S masem a uzeninou
Bagetky s masovými knedlíčky
- 4 malé bagetky
- 2 cibule nakrájené na dílky
- 2 žluté papriky nakrájené na proužky
- 1 cuketa nakrájená na proužky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- balzamikový ocet
- oregano
- 20 masových hotových knedlíčků, hodinu předem vyjmutých z mrazničky (mleté maso - masové knedlíčky, základní recept)
Troubu předehřejeme na 200 °C, na pečící papír rozložíme dílky cibule, proužky paprik, knedlíčky, cuketu, okořeníme oreganem, pokapeme olivovým olejem a pečeme 15 minut. Bagety podélně rozkrojíme, tak že je po délce nedokrojíme. Na spodní díly rozložíme opečenou zeleninu, osolíme a pokapeme balzamikovým octem, do každé bagety dáme 5 předem povolených knedlíčků, přiklopíme a bagety vložíme ještě na 15 minut do trouby.
—————
Celozrnné bagetky s kuřecím masem, sýrem a paprikou
4 porce
- 4 malé celozrnné bagety
- 400 g kuřecích prsou
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce oleje
- 2 červené papriky
- půl paličky česneku
- 1 cibule (nejlépe červená)
- 150 g plátkového sýra (eidam, gouda)
- 2 lžíce tatarské omáčky
- listy salátu
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky. Osolíme je a opepříme a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem, pokapeme lžící oleje a v hodně vyhřáté troubě nebo pod grilem pečeme, až nejsou krvavé. Odložíme je stranou a na pečící papír rozložíme na proužky nakrájené očištěné papriky, proužky cibule a plátky česneku, pokapeme je druhou lžící oleje a pečeme je asi 10 minut.
K upečené zelenině vrátíme kuřecí maso nakrájené na širší proužky, poklademe plátky sýra a ještě dáme do trouby, aby se sýr roztavil a zezlátl. Celozrnné bagetky rozkrojíme, potřeme tatarskou omáčkou, vyložíme listy salátu a rozdělíme na ně směs kuřete a pečené zeleniny se sýrem, přiklopíme a hned podáváme.
TIP: bagetky můžeme před podáváním rozpéct v troubě
—————
Francouzské velikonoční žemle
8 kusů
- 12 vajec
- 300 ml mléka
- 200 g másla
- 250 g kuřecích jater
- asi 10 větších žampionů
- sůl a pepř
- zelená petrželka
- 8 žemlí
- trocha pikantní hořčice
- červená cibule
- několik vypeckovaných oliv
Kuřecí játra omyjeme, podle potřeby odblaníme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme do teflonové pánve se 2 lžícemi rozehřátého másla. Za občasného obracení játra ze všech stran opečeme. Žampiony očistíme, nasekáme na drobné kostičky, přidáme k játrům a podusíme. Podušená játra se žampinony nakonec podle chuti osolíme a opepříme.
Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vypeckované olivy nakrájíme rovněž na tenké plátečky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Žemle ostrým nožem rozkrojíme na poloviny a rozložíme na podnos. Každou půlku žemle potřeme podle chuti hořčicí.
Vejce rozklepneme, rozšleháme je s mlékem, podle chuti osolíme a opepříme. Na teflonové pánvi rozehřejeme postupně zbývající máslo a z vaječné směsi postupně upečeme po obou stranách tenké nadýchané omelety.Vaječné omelety rozkrájíme, pokryjeme jimi půlky žemlí, na ně rovnoměrně rozložíme směs kuřecích jater a žampionů a posypeme zelenou petrželkou. Ozdobíme kolečky červené cibule a plátečky oliv.
—————
Krůtí burgery - levné
4 porce
- 4 krůtí řízky
- 50 g chlebové střídky
- 15 g másla
- 4 housky
- hořčice
- 1 červená cibule
- 8 salátových listů
- sůl
Maso nakrájíme na kousky a rozmixujeme s chlebovou střídkou a trochou soli. Ze směsi vytvoříme 4 kuličky, ze kterých vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme máslo a karbanátky opékáme asi 10 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, salátové listy omyjeme. Na každý spodní díl housky rozetřeme lžíci hořčice, přidáme 2 salátové listy, 1 karbanátek a několik koleček cibule. Přiklopíme vrchní polovinou housky a podáváme.
—————
Sendviče s karbanátkem a sýrovým dipem
4 porce
Karbanátky:
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 malá cibule
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- dle potřeby strouhanka
- olej na smažení
Dip:
- 100 g nivy
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané petrželky
- mletý bílý pepř
- sůl
Dohotovení:
- 4 dýňové žemle
- 4 listy hlávkového salátu
- (4 plátky zralého avokáda)
Sýr nastrouháme do misky. Přidáme k němu zakysanou smetanu, majonézu a petrželku. Vše dobře promícháme. Dip dochutíme solí a pepřem a uložíme do chladničky proležet.
Mleté maso vložíme do misky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, vejce a prolisovaný česnek. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Je-li třeba, zahustíme ji strouhankou.
Z masové hmoty vytvarujeme vlhkýma rukama 4 placičky. Na rozehřátém oleji na pánvi je opečeme z obou stran dozlatova. Hotové karbanátky odložíme na savý ubrousek zchladnout.
Žemle rozkrojíme. Na spodní půlku každé položíme list salátu a karbanátek. Vše přelijeme sýrovým dipem a přiklopíme vrchní částí housky. Kdo chce, může do žemle přidat plátek zralého avokáda.
—————
Šunkový sendvič
- dětská šunka
- máslová rama
- vařené vejce
- římský salát
- celozrnné pečivo
Rozkrojte celozrnnou housku, namažte ramou, položte plátek šunky a pokrájené vejce, obložte listem římského salátu.
—————