Pomazánky

Chlebíčková pomazánka - výborná

 

  • 1 tavený sýr
  • 1 krabička olejovek
  • 1 játrová paštika
  • malá majolka
  • cibule
  • kousek másla
  • kyselá okurka

 

Všechny suroviny umícháme, cibuli a okurku nadrobno nakrájíme, přidáme do pomazánky, promícháme a mažeme na plátky veky. Zdobíme petrželkou, případně rajčaty.

—————

Drožďová pomazánka

 

  • 40 g droždí
  • 40 g jarní cibulky s natí
  • 100 g vařeného bramboru
  • 50 g bílého jogurtu
  • 50 g rostlinného tuku
  • stroužek česneku

 

Jarní cibulky posekáme nadrobno a osmažíme na rostlinném tuku, pak přidáme pokrájený česnek a rozdrobené droždí. Rozvaříme na kaši a mícháme, až se vypaří voda. Pak teplou směs přidáme k rozmačkanému vařenému bramboru, vmícháme jogurt a dobře rozmícháme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.

—————

Fazolová pomazánka s česnekem

4 porce

  • 180 g bílých fazolí
  • 1 velká očištěná mrkev
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • plátky nejlépe celozrnného chleba
  • kousek salátu, nakládané papričky a sekaná pažitka na ozdobu

Fazole namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Poté je uvaříme doměkka (nesolíme), scedíme a ještě teplé rozmačkáme.

Mrkev i česnek nasekáme nadrobno. V pánvi na rozehřátém oleji oboje lehce orestujeme, necháme zchladit a přidáme i s olejem k fazolím. Směs smícháme s jogurtem a dle chuti osolíme a opepříme.

Pomazánku namažeme na chléb a ozdobíme salátem, papričkami a pažitkou.

—————

Křenová tofu pomazánka

8 plátků chleba

 

  • 200 g uzeného tofu
  • asi 5 cm kořene křenu - oloupaného a nastrouhaného najemno
  • asi 100 ml vývaru
  • 2 oloupané šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka na dochucení

 

Na pánvi rozehřejeme olej a šalotky na něm orestujeme dozlatova. Přidáme rozdrobené nebo nahrubo nastrouhané tofu a osmahneme ho. Poté je podlijeme vývarem a 5 minut podusíme.

Povařené tofu odstavíme a rozmixujeme. Pomazánku dochutíme solí nebo sojovou omáčkou. Nakonec vmícháme křen a necháme vychladnout.

—————

Kukuřicová pomazánka

 

  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 150 g majonézy
  • 50 g bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • špetka bílého pepře

 

Bílý jogurt přidáme k majonéze spolu se solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek a dobře okapanou kukuřici a vše lehce spojíme.

—————

Pomazánka všehochuť

  • 100 g měkkého salámu
  • 60 g másla
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g taveného sýra
  • 2 lžíce mléka
  • 1 sladkokyselá okurka
  • 1 kapie
  • sůl

 

Máslo utřeme,   přidáme   jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

—————

Pomazánka z červeného zelí

 

  • sklenička sterilovaného červeného zelí
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 20 dkg dietního salámu
  • 1 malá  majolka
  • sůl
  • pepř

 

Zelí dáme do cedníku, propláchneme vodou a nadrobno nakrájíme. Uvařená vejce a dietní salám nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme a vmícháme majolku. Necháme chvíli v chladu proležet, pak mažeme na veku.

—————

Pomazánka z pohanky

Pomazánka z pohanky

4 porce

  • 1 hrneček pohanky
  • 2 hrnečky vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bílý jogurt
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 3 stroužky česneku utřené s troškou soli
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • sůl
  • pepř

Pohanku propláchneme na sítku, zalijeme vodou, osolíme, necháme přejít varem a pak dojít pod pokličkou. Vychladlou pohanku smícháme s ostatními surovinami. Podáváme s tmavým pečivem.

—————

Pórková pomazánka s jablky

  • 1 pórek
  • 2 - 3 jablka
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 zakysaná hustá smetana
  • 100 g majonézy
  • 1 citrón

Pečlivě omytý pórek nakrájíme na jemná kolečka, kousek zelené části odložíme stranou na ozdobu. Jablka oloupeme a nastrouháme je nahrubo, hned je zakapeme citrónovou šťávou. Nakrájený pórek osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a rukama trochu promneme. Přidáme majonézu smíchanou se zakysanou smetanou, zlehka promícháme a vychladíme. Pomazánku mažeme na krajíčky celozrnné veky nebo bagety a sypeme kroužky pórku.

—————

Provensálská pomazánka

Doba přípravy: 15 minut

4 porce

 

  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce margarínu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 ks černých oliv bez pecek
  • sůl
  • oregano

 

 

Pomazánkové máslo utřeme s margarínem a přidáme prolisovaný česnek. Nasekáme černé olivy, přidáme k utřené směsi a vše osolíme a okořeníme oreganem. Podáváme se světlým  pečivem, nejlépe s pizza chlebem.

 

TIP: pomazánku natřeme na rozkrojenou francouzskou bagetu a zapečeme pod grilem. Výborně také chutná v toastovaných sendvičích s rajčaty a mozzarelou.

—————

Ředkvičková pomazánka s majonézou

Ředkvičky jemně nastrouháme a smícháme s několika lžícemi majonézy, solí a pepřem. Majonézu lze nahradit hustým jogurtem. Podává se s bílým pečivem.

—————

Škvarková pomazánka s arašídy

  • 500 g škvarků
  • 200 g arašídů
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 100 g cibule
  • 4 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Škvarky umeleme, cibuli, pažitku a vejce drobně nakrájíme. Přidáme hořčici, sůl, pepř a vyšleháme.

—————

Sladká jogurtová pomazánka na tousty

2 jogurty s vanilkovou nebo ovocnou příchutí nalijeme na sítko vyložené bavlněným plátýnkem nebo fáčovinou a v chladu necháme do druhého dne vykapat. Vykapaný jogurt můžeme ještě na sítku obrátit. Jogurt báječně zhoustne a dá se mazat na tousty nebo na pečivo. Velmi dobrá je tato pomazánka na ozdobení lívanců nebo na vafle.

—————

Slaná jogurtová pomazánka

2 bílé smetanové jogurty nalijeme na sítko vyložené bavlněným plátnem nebo fáčovinou a v chladu necháme do druhého dne vykapat. Během této doby jogurt obrážíme lžící. Vykapaný jogurt můžeme ochutit nasekanými bylinkami, solí nebo kořením podle chuti a vytvořit tak mnoho variant. Je skvělý jako doplněk slaných krekrů, chipsů, na pečené brambory, tousty apod.

—————

Vločková pomazánka

 

  • 50 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g droždí
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 šálek mléka
  • sůl
  • petržel
  • pažitka

 

Cibuli oloupeme, jemně pokrájíme a zpěníme na másle. Přidáme rozdrobené droždí a směs pražíme, dokud nezačne vonět. Pak vsypeme ovesné vločky a ještě chvíli pražíme. Mix zalijeme mlékem, za stálého míchání jej rozvaříme na kaši, osolíme a okořeníme. Na závěr vyklepneme vejce a mícháme do ztuhnutí. Pikantní chuť dodá pomazánce, která je nejlepší na celozrnném pečivu, i trocha hořčice.

—————

Zeleninová pomazánka

 

  • 2 karotky
  • 2 petržele
  • půlka celeru
  • citronová šťáva
  • bílý pepř
  • sůl
  • 150 g majonézy
  • 50 g zakysané husté smetany

 

Očištěnou zeleninu buď úplně syrovou nebo povařenou jen krátce ve slané vodě nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme citronovou šťávu, bílý pepř a majonézu rozmíchanou se smetanou, podle chuti dosolíme.

—————