Okoun
Okoun na smetaně
- 1 kg okounů
- 3/4 l vody
- 1 cibule
- 2 dl bílého vína
- 5 dkg másla
- sůl, mletý pepř
- 1,5 dl kysané smetany
- petrželka
- citronová šťáva
Okouny očistíme, odřízneme hlavy, ploutve a ocasy, spaříme vařící vodou a stáhneme kůži. Rozdělíme je na porce, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a petrželkou, zalijeme vínem a dusíme pod pokličkou, až změknou. Pak porce přeložíme na talíře. Do šťávy přidáme máslo a smetanu, ohřejeme téměř k varu, osolíme, sejmeme z plotýnky, ochutíme citronovou šťávou a podlijeme ryby. Podáváme s vařenými brambory.
—————
Okoun se salsou
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 339 kcal/ 1 422 kJ
4 porce
- 800 g filetů z okouna
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 snítky tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 lžic oleje
- 2 papriky
- 1 chilli paprička
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky petrželky
- 2 lžíce rajského protlaku
- dílky citronu na ozdobení
Rybí filety očistíme, opláchneme, osušíme a kůži ostrým nožem několikrát nařízneme. Tymián opláchneme a natrháme nadrobno. Každou porci ryby osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a obalíme v mouce. V pánvi zahřejeme 4 lžíce oleje a rybu na něm pozvolna opečeme z obou stran.
Papriky zbavíme semínek, omyjeme je a nakrájíme na malé kousky. Jarní cibulku očistíme, česnek oloupeme a vše nasekáme najemno. V jiné pánvi rozpálíme zbylý olej a všechnu připravenou zeleninu na něm orestujeme.
Čerstvou zelenou petrželku opláchneme, několik lístků odložíme na ozdobení a zbylé jemně nasekáme. Chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Rajský protlak a nasekanou petrželku vmícháme do zeleninové směsi.
Opečenou rybu vložíme do paprikové omáčky a vše společně 5 minut podusíme. Porce okouna s omáčkou rozdělíme na talíře, ozdobíme citronem a lístky petrželky. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo.
—————
Okouni po provensálsku
Doba přípravy: 35 minut
1 porce je 2 650 kJ/ 630 kcal
4 porce
- 4 ks mořského okouna nebo 600 g rybího filé
- 0,7 l bílého vína
- 3 cibule
- 2 pórky
- 2 lžíce vegety
- 1 ks bílé veky
- sůl
- bobkový list
Omáčka:
- 6 stroužků česneku
- 6 žloutků
- 1 lžíce octa
- 4 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Mořské okouny opatrně omyjeme a dobře vypláchneme břišní dutinu. Marinujeme ve víně asi 1 a 1/2 hodiny. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme ji na oleji. Přidáme naložené okouny, bobkový list, pórek a dvě lžíce vegety, sůl. Podlijeme vínem a dusíme asi 15 - 20 minut.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku ochucenou česnekem. Stroužky česneku oloupeme, utřeme a smícháme se žloutky a octem. Pomalu přidáváme olej a za stálého míchání připravíme hustou česnekovou majonézu. Dochutíme ji pepřem a solí a vychladíme.
Veku nakrájíme na plátky (celkem asi 12 kousků), které na rozpáleném oleji opečeme po obou stranách dozlatova. Horké toasty dáme na nahřátý talíř a na ně dáme upečené ryby nebo rybí filé.
Část omáčky přidáme do výpeku a při podávání jí ryby přelijeme. Druhou část dáme v mističce na stůl.
—————
Rybí balíčky plněné žampiony
4 porce
- 100 g pršutu (asi 6 plátků o velikosti 20 x 7 cm)
- 4 rybí filety (např. plátky nilského okouna)
- 100 g žampionů
- 2 jarní cibulky
- 15 g másla
- 50 ml suchého bílého vína
- 4 snítky čerstvého tymiánu, nejlépe citronového
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, 3 minuty ji restujte, přisypte na plátky nakrájené žampiony, promíchejte a dál smažte ještě 1 minutu. Poté podlijte vínem a duste 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
Na prkénko položte 3 plátky pršutu tak, aby se asi 1 cm překrývaly. Na ně položte napříč filet a na něj navršte polovinu žampionů, překryjte druhým filetem a zabalte do pršutu. Stejně vytvořte i druhý balíček.
V pekáčku rozpalte olej a opečte na něm oba závitky ze všech stran. Přemístěte je do trouby a nechte péct ještě 10 minut. Hotový balíček překrojte na polovinu a podávejte s vařenými novými bramborami obalenými v másle a bylinkách.
—————