S masem a uzeninou

Bagetky s masovými knedlíčky

 

 

  • 4 malé bagetky
  • 2 cibule nakrájené na dílky
  • 2 žluté papriky nakrájené na proužky
  • 1 cuketa nakrájená na proužky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • balzamikový ocet
  • oregano
  • 20 masových hotových knedlíčků, hodinu předem vyjmutých z mrazničky (mleté maso - masové knedlíčky, základní recept)

 

Troubu předehřejeme na 200 °C, na pečící papír rozložíme dílky cibule, proužky paprik, knedlíčky, cuketu, okořeníme oreganem, pokapeme olivovým olejem a pečeme 15 minut. Bagety podélně rozkrojíme, tak že je po délce nedokrojíme. Na spodní díly rozložíme opečenou zeleninu, osolíme a pokapeme balzamikovým octem, do každé bagety dáme 5 předem povolených knedlíčků, přiklopíme a bagety vložíme ještě na 15 minut do trouby.

—————

Celozrnné bagetky s kuřecím masem, sýrem a paprikou

 

4 porce

  • 4 malé celozrnné bagety
  • 400 g kuřecích prsou
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 2 červené papriky
  • půl paličky česneku
  • 1 cibule (nejlépe červená)
  • 150 g plátkového sýra (eidam, gouda)
  • 2 lžíce tatarské omáčky
  • listy salátu

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky. Osolíme je a opepříme a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem, pokapeme lžící oleje a v hodně vyhřáté troubě nebo pod grilem pečeme, až nejsou krvavé. Odložíme je stranou a na pečící papír rozložíme na proužky nakrájené očištěné papriky, proužky cibule a plátky česneku, pokapeme je druhou lžící oleje a pečeme je asi 10 minut.

K upečené zelenině vrátíme kuřecí maso nakrájené na širší proužky, poklademe plátky sýra a ještě dáme do trouby, aby se sýr roztavil a zezlátl. Celozrnné bagetky rozkrojíme, potřeme tatarskou omáčkou, vyložíme listy salátu a rozdělíme na ně směs kuřete a pečené zeleniny se sýrem, přiklopíme a hned podáváme.

TIP: bagetky můžeme před podáváním rozpéct v troubě

—————

Francouzské velikonoční žemle

 

8 kusů

  • 12 vajec
  • 300 ml mléka
  • 200 g másla
  • 250 g kuřecích jater
  • asi 10 větších žampionů
  • sůl a pepř
  • zelená petrželka
  • 8 žemlí
  • trocha pikantní hořčice
  • červená cibule
  • několik vypeckovaných oliv

Kuřecí játra omyjeme, podle potřeby odblaníme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme do teflonové pánve se 2 lžícemi rozehřátého másla. Za občasného obracení játra ze všech stran opečeme. Žampiony očistíme, nasekáme na drobné kostičky, přidáme k játrům a podusíme. Podušená játra se žampinony nakonec podle chuti osolíme a opepříme.

Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vypeckované olivy nakrájíme rovněž na tenké plátečky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Žemle ostrým nožem rozkrojíme na poloviny a rozložíme na podnos. Každou půlku žemle potřeme podle chuti hořčicí.

Vejce rozklepneme, rozšleháme je s mlékem, podle chuti osolíme a opepříme. Na teflonové pánvi rozehřejeme postupně zbývající máslo a z vaječné směsi postupně upečeme po obou stranách tenké nadýchané omelety.Vaječné omelety rozkrájíme, pokryjeme jimi půlky žemlí, na ně rovnoměrně rozložíme směs kuřecích jater a žampionů a posypeme zelenou petrželkou. Ozdobíme kolečky červené cibule a plátečky oliv.

—————

Krůtí burgery - levné

Krůtí burgery - levné

4 porce

  • 4 krůtí řízky
  • 50 g chlebové střídky
  • 15 g másla
  • 4 housky
  • hořčice
  • 1 červená cibule
  • 8 salátových listů
  • sůl

Maso nakrájíme na kousky a rozmixujeme s chlebovou střídkou a trochou soli. Ze směsi vytvoříme 4 kuličky, ze kterých vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme máslo a karbanátky opékáme asi 10 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, salátové listy omyjeme. Na každý spodní díl housky rozetřeme lžíci hořčice, přidáme 2 salátové listy, 1 karbanátek a několik koleček cibule. Přiklopíme vrchní polovinou housky a podáváme. 

—————

Sendviče s karbanátkem a sýrovým dipem

 

4 porce

Karbanátky: 

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 malá cibule
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • dle potřeby strouhanka
  • olej na smažení

Dip: 

  • 100 g nivy
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Dohotovení: 

  • 4 dýňové žemle
  • 4 listy hlávkového salátu
  • (4 plátky zralého avokáda)

 

Sýr nastrouháme do misky. Přidáme k němu zakysanou smetanu, majonézu a petrželku. Vše dobře promícháme. Dip dochutíme solí a pepřem a uložíme do chladničky proležet.

Mleté maso vložíme do misky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, vejce a prolisovaný česnek. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Je-li třeba, zahustíme ji strouhankou.

Z masové hmoty vytvarujeme vlhkýma rukama 4 placičky. Na rozehřátém oleji na pánvi je opečeme z obou stran dozlatova. Hotové karbanátky odložíme na savý ubrousek zchladnout.

Žemle rozkrojíme. Na spodní půlku každé položíme list salátu a karbanátek. Vše přelijeme sýrovým dipem a přiklopíme vrchní částí housky. Kdo chce, může do žemle přidat plátek zralého avokáda.

—————

Šunkový sendvič

 

  • dětská šunka
  • máslová rama
  • vařené vejce
  • římský salát
  • celozrnné pečivo

Rozkrojte celozrnnou housku, namažte ramou, položte plátek šunky a pokrájené vejce, obložte listem římského salátu.

—————