Tempeh

Tempeh a zelí s cukety

 

  • cuketa
  • cibule
  • kmín
  • sůl
  • celozrnná mouka
  • bílý jogurt
  • olivový olej
  • uzený tempeh

 

Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme chvíli pustit vodu, v níž se pak bude vařit. Na olivovém oleji zpěníme jemně posekanou cibuli. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, vmícháme k připravené cuketě, okmínujeme a udusíme doměkka. Zelenina pustí dostatek vody, takže se směs nemusí podlévat. Bílý jogurt smícháme s celozrnnou moukou, zahustíme jím měkkou cuketu a vše ještě chvíli povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

—————

Tempeh s mrkví - dietní

 

Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2 - 3 mm silné, osmažíme dozlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný džus, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

—————

Tempeh se smaženým zelím - dietní

 

Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2 mm silné. Osmažíme dozlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smažený tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.

—————