Houby
Bílá hřibová omáčka de luxe
- 30 - 40 dkg čerstvých hřibů
- 1 l vývaru z masoxu
- 1 větší cibule
- ocet
- žloutek
- 3 - 5 bobkových listů
- 5 - 8 kuliček nového koření
- sůl
- 1/4 l kysané smetany
- 4 lžíce hladké mouky
Koření s nakrájenou cibulí vaříme v masoxu asi 1/4 hodiny, přecedíme a přidáme hřiby, pokrájené na větší kousky. Vaříme až do jejich změknutí, 15 - 20 minut. Mezitím z mouky a smetany ušleháme řídké těsto a za stálého míchání ho pomalu vléváme do vývaru. Mícháme dál asi 15 minut a pak přidáme rozšlehaný žloutek. Dochutíme solí, octem. Omáčkou polijeme vařené brambory nebo houskové knedlíky, jíme jen tak - bez masa.
—————
Čertovské houby
- 300 g hřibovitých hub
- 50 g másla
- 150 ml tučné smetany
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli, pepře, muškátu
Houby nakrájené na plátky podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, tou zalijeme houby a ještě asi čtvrt hodiny dusíme.
—————
Chlupaté nočky s dušenými houbami
- 750 g syrových brambor
- sůl
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 300 g hrubé mouky
- 750 g očištěných hub
- lžíce sádla
- sůl
- kmín
- pepř
- pažitka
Oloupané brambory nastrouháme, vodu částečně slijeme, přidáme sůl, vejce, žloutek, hrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme nočky a ihned zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme asi 8 minut, občas je zvedneme ze dna. Pak je vyndáme, necháme okapat a vkládáme do houbové smaženice, připravené na sádle, nasekané cibulce, kmínu, pepři a soli. Zdobíme sekanou pažitkou a petrželkou.
—————
Čínské zelí s hlívou
- čínské zelí
- 2 mrkve
- 300 g hlívy
- bujón
- česnek
- sójová omáčka
- ocet
- cukr
- olivový olej
- solamyl
Zelí a mrkev pokrájíme na nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vroucí vodou. Osušené houby natrháme na menší kousky. Do rozpáleného oleje dáme mrkev a orestujeme. Přidáme zelí a dusíme 2 minuty. Pak přidáme hlívu, bujón, sojovou omáčku, česnek a pár kapek octu. Přisladíme, osolíme, zahustíme solamylem a důkladně promícháme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.
—————
Hlíva v sýrovém těstíčku
- větší balení hlívy
- 2 rozšlehaná vajíčka
- 50 g strouhaného sýru (niva)
- 2 lžičky škrobu
- lžíce mléka
Ze všech přísad připravíme těstíčko. Hlívě necháme kousek nožičky, namočíme do těstíčka a smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a vařeným zeleným hráškem.
—————
Holandské řízky z hlívy ústřičné
4 porce
- 700 g hlívy ústřičné
- 200 g strouhaného sýra
- 2 vařené brambory
- 2 vejce
- 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžíce nasekaných lístečků tymiánu
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
Hlívu nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Vmícháme hlívu. Osolíme a opepříme. Přidáme česnek s tymiánem a dusíme, dokud se nevypaří přebytečná voda.
Podušené houby přendáme do mísy. Přidáme k nim najemno nastrouhané brambory, sýr a vejce. Vše dobře promícháme. Hmotu necháme asi 10 minut odležet. Z hmoty vytvarujeme navlhčeným rukama placičky a na oleji je usmažíme dozlatova.
—————
Honzův mls
- 1 cibule
- 4 oloupaná rajčata
- olej
- 150 g oblanšírovaných hub
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- máslo
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme doměkka. Pak přidáme ve slané vodě oblanšírované houby, vejce a okořeníme. Před podáváním zakápneme směs trochou másla. Podáváme s vařenými bramborami nebo s tmavým pečivem.
—————
Houbanec
- 5 - 6 housek
- 2 hrsti sušených hub
- 1 větší cibule
- 1 lžíce másla
- 4 vejce
- 2 lžíce krupice
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 dl mléka
- tuk na vymazání
Sladká varianta:
- 5 dl mléka
- 10 lžic krupice
- 2 vejce
- cukr
- sušené švestky
- rozinky
- sekané vlašské ořechy
- kostičky ze 3 silnějších plátků vánočky
- perník na strouhání
- 2 lžíce másla
Houby uvaříme v malém množství vody a posekáme. Spolu s vodou, v níž se vařily, je smícháme s drobně nakrájenými houskami a na másle zesklovatělými kostičkami cibule. Doplníme vejce, krupici, pepř a česnek utřený se solí. Zalijeme mlékem a rozmícháme na hustou kaši, již upečeme ve vymazaném pekáči dozlatova.
Sladký houbanec: uvařené houby s vodou vlijeme do studené krupicové kaše a smícháme s rozinkami, švestkami, ořechy a vánočkou. Houbanec upečeme v mírně vyhřáté troubě, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhaným perníkem.
—————
Houbová paštika v listovém těstě
1 kus
- 150 g červené čočky
- 50 g másla
- sůl
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g nakrájených čerstvých lesních hub
- 3 plátky toastového chleba
- 2 vejce
- mletý černý pepř
- 200 g zakysané smetany
- strouhanka dle potřeby
- 400 g rozváleného listového těsta (odkrojíme obdélník)
- olej na vymazání a pečící papír
Čočku orestujeme na 1/2 másla, ve vodě vaříme asi 35 minut do rozvaření. Ke konci osolíme. Na másle orestujeme kostičky cibule a kořenové zeleniny, přidáme houby, česnek, sůl, pepř a dusíme asi 15 minut.
Chleba rozmočíme v 1 vejci. Přidáme smetanu, vychladlou čočku, houbovou směs, dle potřeby strouhanku. Těstem vyložíme formu. Naplníme směsí, přiklopíme obdélníkem, potřeme vejcem. Pečeme při 200 °C dozlatova. Pak zakryjeme papírem a při 175 °C dopékáme 15 minut.
—————
Houbová pohádka
- 4 až 6 rohlíků
- 1/4 l mléka
- houby
- sůl, pepř
- trochu dětské krupičky
- česnek
- majoránka
- vejce
- může být i kousek uzeniny
Nakrájené rohlíky namočíme do mléka. Máme-li houby sušené, máčíme je hodinu předem ve vodě. Čerstvé houby krájíme rovnou na malé kousky. Do misky k rohlíkům v mléce přidáme houby, posypeme dětskou krupičkou, rozklepneme vejce, zamícháme, osolíme a opepříme. Přidáme utřený česnek a majoránku. Nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou a pečeme do zlatova v troubě na 180°C. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————