Bagety a sendviče

Bageta zapečená s lilkem a mozzarellou

 

  • 1 velký lilek
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • 200 g mozzarelly
  • olej na plech
  • bageta nebo veka

 

Na kolečka nakrájený lilek osolíme, necháme asi 30 minut odležet, pak je opláchneme a osušíme. Kolečka lilku máčíme v osolených a opepřených rozšlehaných vejcích a obalíme ve strouhance. Na pomaštěném plechu je pečeme dozlatova 15 až 20 minut. Pak jimi poklademe podélně rozkrojenou bagetu nebo veku, poklademe plátky mozzarelly a v troubě necháme zapéct, až povrch zezlátne.

—————

Celozrnná bageta s mozzarellou a rajčaty

 

  • 1 celozrnná bageta
  • 70 g mozzarelly
  • 1 střední rajče
  • čerstvá bazalka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička octa balzamiko

 

Bagetu rozkrojíme, rajče a sýr nakrájíme na kolečka a poskládáme střídavě do bagety. Pokapeme olivovým olejem a balzamikem a přidáme lístečky čerstvé bazalky.

—————

Sýrové překvapení

 

 

  • 8 makových hvězdiček nebo podobného pečiva (kaiserky)
  • 100 g ementálu nebo goudy
  • 100 g nivy
  • 80 g másla
  • bílý pepř
  • sůl
  • podle chuti můžeme přidat stroužek prolisovaného česneku

 

Sýry nastrouháme a promícháme je se změklým máslem, solí a pepřem. Žemličky - hvězdičky zespoda opatrně vykrojíme, naplníme je sýrovou náplní a vykrojeným kouskem pečiva zase uzavřeme.

—————

Zapečené žemle s lilkem a mozzarellou

8 kousků

 

  • 4 kulaté žemle
  • 1 malý lilek
  • 200 g mozzarelly
  • 4 malá rajčata
  • asi 4 lžíce pesta
  • sůl

 

Lilek očistíme a příčně nakrájíme na plátky. Kolečka osolíme a asi 20 minut necháme stát, aby se vypotila.

Rajčata omyjeme a osušíme. Mozzarellu vyjmeme z nálevu a necháme okapat. Poté vše nakrájíme na plátky.

Lilek otřeme papírovou utěrkou a na pánvi ho z obou stran opečeme. Žemle rozkrojíme.

Půlky žemlí potřeme pestem. Navrch rozložíme plátky lilku, rajčat a mozzarelly. Žemle vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a asi 5 minut je zapékáme.

—————