrájenou mrkev a na středním ohni vše smažte, dokud cibule nezměkne (trvá to asi 5 minut). Potom přisypte rýži a za stálého míchání ji smažte 3 minuty. Pak rýži zalijte vodou, osolte a opepřet a na povrch vyskládejte kuřecí prsa.

Vložte do trouby a pečte 12-15 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá. 

—————

Pražená rýže s klíčky

 

  • 2 vejce
  • 100 g červené a zelené papriky
  • 50 g cibule
  • 20 - 30 g černých hub
  • 100 g klíčků
  • 200 g rýže
  • olej
  • sůl
  • pepř

 

Nejprve uvaříme rýži. Pak rozehřejeme na pánvi olej, vklepneme obě vejce a rozmícháme, až se vytvoří proužky. Přidáme zeleninu a černé houby, nakonec i čerstvé klíčky. Vše rychle orestujeme a promícháme s předem uvařenou rýží. Směs znovu orestujeme a podle chuti osolíme a opepříme.

—————

Rajčatová rýže se strouhaným sýrem

 

  • 100 g rýže
  • olivový olej
  • půl cibule
  • mořská sůl
  • rajčatový protlak
  • strouhaný sýr

 

Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Do hotové rýže vmícháme rajský protlak, cibuli a prohřejeme. Horkou rýži dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

—————

Rýže deseti chutí

4 porce 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 100 g celeru
  • 1 střední jablko
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 šálky rýže
  • 4 šálky slepičího vývaru
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 pomeranč
  • sůl
  • pepř

 

Kuřecí prsa, celer a jablko pokrájíme na kostičky, žampiony na plátky, cibuli nadrobno posekáme, pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Stáhneme plamen, přidáme cibuli, žampiony, celer i jablko a vše orestujeme. Pak doplníme rozinky a směs odstavíme. Slepičí vývar osolíme, okořeníme skořicí, hřebíčkem a pepřem. Do zapékací misky nasypeme rýži, navrstvíme na ni směs z pánve a opatrně zalijeme vývarem. Přidáme sekané ořechy a vložíme odkryté na 30 minut do vyhřáté trouby (160 °C), dokud rýže nevstřebá vývar. Pak pokrm necháme 5 minut dojít pod pokličkou.

—————

Rýže dle dalajlámy

 

  • 100 g sojového granulátu šunka
  • 300 g rýže
  • 100 g mražené zeleniny s kukuřicí
  • 50 g burskýchh oříšků
  • 30 g rozinek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sójová omáčka
  • kari, sůl

 

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme sójovou šunku, rozinky, zeleninu, oříšky, česnek, kari a vše orestujeme. Pak zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme vypranou rýži s osolenou vodou, povaříme a dodusíme v troubě. Toto zajímavé a lehké jídlo podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Rýže po indicku

 

  • 500 g rýže basmati
  • olivový olej
  • kurkuma
  • pepř
  • sůl
  • zázvor
  • chilli paprička
  • cibule
  • česnek
  • 3 papriky

 

Na pánvičce přidáme do zpěněného olivového oleje kurkumu, sůl, pepř a také sušený anebo čerstvý najemno nakrájený zázvor, chilli papričku, nakrájenou cibuli, česnek a nakrájené papriky. Můžeme přidat i brokolici nebo jakoukoliv jinou zeleninu, co máme doma nebo i nějaké maso. Všechno promícháme s uvařenou rýží.

—————