Kaše
Zapečená bramborová kaše s překvapením
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 lžíce oleje
- 40 g rajčatového protlaku
- sůl
- mletý pepř
- 140 g mraženého hrášku
- 600 g brambor
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- 150 g tučného sýra (eidam, ementál)
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Maso opečeme nasucho v rozpálené pánvi, po pěti minutách přidáme olej a nakrájenou cibuli. Restujeme ještě asi 3 minuty, pak přidáme protlak a další dvě minuty restujeme.
Přilijeme 200 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou mrkev a hrášek. Pod pokličkou dusíme 20 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme vařit do osolené vody. Po 30 minutách je scedíme, přidáme máslo a ohřáté mléko a vyšleháme bramborovou kaši.
Hotové maso rozdělíme do zapékacích misek a poklademe je bramborovou kaší. Vše zapečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 190 °C asi 20 minut. Pět minut před koncem pečení kaši posypeme nastrouhaným sýrem a ten ještě opatrně zapečeme dozlatova.
—————
Zapečená bramborová kaše s vejci
4 porce
- 600 g oloupaných brambor
- 4 vejce
- 100 ml 12 % smetany
- 100 g strouhaného sýra
- 40 g másla
- máslo na vymazání pekáčku
- strouhanka na vysypání pekáčku
- sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě. Scedíme je, prolisujeme, zalijeme smetanou, přidáme máslo a vymícháme kaši.
Kaši rozprostřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku a uděláme do ní 4 důlky. Do každé jamky vklepneme vajíčko, které osolíme.
Pečeme v troubě při 170 °C. Asi po 15 minutách kaši posypeme sýrem a na 10 minut ještě vrátíme do trouby.
Zapečenou kaši necháme asi 10 minut zchladnout, aby se lépe porcovala. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————