Brambory

Bramborizza

 

2 porce

 

  • 4 středně velké brambory
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 menší paprika
  • 100 g suchého salámu
  • 50 g strouhaného sýra na posypání
  • provensálské koření
  • sůl

 

Oloupané brambory nastrouhejte na hrubším struhadle, vymačkejte z nich přebytečnou vodu (nejlépe přes cedník) a dejte do mísy. Přidejte k nim jedno celé vejce, hladkou mouku, osolte a dobře propracujte v těsto.

Na pánvi rozpalte olej, bramborovou hmotu rozprostřete po dně pánve a usmažte ji dozlatova. Placku obraťte na druhou stranu a naskládejte na ni kolečka salámu, na kolečka nakrájená rajčata, na kolečka nakrájenou papriku a cibuli. Zalijte jedním rozmíchaným vejcem, přikryjte poklicí a nechte ještě chvíli smažit.

Až bude bramborová placka zespodu upečená, posypte povrch strouhaným sýrem a dochuťte provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjte poklicí a nechte sýr 1 minutu zapéct.

 

TIP: Bramborovou placku můžete ozdobit i jinými surovinami, které zrovna budete mít doma

—————

Bramborová pánev

4 porce 

  • 600 g malých nových brambor
  • 400 g zakysané smetany
  • 100 g plátků slaniny
  • 250 g malých, očištěných žampionů
  • 250 g omytých cherry rajčátek
  • 1 velká, oloupaná cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce lístečků tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Brambory očistíme kartáčkem. V osolené vodě je uvaříme do poloměkka. Pak je scedíme a překrájíme napůl.

Slaninu nakrájíme na širší proužky, cibuli na měsíčky, žampiony s rajčátky přepůlíme.

Na oleji orestujeme slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku opečeme brambory, žampiony a cibuli.

K orestované zelenině přidáme rajčátka a vrátíme slaninu. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a společně prohřejeme. Podáváme se zakysanou smetanou.

—————

Bramborové špízy

4 porce

  • 12 menších brambor
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 červené papriky
  • 1 oranžová paprika
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl
  • petrželka
  • ledový salát

 

Brambory oloupeme a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Papriky nakrájíme na větší čtverečky. Cibuli rozčtvrtíme a rozebereme na plátky. Česnek prolisujeme se solí a potřeme jím plátky anglické slaniny. Brambory obalíme slaninovými plátky a napichujeme je na špejli střídavě s kousky paprik a cibule. Špízy položíme na olejem vymazaný plech a pečeme asi 15 minut. Zbylou červenou papriku krátce orestujeme na oleji tak, aby zůstala křupavá. Přidáme kečup, provensálské koření, pepř, sůl a prohřejeme. Špízy podáváme podlité paprikovou omáčkou. Před servírováním ozdobíme salátem a petrželkou.

—————

Bramborový hrnec se špekem

  • 1 kg menších brambor
  • 200 g prorostlého uzeného boku
  • olej
  • hrst listové petržele
  • 1 bobkový list
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř a sůl

 

Důkladně omyté brambory uvaříme ve slané vodě ve slupce a nakrájíme na stejně velké kostky. Nakrájený uzený bok osmahneme v pánvi s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, bobkový list a pomalu smažíme dosklovata. Brambory rozdělíme na porce, posypeme osmahnutou cibulí se špekem, osolíme, opepříme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

—————

Bramborový koláč

  • 1 kg uvařených brambor nebo 2 balení instantní bramborové kaše
  • 600 vařeného hovězího z polévky
  • 2 cibule
  • lžíce oleje
  • sklenice vývaru
  • 150 g rozinek
  • 2 lžíce másla
  • tymián
  • sůl
  • pepř

 

Nakrájíme cibuli a v plochém rendlíku ji osmahneme. Brambory prolisujeme nebo připravíme bramborovou kaši podle návodu na balení. Pomeleme maso, přidáme cibuli, rozinky, tymián, sůl a pepř, vše opečeme a zalijeme vývarem. Podusíme - mícháme 5 - 7 minut. V ohnivzdorné nádobě pak po vrstvách klademe: půlku prolisovaných brambor, maso a druhou půlku brambor. Vložíme do vyhřáté trouby na 40 minut.

—————

Bramborový nákyp

Doba přípravy: 1,5 hodiny

1 porce asi 1 895 kJ/450 kcal

4 porce

  • 200 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 75 g pivního sýra
  • 50 g hrášku
  • sůl
  • bílý pepř

Rajčatová omáčka:

  • 4 rajčata
  • 100 l smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • provensálské koření

Brambory důkladně omyjeme, vložíme do vody a uvaříme ve slupce doměkka. Potom vodu slijeme a mírně vychladlé brambory oloupeme. Štouchadlem na brambory je dobře rozmačkáme a promícháme.

Na pánvi rozpustíme máslo, zasypeme je hladkou moukou a osmahneme. Za stálého míchání přilijeme mléko a necháme 10 minut povařit. Do vzniklého bešamelu přidáme prolisovaný česnek, na kousky nakrájený pivní sýr a hrášek. Dochutíme solí a bílým pepřem a znovu promícháme.

Potom bešamel vmícháme do bramborového pyré. Vhodné hrnečky vypláchneme studenou vodou a naplníme je bramborovou směsí. Naplněné hrnečky vložíme do vodní lázně a vaříme zhruba 10 minut.

Během vaření nákypu si připravíme rajčatovou omáčku: omytá rajčata nasekáme najemno, přilijeme smetanu, olivový olej, přisypeme provensálské koření a dochutíme solí. Dobře promícháme a servírujeme společně s hotovým nákypem.

—————

Bramborový řízek

  • 4 velké brambory
  • 2 vajíčka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • koření dle fantazie
  • čerstvé bylinky
  • česnek
  • strouhaný pikantní sýr
  • sůl
  • olej na smažení

 

Oloupané brambory nakrájíme na plátky asi 1 cm široké a pečlivě v utěrce osušíme. Do rozšlehaného vajíčka vmícháme sůl a koření nebo bylinky podle fantazie. Plátky brambor obalíme jako řízek a smažíme dorůžova. Velmi neobvyklá, ale vynikající příloha k dušené zelenině, pečené rybě nebo jen k zeleninovému salátu.

—————

Brambory a tvarohová omáčka s pažitkou

3 porce

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké smetany
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • pažitka
  • 1 stroužek česneku
  • brambory

Tvaroh, zakysanou smetanu (lze použít i bílý jogurt), cukr, sůl a pepř promícháme. Směs ještě lehce naředíme sladkou smetanou a vmícháme posekanou pažitku. Omyté brambory ve slupce rozpůlíme, upečeme na vymazaném plechu a před podáváním lehce přetřeme řeznou plochu česnekem. Podáváme spolu s omáčkou.

—————

Brambory plněné klobásou

Doba přípravy: 65 minut

4 porce 

  • 8 velkých brambor
  • 2 nožičky klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 malé cibule
  • 1/4 lžičky chilli papriček
  • olej
  • tymián na ozdobu
  • sůl

 

Brambory omyjte, osušte a pečte ve slupce 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pak je vyndejte, nechte na chvíli vychladnout a podélně odřízněte vršky brambor. Vnitřek vydlabejte lžičkou (nechte asi 1 cm silnou stěnu). Vydlabané vnitřky brambor nakrájejte na kousky.

Cibulky oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli v něm nechte zesklovatět.

Klobásu nakrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a asi 5 minut restujte. Pak přidejte bramborové kousky, lehce orestujte a touto směsí plňte vydlabané brambory.

Brambory rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte je zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 15 minut.

Smetanu smíchejte s 1/4 lžičkou papriček a přelijte s ní brambory. Brambory dozdobte snítkou tymiánu.

—————

Brambory s jogurtovým přelivem

 

  • 5 brambor
  • 1 paprika
  • kousek pórku
  • 1 rajče
  • bílý jogurt
  • česnek dle chuti

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pokrájené na kolečka rozložíme na talíř. Zeleninu pokrájíme, položíme na brambory, osolíme. Do jogurtu vmícháme utřený česnek, špetku soli a směsí přelijeme brambory se zeleninou.

—————