Pražma

Pražma na rozmarýnu

 4 porce

  • 4 vykuchané pražmy královské
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml 33% smetany
  • hrst sekané petržele
  • 1 žloutek
  • 2 chemicky neočištěné citrony a salát na ozdobu

Na bocích ryb vytvoříme několik mělkých zářezů. Vetřeme do nich citronovou šťávu, sůl a pepř. Pak do nich vložíme slaninu a rozmarýn. Necháme 30 minut v chladu odležet.

Ryby v pekáči podlijeme troškou vývaru, zakapeme olejem a zakryjeme alobalem. Pečeme je v troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak je otočíme a pečeme ještě asi 15 minut. Během pečení přeléváme výpekem.

Ryby vyjmeme, do výpeku přidáme vývar, smetanu, petržel a provaříme. Pak omáčku odstavíme a zašleháme do ní žloutek.

—————

Pražma na zelenině

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 230 kJ/ 532 kcal

4 porce

  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • sůl
  • 4 pražmy (po 350 g)
  • 1 svazeček zelené petrželky
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • 3 lžíce černých oliv
  • 50 ml olivového oleje

Kořenovou zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev a celer nakrájíme na nudličky, petržel na kolečka. Pekáček důkladně vyložíme pečícím papírem a zeleninu do něj nasypeme.

Zelenou petrželku omyjeme. Vykuchanou rybu omyjeme a osušíme. Do kůže prořízneme od páteře k břichu několik svislých zářezů. Břišní dutinu lehce  vytřeme solí a vyplníme petrželkou.

Naplněnou rybu položíme do pekáčku na zeleninu. Osolíme je a posypeme mletou paprikou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Rajčata krátce spaříme ve vroucí osolené vodě.

Rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kousky, olivy přepůlíme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše společně orestujeme na olivovém oleji. Rybu podáváme s bramborami a zeleninou. 

—————

Přírodní ryba s rajčatovou salsou

 

4 porce 

  • 800 g rybích filetů (treska, pražma apod.)
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobení

 

Salsa:

 

  • 3 větší, omytá rajčata
  • 1 malá, oloupaná červená cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • asi 1 lžíce octa balsamico

 

Kostičky rajčat a na vrstvy rozebrané měsíčky cibule vložíme do misky. Osolíme je, opepříme a zalijeme olivovým olejem. Vše dobře promícháme a dochutíme balsamikovým octem. Dáme vychladit.

Rybí filety očistíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Asi 15 minut je necháme odležet.

Porce ryby opečeme na rozehřátém olivovém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme je se salsou, ozdobené čerstvými bylinkami.

—————

Psari Plaki - pečená ryba

 

  • 1,5 kg mořské ryby (např. chňapal nebo pražma)
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 125 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 125 g nasekaného řapíkatého celeru
  • 425 g konzervovaných rajčat
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička oregana

 

Rybu i s ocasem a hlavou nařízneme šikmými řezy, mírně osolíme a opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 20 minut odležet.

Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a 3 minuty v něm zrudka smažíme cibuli, česnek a celer. Přidáme rajčata, víno a oregano a ochutíme solí a pepřem. Opékáme další 2 minuty.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Směs rozložíme na vymazaný pekáč,  navrch položíme rybu. Pokapeme zbývajícím olejem a pečeme 30 - 40 minut, podle velikosti ryby. Občas podléváme vypečeným tukem.

Rybu vložíme na servírovací tác, přelijeme omáčkou a podáváme se zeleninovou přílohou nebo salátem.

—————