Šišky

Bramborové šišky

 

  • 1 kg vařených strouhaných brambor
  • 30 dkg hrubé mouky
  • trochu soli
  • 1 vejce

 

Smísíme těsto, z kterého děláme šišky. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou. Na talíři mastíme rozpuštěným máslem a sypeme mákem a cukrem.

—————

Bramborové šišky z horkých brambor

  • 500 g horkých prolisovaných nebo rozmačkaných brambor
  • 50 g solamylu
  • 110 g dětské krupičky
  • 2 žloutky

Na ozdobu:

  • rozehřáté máslo nebo sádlo
  • mletý mák
  • strouhaný tvaroh
  • cukr

Nebo naslano:

  • osmažená strouhanka
  • opražená krupice na sádle
  • osmažená cibule, uzené maso, špenát (dle chuti)

 

Brambory prolisujeme nebo rozmačkáme a spojíme je s krupičkou, škrobem a žloutky. Těsto rychle zpracujeme, tvoříme válečky, nakrájíme je na špalíky a lehce je zaoblíme. Zaváříme je do vroucí osolené vody, lehce je zamícháme ode dna, vaříme 6 až 8 minut a vyjmeme. Podáváme je různě zdobené podle chuti nasladko i naslano.

—————