Zapečené

Bramborový nákyp s uzeným masem

 

  • 10 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 25 dkg  uvařených brambor
  • 10 lžic kysané smetany
  • sníh ze 4 bílků
  • 15 dkg uzeného masa
  • sůl
  • strouhanka

 

V míse utřeme máslo se solí a vmícháme žloutky, nastrouhané brambory, sníh z bílků a polovinu kysané smetany. Polovinu utřeného těsta rozetřeme ve formě nebo kastrolu a rozestřeme na něj nasekané uzené, promíchané se zbytkem kysané smetany. Pak přidáme zbytek těsta a zapékáme v troubě dorůžova.

—————

Bramborový pekáček s uzeným kuřetem

 

  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 400 g vařených brambor
  • 250 g krupičky
  • 4 vejce
  • 42 g droždí
  • 0,5 l mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka nebo dobromysl
  • mletý pepř
  • sůl
  • tuk na pekáček a strouhanka na vysypání

 

Vařené brambory oloupeme a  nastrouháme, přidáme nakrájené uzené kuřecí maso, vejce, utřený česnek, mléko a droždí, okořeníme, osolíme, zahustíme krupičkou a moukou. Těsto necháme asi hodinu vykynout, pak naplníme vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáček a při 180 °C upečeme dočervena. Jednotlivé porce podáváme teplé i studené.

—————

Brambory pečené v pivu

 

  • 2 cibule
  • 80 g másla
  • 1 kg brambor
  • 275 ml smetany
  • 300 ml světlého piva
  • 70 g čedaru nebo eidamu
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oddělíme polovinu másla a cibuli na něm necháme zesklovatět. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Tukem vymažeme pekáček a narovnáme do něj brambory s osmahnutou cibulkou. Troubu rozpálíme na 200 °C. V hrnku smícháme smetanu s pivem a nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem. Tím přelijeme brambory a na povrch nakrájíme zbylé máslo. Pečeme v troubě dozlatova asi 45 minut.

—————

Brambory s hořčicí

 

  • 2 kg brambor
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 300 g anglické slaniny
  • 150 g tvrdého sýra
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • tuk

Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nakrájíme na kolečka. Na oleji osmahneme cibuli se slaninou.

Připravíme si pekáček, který vymažeme tukem, vyskládáme jednu vrstvu brambor. Osolíme je, opepříme a poklademe směsí cibule a slaniny. Navrch poklademe zbytek brambor, které zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.

Poté brambory potřeme hořčicí a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180 °C 20 minut. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a pečeme ještě 10 minut.

—————

Brambory s tofu

 

  • 3 šálky tofu
  • 6 syrových brambor střední velikosti
  • 4 lžíce sojového oleje
  • 1 vejce
  • 3 lžíce sojové mouky
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • sůl, kmín, pepř
  • libeček

 

Brambory oloupeme, nahrubo rozstrouháme, přidáme rozmačkaný tofu a koření. V mléce rozmícháme vejce s hladkou moukou, přidáme ke hmotě, zahustíme sojovou moukou. Rozetřeme na hodně vymazaný plech, pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Brambory s uzeným po savojsku

Brambory s uzeným po savojsku
  • 700 g oloupaných brambor
  • 200 g vařené vepřové krkovice
  • 100 - 200 g vařeného uzeného bůčku
  • 200 g tvrdého sýra
  • 100 g lučiny
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • olej
  • mletý pepř

Brambory uvaříme téměř doměkka, scedíme a nakrájíme na silnější plátky, krkovici a uzený bůček nakrájíme rovněž na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme, promícháme s lučinou, s vejcem, mlékem a pepřem. Do vymaštěné zapékací mísy skládáme ve vrstvách brambory, uzená masa a sýrovou směs, horní vrstva je ze sýrové směsi.

Zapečeme v troubě, až se sýr ve směsi začne tavit a povrch trochu zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Brambory ve smetaně

 

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce másla
  • 350 ml smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • 4 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem, plátky brambor do ní naskládejte tak, aby se překrývaly jako střešní tašky. Prolisovaný česnek smíchejte se smetanou, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Brambory zalijte ochucenou smetanou a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Krátce pře dopečením je posypte sýrem a vraťte do trouby. Pokrm můžeme podávat se zeleninovým salátem.

—————

Brambory zapečené s brokolicí a sýrovou omáčkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 3 026 kJ/ 722 kcal

4 porce 

  • 600 g brambor
  • 600 g brokolice
  • sůl
  • 500 ml smetany
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vegety
  • 200 g eidamu
  • 1 lžíce másla
  • bylinky na ozdobení

 

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky.

Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a krátce spaříme ve vroucí osolené vodě asi 4 minuty. Pak ji propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.

Smetanu rozšleháme s vejci a ochutíme vegetou. Přidáme k ní najemno nastrouhaný sýr a důkladně promícháme.

Brokolici smícháme s nakrájenými bramborami a nasypeme do máslem vymazané zapékací mísy. Vše pak přelijeme smetanovou zálivkou.

Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 25 minut. Hotový pokrm zdobíme bylinkami.

—————

Brambory zapečené s cuketou a paprikou

 

4 porce 

  • 600 g oloupaných brambor
  • 2 cukety (asi 400 g)
  • 2 červené papriky (asi 300 g)
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 4 osolená vejce rozšlehaná v 250 ml mléka
  • sůl
  • pepř

 

Do vroucí osolené vody vsypeme tenké plátky brambor. Asi po 5 minutách přidáme kolečka cuket a kostičky paprik. Povaříme je asi minutu a hrnec odstavíme. Zeleninu scedíme a necháme okapat.

Zeleninu přesypeme do mísy. Přidáme kolečka cibule. Vše dle potřeby dosolíme, opepříme, trochu pokapeme olejem a zlehka promícháme.

Zeleninovou směs rozložíme do olejem vymazaného pekáčku. Zalijeme vejci a při 180 °C zapékáme 20 minut.

—————

Brambory zapečené se šunkou

  • 800 g brambor
  • olej
  • strouhanka
  • sůl
  • 200 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 dl mléka
  • 20 g másla
  • pažitka

Nové brambory uvaříme ve slupce (staré oloupané), nakrájíme na plátky a polovinu rozložíme do vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Osolíme je, posypeme drobně nakrájenou uzeninou, poklademe zbylými bramborami a opět osolíme. Krátce prohřejeme v troubě, pak je zalijeme mlékem rozšlehaným s vejci a pečeme, až zálivka ztuhne. Před podáváním omastíme a posypeme usekanou pažitkou.

—————