Ryby

Amur s rajčaty

 4 porce

  • 800 g podkov z amura
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 3 rajčata
  • 1 oloupaná cibule
  • 4 lžíce másla
  • 4 kuličky celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g cherry rajčátek

Rybu pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu odležet. Rajčata nakrojíme, spaříme, oloupeme a nakrájíme. Kostičky cibule orestujeme s 1/2 másla. Rajčata i cibuli nasypeme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření, bobkové listy a porce amura. Posypeme je paprikou, poklademe máslem, podlijeme vínem a trochou vody. 

Rybu pečeme při 180 °C asi 35 minut, přeléváme výpekem. Asi 15 minut před koncem přidáme rajčátka. Amura s rajčaty vyjmeme a výpek se zeleninou propasírujeme. 

—————

Italská chobotnice s vinnou omáčkou

Doba přípravy: 100 minut

1 porce asi 372 kcal/ 1 559 kJ

4 porce 

  • 3 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 800 g malých mražených chobotnic
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g drcených rajčat
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého oregana nebo rozmarýnu
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g piniových oříšků
  • bylinky na ozdobení

 

Cibuli a česnek oloupeme. Chobotnice opláchneme, dáme do hrnce s vodou, přidáme k nim jednu překrojenou cibuli, dva stroužky česneku a bobkové listy. Mírným varem všechno vaříme asi jednu hodinu.

Vodu z chobotnic slijeme a necháme je okapat. Potom je nakrájíme na menší kousky a opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Přidáme zbylou na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše pak opékáme ještě asi dvě minuty.

K opečeným chobotnicím přilijeme drcená rajčata a přidáme nasekané oregano nebo rozmarýn a cukr. Vše zalijeme červeným vínem, dochutíme solí a za stálého míchání povaříme asi 5 - 10 minut.

Nakonec chobotničky přiklopíme a dusíme, až omáčka pěkně zhoustne a chobotničky dostatečně změknou. Na talířích je pak ještě posypeme piniovými oříšky a ozdobíme čerstvými bylinkami.

—————

Krevety ve smetanové sherry omáčce

Krevety ve smetanové sherry omáčce

4 porce

  • 500 g vyloupaných krevet
  • 2 lžíce másla
  • 2 malé cibule
  • 1/2 lžičky kari
  • 250 ml smetany
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 lžíce sherry
  • sůl

Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme krevety a promícháme. Okořeníme kari, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, osolíme a ochutíme přídavkem sherry. Vše dobře promícháme a necháme chvíli povařit. Podáváme s rýží nebo čerstvou bagetou.

—————

Lín s petrželovou omáčkou

Doba přípravy: 55 - 60 minut

1 porce asi 3 040 kJ/ 725 kcal

4 porce

  • 4 líni (1 lín asi 400 g)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 80 g másla
  • olej na smažení
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl

Omáčka:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • 1 žloutek
  • 1 stroužek česneku
  • bílý mletý pepř

Na ozdobu:

  • plátky citronu
  • kostičky papriky
  • zelené bylinky

Rybu vykucháme, odstraníme šupiny, omyjeme, osolíme. Necháme je chvíli odležet a tupou stranou nože z nich odstraníme sliz. Znovu je omyjeme a osušíme.

Ryby znovu osolíme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v mouce. Rozpálíme olej s máslem a líny po obou stranách opečeme.

Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou. Metlou ji rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Osolíme, mírně opepříme, přidáme rozetřený stroužek česneku a nasekanou petrželku. Nakonec vmícháme žloutek.

Líny podáváme s petrželovou omáčkou a vařenými bramborami. Ozdobíme je plátky citronu, kostičkami papriky a zelenými bylinkami.

—————

Psari Plaki - pečená ryba

 

  • 1,5 kg mořské ryby (např. chňapal nebo pražma)
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 125 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 125 g nasekaného řapíkatého celeru
  • 425 g konzervovaných rajčat
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička oregana

 

Rybu i s ocasem a hlavou nařízneme šikmými řezy, mírně osolíme a opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 20 minut odležet.

Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a 3 minuty v něm zrudka smažíme cibuli, česnek a celer. Přidáme rajčata, víno a oregano a ochutíme solí a pepřem. Opékáme další 2 minuty.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Směs rozložíme na vymazaný pekáč,  navrch položíme rybu. Pokapeme zbývajícím olejem a pečeme 30 - 40 minut, podle velikosti ryby. Občas podléváme vypečeným tukem.

Rybu vložíme na servírovací tác, přelijeme omáčkou a podáváme se zeleninovou přílohou nebo salátem.

—————

Staropražské grundle

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 544 kJ/ 368 kcal

4 porce

  • 400 g grundlí nebo jiných malých rybiček
  • 20 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • 1 citron
  • sůl
  • mletý černý pepř

nebo:

  • 400 g grundlí
  • asi 20 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 2 lžíce mleté papriky

Rybičky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a pečlivě je osušíme v utěrce. Osolíme je a obalíme v hladké mouce.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej a obalené rybky osmažíme dokřupava. Pak je necháme okapat na papírovém ubrousku. Dochutíme je solí, pepřem a pokapeme citronem.

Grundle můžeme pro změnu také obalit v těstíčku z hladké mouky, vejce, strouhanky a mleté červené papriky. Osmažíme je dozlatova a navrch pokapeme citronem.

Rybičky podáváme s pečivem a můžeme je doplnit jogurtovou omáčkou s pažitkou.

—————

Sumeček se zeleninou

Doba přípravy: 30 minut

2 porce

  • rostlinný olej
  • 1 větší cibule
  • mletá paprika
  • 2 filety ze sumečka
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • sůl
  • sušená petrželka
  • vegeta

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli s mletou paprikou a zeleninou. Přisypeme kmín a vegetu a dusíme asi 15 minut.

Přiložíme pokrájené filety, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Podusíme a dochutíme solí, česnekem, kmínem a petrželkou.

—————

Tolstolobik s pórkem

 4 porce

  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • 800 g filetů z tolstolobika
  • 1 pórek
  • 2 chilli papričky
  • 2 lžíce oleje

Protlak smícháme s octem, sojovou omáčkou, utřeným česnekem, solí, cukrem a pepřem. Filety rozkrojíme na menší filátka a vložíme do připravené marinády. Necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.

Pórek i chilli papričky očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka a papričky na jemné proužky. Na rozehřátém oleji oboje orestujeme, jemně osolíme a pak vyjmeme.

Ve výpeku opečeme porce tolstolobika. Rybu podáváme s pikantním pórkem a bramborovou kaší.

—————

Tuňákové karbanátky

4 porce

 

  • 3 konzervy tuňáka v oleji, scezené
  • 1 našlehané vejce
  • 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru + trocha na ozdobu
  • 1/3 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 nasekaná ostrá paprička
  • 1 lžíce olivového oleje

 

Smícháme všechny uvedené suroviny kromě olivového oleje a utvoříme osm malých karbanátků. Na oleji je dozlatova osmažíme asi 2 minuty po každé straně. Karbanátky podáváme horké, ozdobené koriandrem.

—————