Kaše

Zapečená bramborová kaše s překvapením

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 40 g rajčatového protlaku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 140 g mraženého hrášku
  • 600 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 150 g tučného sýra (eidam, ementál)

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Maso opečeme nasucho v rozpálené pánvi, po pěti minutách přidáme olej a nakrájenou cibuli. Restujeme ještě asi 3 minuty, pak přidáme protlak a další dvě minuty restujeme.

Přilijeme 200 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou mrkev a hrášek. Pod pokličkou dusíme 20 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme vařit do osolené vody. Po 30 minutách je scedíme, přidáme máslo a ohřáté mléko a vyšleháme bramborovou kaši.

Hotové maso rozdělíme do zapékacích misek a poklademe je bramborovou kaší. Vše zapečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 190 °C asi 20 minut. Pět minut před koncem pečení kaši posypeme nastrouhaným sýrem a ten ještě opatrně zapečeme dozlatova.

—————

Zapečená bramborová kaše s vejci

 

4 porce 

  • 600 g oloupaných brambor
  • 4 vejce
  • 100 ml 12 % smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • 40 g másla
  • máslo na vymazání pekáčku
  • strouhanka na vysypání pekáčku
  • sůl

 

Brambory uvaříme v osolené vodě. Scedíme je, prolisujeme, zalijeme smetanou, přidáme máslo a vymícháme kaši.

Kaši rozprostřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku a uděláme do ní 4 důlky. Do každé jamky vklepneme vajíčko, které osolíme.

Pečeme v troubě při 170 °C. Asi po 15 minutách kaši posypeme sýrem a na 10 minut ještě vrátíme do trouby.

Zapečenou kaši necháme asi 10 minut zchladnout, aby se lépe porcovala. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————