Okoun

Okoun na smetaně

 

 

  • 1 kg okounů
  • 3/4 l vody
  • 1 cibule
  • 2 dl bílého vína
  • 5 dkg másla
  • sůl, mletý pepř
  • 1,5 dl kysané smetany
  • petrželka
  • citronová šťáva

 

Okouny očistíme, odřízneme hlavy, ploutve a ocasy, spaříme vařící vodou a stáhneme kůži. Rozdělíme je na porce, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a petrželkou, zalijeme vínem a dusíme pod pokličkou, až změknou. Pak porce přeložíme na talíře. Do šťávy přidáme máslo a smetanu, ohřejeme téměř k varu, osolíme, sejmeme z plotýnky, ochutíme citronovou šťávou a podlijeme ryby. Podáváme s vařenými brambory.

—————

Okoun se salsou

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 339 kcal/ 1 422 kJ

4 porce

 

  • 800 g filetů z okouna
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic oleje
  • 2 papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky  petrželky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • dílky citronu na ozdobení

 

Rybí filety očistíme, opláchneme, osušíme a kůži ostrým nožem několikrát nařízneme. Tymián opláchneme a natrháme nadrobno. Každou porci ryby osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a obalíme v mouce. V pánvi zahřejeme 4 lžíce oleje a rybu na něm pozvolna opečeme z obou stran.

Papriky zbavíme semínek, omyjeme je a nakrájíme na malé kousky. Jarní cibulku očistíme, česnek oloupeme a vše nasekáme  najemno. V jiné  pánvi rozpálíme zbylý olej a všechnu připravenou zeleninu na něm orestujeme.

Čerstvou zelenou petrželku opláchneme, několik lístků odložíme na ozdobení a zbylé jemně nasekáme. Chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Rajský protlak a nasekanou petrželku vmícháme do zeleninové směsi.

Opečenou rybu vložíme do paprikové omáčky a vše společně 5 minut podusíme. Porce okouna s omáčkou rozdělíme na talíře, ozdobíme citronem a lístky petrželky. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo.

—————

Okouni po provensálsku

Doba přípravy: 35 minut

1 porce je 2 650 kJ/ 630 kcal

4 porce

  • 4 ks mořského okouna nebo 600 g rybího filé
  • 0,7 l bílého vína
  • 3 cibule
  • 2 pórky
  • 2 lžíce vegety
  • 1 ks bílé veky
  • sůl
  • bobkový list

Omáčka:

  • 6 stroužků česneku
  • 6 žloutků
  • 1 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Mořské okouny opatrně omyjeme a dobře vypláchneme břišní dutinu. Marinujeme ve víně asi 1 a 1/2 hodiny. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme ji na oleji. Přidáme naložené okouny, bobkový list, pórek a dvě lžíce vegety, sůl. Podlijeme vínem a dusíme asi 15 - 20 minut.

Mezitím si uděláme majonézovou omáčku ochucenou česnekem. Stroužky česneku oloupeme, utřeme a smícháme se žloutky a octem. Pomalu přidáváme olej a za stálého míchání připravíme hustou česnekovou majonézu. Dochutíme ji pepřem a solí a vychladíme.

Veku nakrájíme na plátky (celkem asi 12 kousků), které na rozpáleném oleji opečeme po obou stranách dozlatova. Horké toasty dáme na nahřátý talíř a na ně dáme upečené ryby nebo rybí filé.

Část omáčky přidáme do výpeku a při podávání jí ryby přelijeme. Druhou část dáme v mističce na stůl.

—————

Rybí balíčky plněné žampiony

 

4 porce

  • 100 g pršutu (asi 6 plátků o velikosti 20 x 7 cm)
  • 4 rybí filety (např. plátky nilského okouna)
  • 100 g žampionů
  • 2 jarní cibulky
  • 15 g másla
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 4 snítky čerstvého tymiánu, nejlépe citronového
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, 3 minuty ji restujte, přisypte na plátky nakrájené žampiony, promíchejte a dál smažte ještě 1 minutu. Poté podlijte vínem a duste 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.

Na prkénko položte 3 plátky pršutu tak, aby se asi 1 cm překrývaly. Na ně položte napříč filet a na něj navršte polovinu žampionů, překryjte druhým filetem a zabalte do pršutu. Stejně vytvořte i druhý balíček.

V pekáčku rozpalte olej a opečte na něm oba závitky ze všech stran. Přemístěte je do trouby a nechte péct ještě 10 minut. Hotový balíček překrojte na polovinu a podávejte s vařenými novými bramborami obalenými v másle a bylinkách.

—————