Houby

Bílá hřibová omáčka de luxe

 

  • 30 - 40 dkg čerstvých hřibů
  • 1 l vývaru z masoxu
  • 1 větší cibule
  • ocet
  • žloutek
  • 3 - 5 bobkových listů
  • 5 - 8 kuliček nového koření
  • sůl
  • 1/4 l kysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky

 

Koření s nakrájenou cibulí vaříme v masoxu asi 1/4 hodiny, přecedíme a přidáme hřiby, pokrájené na větší kousky. Vaříme až do jejich změknutí, 15 - 20 minut. Mezitím z mouky a smetany ušleháme řídké těsto a za stálého míchání ho pomalu vléváme do vývaru. Mícháme dál asi 15 minut a pak přidáme rozšlehaný žloutek. Dochutíme solí, octem. Omáčkou polijeme vařené brambory nebo houskové knedlíky, jíme jen tak - bez masa.

—————

Čertovské houby

  • 300 g hřibovitých hub
  • 50 g másla
  • 150 ml tučné smetany
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli, pepře, muškátu

Houby nakrájené na plátky podusíme na másle. Z ostatních surovin  připravíme omáčku, tou zalijeme houby a ještě asi čtvrt hodiny dusíme.

—————

Chlupaté nočky s dušenými houbami

 

 

  • 750 g syrových brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g hrubé mouky
  • 750 g očištěných hub
  • lžíce sádla
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • pažitka

 

Oloupané brambory nastrouháme, vodu částečně slijeme, přidáme sůl, vejce, žloutek, hrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme nočky a ihned zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme asi 8 minut, občas je zvedneme ze dna. Pak je vyndáme, necháme okapat a vkládáme do houbové smaženice, připravené na sádle, nasekané cibulce, kmínu, pepři a soli. Zdobíme sekanou pažitkou a petrželkou.

—————

Čínské zelí s hlívou

 

  • čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 300 g hlívy
  • bujón
  • česnek
  • sójová omáčka
  • ocet
  • cukr
  • olivový olej
  • solamyl

 

Zelí a mrkev pokrájíme na nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vroucí vodou. Osušené houby natrháme na menší kousky. Do rozpáleného oleje dáme mrkev a orestujeme. Přidáme zelí a dusíme 2 minuty. Pak přidáme hlívu, bujón, sojovou omáčku, česnek a pár kapek octu. Přisladíme, osolíme, zahustíme solamylem a důkladně promícháme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

—————

Hlíva v sýrovém těstíčku

 

  • větší balení hlívy
  • 2 rozšlehaná vajíčka
  • 50 g strouhaného sýru (niva)
  • 2 lžičky škrobu
  • lžíce mléka

 

Ze všech přísad připravíme těstíčko. Hlívě necháme kousek nožičky, namočíme do těstíčka a smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a vařeným zeleným hráškem.

—————

Holandské řízky z hlívy ústřičné

 

4 porce

 

  • 700 g hlívy ústřičné
  • 200 g strouhaného sýra
  • 2 vařené brambory
  • 2 vejce
  • 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce nasekaných lístečků tymiánu
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Hlívu nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Vmícháme hlívu. Osolíme a opepříme. Přidáme česnek s tymiánem a dusíme, dokud se nevypaří přebytečná voda.

Podušené houby přendáme do mísy. Přidáme k nim najemno nastrouhané brambory, sýr a vejce. Vše dobře promícháme. Hmotu necháme asi 10 minut odležet. Z hmoty vytvarujeme navlhčeným rukama placičky a na oleji je usmažíme dozlatova.

—————

Honzův mls

 

  • 1 cibule
  • 4 oloupaná rajčata
  • olej
  • 150 g oblanšírovaných hub
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • máslo

 

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme doměkka. Pak přidáme ve slané vodě oblanšírované houby, vejce a okořeníme. Před podáváním zakápneme směs trochou másla. Podáváme s vařenými bramborami nebo s tmavým pečivem.

—————

Houbanec

  • 5 - 6 housek
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce krupice
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 dl mléka
  • tuk na vymazání

Sladká varianta:

  • 5 dl mléka
  • 10 lžic krupice
  • 2 vejce
  • cukr
  • sušené švestky
  • rozinky
  • sekané vlašské ořechy
  • kostičky ze 3 silnějších plátků vánočky
  • perník na strouhání
  • 2 lžíce másla

Houby uvaříme v malém množství vody a posekáme. Spolu s vodou, v níž se vařily, je smícháme s drobně nakrájenými houskami a na másle zesklovatělými kostičkami cibule. Doplníme vejce, krupici, pepř a česnek utřený se solí. Zalijeme mlékem a rozmícháme na hustou kaši, již upečeme ve vymazaném pekáči dozlatova.

Sladký houbanec: uvařené houby s vodou vlijeme do studené krupicové kaše a smícháme s rozinkami, švestkami, ořechy a vánočkou. Houbanec upečeme v mírně vyhřáté troubě, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhaným perníkem.

—————

Houbová paštika v listovém těstě

1 kus

  • 150 g červené čočky
  • 50 g másla
  • sůl
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g nakrájených čerstvých lesních hub
  • 3 plátky toastového chleba
  • 2 vejce
  • mletý černý pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • strouhanka dle potřeby
  • 400 g rozváleného listového těsta (odkrojíme obdélník)
  • olej na vymazání a pečící papír

Čočku orestujeme na 1/2 másla, ve vodě vaříme asi 35 minut do rozvaření. Ke konci osolíme. Na másle orestujeme kostičky cibule a kořenové zeleniny, přidáme houby, česnek, sůl, pepř a dusíme asi 15 minut.

Chleba rozmočíme v 1 vejci. Přidáme smetanu, vychladlou čočku, houbovou směs, dle potřeby strouhanku. Těstem vyložíme formu. Naplníme směsí, přiklopíme obdélníkem, potřeme vejcem. Pečeme při 200 °C dozlatova. Pak zakryjeme papírem a při 175 °C dopékáme 15 minut.

—————

Houbová pohádka

 

  • 4 až 6 rohlíků
  • 1/4 l mléka
  • houby
  • sůl, pepř
  • trochu dětské krupičky
  • česnek
  • majoránka
  • vejce
  • může být i kousek uzeniny

 

Nakrájené rohlíky namočíme do mléka. Máme-li houby sušené, máčíme je hodinu předem ve vodě. Čerstvé houby krájíme rovnou na malé kousky. Do misky k rohlíkům v mléce přidáme houby, posypeme dětskou krupičkou, rozklepneme vejce, zamícháme, osolíme a opepříme. Přidáme utřený česnek a majoránku. Nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou a pečeme do zlatova v troubě na 180°C. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————