Šišky
Bramborové šišky
- 1 kg vařených strouhaných brambor
- 30 dkg hrubé mouky
- trochu soli
- 1 vejce
Smísíme těsto, z kterého děláme šišky. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou. Na talíři mastíme rozpuštěným máslem a sypeme mákem a cukrem.
—————
Bramborové šišky z horkých brambor
- 500 g horkých prolisovaných nebo rozmačkaných brambor
- 50 g solamylu
- 110 g dětské krupičky
- 2 žloutky
Na ozdobu:
- rozehřáté máslo nebo sádlo
- mletý mák
- strouhaný tvaroh
- cukr
Nebo naslano:
- osmažená strouhanka
- opražená krupice na sádle
- osmažená cibule, uzené maso, špenát (dle chuti)
Brambory prolisujeme nebo rozmačkáme a spojíme je s krupičkou, škrobem a žloutky. Těsto rychle zpracujeme, tvoříme válečky, nakrájíme je na špalíky a lehce je zaoblíme. Zaváříme je do vroucí osolené vody, lehce je zamícháme ode dna, vaříme 6 až 8 minut a vyjmeme. Podáváme je různě zdobené podle chuti nasladko i naslano.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2