Králík

Bůčková roláda s králíkem

 6 porcí

  • 2 stehna z králíka
  • 800 g bůčku
  • 50 g nadrobno pokrájené slaniny
  • 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
  • 2 lžíce sádla
  • 8 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • drhnutý sušený tymián
  • sůl

 

Stehna odblaníme, vykostíme a upravíme na 2 pláty. Na plát upravíme i bůček. Pláty rozklepeme, osolíme a posypeme tymiánem. Na plát bůčku položíme králičí maso, svineme a upevníme provázkem.

V pekáčku na sádle roládu opečeme. Vyjmeme ji a ve výpeku osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme zeleninu. Orestujeme ji a osolíme. Roládu vrátíme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření a bobkové listy. Podlijeme a pečeme při 190 °C asi 60 minut.

—————

Dušený králík na paprice

4 porce

  • 1 králík
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 1 větší rajčatový protlak
  • trochu sušené majoránky
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • zelená petrželka

Králíka omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce. Kousky masa osolíme a ze všech stran zprudka opečeme ve velké hluboké pánvi s rozehřátým máslem a olejem. Opečené kousky masa vyndáme z pánve a odložíme stranou. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na vypečeném tuku. Do pánve vrátíme opečené kousky králíka, přidáme prolisovaný česnek, opepříme, okoření podle chuti paprikou a majoránkou, přidáme rajčatový protlak, podlijeme trochou vřelé vody nebo vývaru a pozvolna dusíme doměkka. Během dušení porce králíka podle potřeby ještě několikrát podlijeme.

Porce králíka na talířích přelijeme pikantní šťávou, posypeme omytou a nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s rýží nebo s těstovinami.

—————

Dušený králík se švestkami

 

4 porce

 

  • 1 menší králík (popř. 4 stehna)
  • 200 g sušených švestek bez pecky
  • 100 g slaniny na plátky
  • 500 ml červeného vína
  • 2 lžíce octa
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce  hladké mouky
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 1 lžíce celého pepře
  • 4 bobkové listy
  • asi 5 snítek tymiánu
  • olej na smažení
  • sůl

 

Očištěného králíka osolíme a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek masa zabalíme do slaniny a vložíme do misky. Balíčky zalijeme vínem a cotem. Přidáme švestky a koření a králíka necháme přes noc v chladu marinovat.

Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji. Ve výpeku ze všech stran opečeme balíčky masa.

Balíčky masa vyjmeme z pánve a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku. Přidáme k nim marinované švestky, podlijeme je asi polovinou marinády a vložíme do trouby. Pod pokličkou je dusíme při 190 °C asi 40 minut.

Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Do výpeku vmícháme zavařeninu. Vše zaprášíme moukou, rozředíme vodou a omáčku 15 minut povaříme. Nakonec ji přecedíme na téměř měkké maso a králíka dopečeme doměkka. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

—————

Guláš z králíka

  • králičí předek
  • srdce
  • plíce
  • játra
  • ledvinky
  • 80 g sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • špetka majoránky
  • sůl
  • 3 lžíce mouky
  • pepř nebo feferonka

Přední běhy, břicho, zbytek trupu nasekáme, vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Na sádle dozlatova zpěníme cibuli, přidáme papriku, maso a za občasného zamíchání opékáme. Pak osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Ke konci necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme moukou, mícháme a pomalu příléváme vodu, okořeníme majoránkou a dobře povaříme. Podle chuti přidáme pepř nebo feferonku. Podáváme s knedlíkem.

—————

Králičí perkelt

4 porce

  • 4 porce králíka
  • 50 g tuku
  • 2 - 3 cibule
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek
  • 1 dl kysané smetany
  • kousek masoxu
  • sůl

 

Vykostěné porce králíka nasekáme na kousky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme papriku, po zpěnění vložíme králičí maso, přidáme rajčatový protlak, trochu vody, česnek se solí, masox a dusíme, až maso změkne. Při dušení maso občas zamícháme a podlijeme horkou vodou. Perkelt rozdělíme na talíře, pokapeme kysanou smetanou a podáváme s rýží nebo těstovinami.

—————

Králičí stehno s jarním špenátem

Králičí stehno s jarním špenátem
  • 4 králičí stehna
  • 100 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • 100 g másla
  • tymián
  • sůl
  • 400 g jarního špenátu
  • 20 g česneku
  • 50 g másla
  • 100 g šalotky

Králičí stehna prošpikujeme a pečeme s nakrájenou slaninou, cibulí a česnekem, s trochou vody  na másle asi hodinu a půl.

Špenát připravíme velmi snadno. Necháme rozehřát máslo, do kterého dáme zpěnit nakrájenou šalotku. Pak přidáme nakrájený česnek a lístky špenátu a rychle orestujeme (asi 2 - 3 minuty). 

—————

Králík marengo *****

Doba přípravy: 110 minut

1 porce asi 2 505 kJ/ 598 kcal

4 porce

  • 600 g králičího hřbetu
  • 1 svazek petrželky
  • 2 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g žampionů
  • 100 g rajčat

Vykostěné králičí hřbety nebo porce králíka odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Petrželku nasekáme, cibuli nakrájíme. Maso osolíme a opečeme v kastrolu na rozpáleném oleji dozlatova.

Opečené maso posypeme nasekanou cibulkou, osmahneme a přidáme petrželku. Podlijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Přiklopíme a za občasného podlití vývarem pozvolna dusíme.

Z másla a mouky připravíme jíšku. Žampiony a rajčátka opláchneme, nakrájíme je na menší kousky a přidáme ke králíkovi. Omáčku zahustíme jíškou a povaříme ještě asi 15 - 20 minut.

Hotový pokrm prohřejeme a podle potřeby ještě můžeme dochutit solí a pepřem. Králíka marengo podáváme s rýží nebo těstovinami, dobrý je ale i s knedlíky.

—————

Králík na bylinkách - ***** dietní

 

4 porce
1 porce asi 1020 kJ
 
  • 4 porce králíka (asi po 100 g)
  • olej
  • citrónová šťáva
  • bylinky (bazalka, petrželka, libeček)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g másla

 

Porce králíka spaříme vroucí vodou, opláchneme studenou, vložíme do misky, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme rozsekanými bylinkami a necháme v chladničce rozležet.

Porce přeložíme do rendlíku, podlijeme trochou vody, přidáme olej, osolíme a dusíme za častého obracení a podlévání vodou. Když maso téměř změkne, vmícháme do šťávy mouku rozetřenou se změklým máslem a dohotovíme.

—————

Králík na bylinkách II

 

4 porce

 

  • 1 králík
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • mletý pepř
  • nové koření
  • oregano
  • drcený kmín
  • citronová šťáva
  • sůl

 

Maso prošpikujeme slaninou. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nastrouháme. Česnek smícháme s kořením, cibulí, citronovou šťávou a solí. Promícháme, směsí potřeme králíka, pokapeme ho olejem, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce 1 den uležet. Druhý den ho pečeme zabaleného v alobalu v pekáči v předehřáté troubě při 180 °C. Asi po 50 minutách králíka vybalíme a dopečeme v pekáči za stálého přelévání vypečenou šťávou.

—————

Králík na česneku

4 porce

  • 1 králík
  • 1 palička česneku
  • sůl
  • 200 g másla
  • 2 cibule
  • 500 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky

Králíka dobře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku důkladně potřeme prolisovaným česnekem, kterým vůbec nešetříme. Takto připraveného králíka necháme pokud možno několik hodin odležet. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Hlubší pekáč vyložíme plátky másla, položíme na něj načesnekovaného králíka, zvenku i zevnitř osolíme, celého králíka obložíme zbývajícím máslem a kolem dokola nasypeme nasekanou cibuli.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení králíka  několikrát obrátíme, průběžně podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Upečeného králíka rozdělíme na porce. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží a se zeleninovým salátem nebo kompotem.

—————