Pražma
Pražma na rozmarýnu
4 porce
- 4 vykuchané pražmy královské
- 2 lžíce citronové šťávy
- drcený černý pepř
- sůl
- 100 g plátků anglické slaniny
- 2 snítky rozmarýnu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml 33% smetany
- hrst sekané petržele
- 1 žloutek
- 2 chemicky neočištěné citrony a salát na ozdobu
Na bocích ryb vytvoříme několik mělkých zářezů. Vetřeme do nich citronovou šťávu, sůl a pepř. Pak do nich vložíme slaninu a rozmarýn. Necháme 30 minut v chladu odležet.
Ryby v pekáči podlijeme troškou vývaru, zakapeme olejem a zakryjeme alobalem. Pečeme je v troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak je otočíme a pečeme ještě asi 15 minut. Během pečení přeléváme výpekem.
Ryby vyjmeme, do výpeku přidáme vývar, smetanu, petržel a provaříme. Pak omáčku odstavíme a zašleháme do ní žloutek.
—————
Pražma na zelenině
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 2 230 kJ/ 532 kcal
4 porce
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- sůl
- 4 pražmy (po 350 g)
- 1 svazeček zelené petrželky
- 2 lžičky mleté červené papriky
- špetka muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 3 lžíce černých oliv
- 50 ml olivového oleje
Kořenovou zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev a celer nakrájíme na nudličky, petržel na kolečka. Pekáček důkladně vyložíme pečícím papírem a zeleninu do něj nasypeme.
Zelenou petrželku omyjeme. Vykuchanou rybu omyjeme a osušíme. Do kůže prořízneme od páteře k břichu několik svislých zářezů. Břišní dutinu lehce vytřeme solí a vyplníme petrželkou.
Naplněnou rybu položíme do pekáčku na zeleninu. Osolíme je a posypeme mletou paprikou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Rajčata krátce spaříme ve vroucí osolené vodě.
Rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kousky, olivy přepůlíme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše společně orestujeme na olivovém oleji. Rybu podáváme s bramborami a zeleninou.
—————
Přírodní ryba s rajčatovou salsou
4 porce
- 800 g rybích filetů (treska, pražma apod.)
- šťáva z 1 citronu
- olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
- čerstvé bylinky na ozdobení
Salsa:
- 3 větší, omytá rajčata
- 1 malá, oloupaná červená cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- asi 1 lžíce octa balsamico
Kostičky rajčat a na vrstvy rozebrané měsíčky cibule vložíme do misky. Osolíme je, opepříme a zalijeme olivovým olejem. Vše dobře promícháme a dochutíme balsamikovým octem. Dáme vychladit.
Rybí filety očistíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Asi 15 minut je necháme odležet.
Porce ryby opečeme na rozehřátém olivovém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme je se salsou, ozdobené čerstvými bylinkami.
—————
Psari Plaki - pečená ryba
- 1,5 kg mořské ryby (např. chňapal nebo pražma)
- sůl a pepř
- šťáva z 1 citronu
- 125 ml olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 125 g nasekaného řapíkatého celeru
- 425 g konzervovaných rajčat
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 lžička oregana
Rybu i s ocasem a hlavou nařízneme šikmými řezy, mírně osolíme a opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 20 minut odležet.
Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a 3 minuty v něm zrudka smažíme cibuli, česnek a celer. Přidáme rajčata, víno a oregano a ochutíme solí a pepřem. Opékáme další 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Směs rozložíme na vymazaný pekáč, navrch položíme rybu. Pokapeme zbývajícím olejem a pečeme 30 - 40 minut, podle velikosti ryby. Občas podléváme vypečeným tukem.
Rybu vložíme na servírovací tác, přelijeme omáčkou a podáváme se zeleninovou přílohou nebo salátem.
—————