Pangas

Bramborový pangas

 

  • pangas
  • bramborové těsto v prášku
  • sůl
  • pepř
  • vejce

Rybu osolíme, opepříme a obalíme nejdříve v bramborovém prášku, poté v rozšlehaném vejci a opět v bramborovém prášku, smažíme a podáváme s bramborovou kaší, výborně se k tomu hodí zelný salát. Pokud chcete mít bramborový obal na rybě silnější, zopakujte ještě jednou - do vejce a do bramborového prášku. Chutná to jinak, než klasika ve strouhance.
 

—————

Karbanátky z pangase a brokolice - dietní a výborné

 

  • 2 filety pangase
  • 2 rohlíky
  • 1/2 sáčku mražené brokolice
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • na zahuštění vločky
  • trochu mléka


Rybí filety necháme rozmrznout, brokolici uvaříme v osolené vodě. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno. Rohlíky namočíme do mléka. Do mixéru dáme rozmrzlé filety, brokolici, namočený rohlík a rozmixujeme na tuhou kaši. Přidáme vejce, osolíme a opepříme. Dle potřeby přidáme vločky (můžeme je rozmixovat v mixéru). Buď tvarujeme karbanátky nebo pouze lžící děláme placky a dáváme na pánev a smažíme do zlatova. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
 

—————

Pangas na 2 způsoby

 

Pangas co dům dal

2 porce

 

  • 2 ks pangase
  • 2 žampiony
  • 2 rajčata
  • plátkový sýr
  • smetana na vaření
  • citron
  • sůl
  • kmín
  • hladká mouka
  • oregano

Rybu pokapeme citronem, osolíme, pokmínujeme a obalíme v hladké mouce a dáme na pánev opéct z obou stran. Potom přidáme nakrájené žampiony, rajčata a zalijeme smetanou do které vložíme plátkové sýry (může být i niva, hermelín....) a asi 15 minut podusíme, posypeme trochou oregána. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, krokety nebo hranolky.

--------------------------------------------------------------------------------------- 

 Pangas s brokolicovou omáčkou

 


  •  

Plátek pangase osolíme, pocitronujeme, na troše olivového oleje podusíme, přidáme koření, až změkne, přidáme plátek sýra, zapečeme a podlijeme vodou, poté vytáhneme plátek, vložíme uvařenou a rozmačkanou brokolici s kukuřicí, zalijeme trochou smetany či vody a můžeme zahustit hladkou moukou. Vložíme zpět plátek a necháme chvíli provařit. Podáváme s rýží parboiled a zeleninovou přílohou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

—————

Pangas plněný tyčinkami surimi

Pangas plněný tyčinkami surimi
  • 500 g pangasia
  • 1 baliček tyčinek surimi
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla

Filety pangasia rozkrojíme na dlouhé proužky, osolíme a opepříme a zavineme okolo přepůlené krabí tyčinky. Zajistíme párátky a naskládáme do zapékací misky vymaštěné olejem, na povrch rolek rozdělíme máslo a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

—————

Pangas rolky

 

  • filety z pangase nebo jiné větší filety
  • anglická slanina nebo šunka
  • zelenina podle chuti
  • koření na ryby


Filety okořeníme, pokryjeme slaninou nebo šunkou, posypeme zeleninou - třeba pórek, ale i mražená zelenina, já jsem použila Královskou směs. Obalíme trochu v mouce, ještě posypeme kořením a stočíme. Spojíme párátky nebo píchátky, dáme do pekáčku s trochou oleje. Pečeme na 180 °Ccca 40 minut.

—————

Pangas s brokolicí

 

4 porce 

  • 4 filety pangase
  • brokolice
  • koření: provensálské bylinky, česnek se solí, kari
  • smetana
  • 150 g sýra na strouhání

 olivový olej


Filety pangase omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, ochutíme kořením. V pekáčku si rozehřejeme olivový olej a rybu na něm opečeme, vyskládáme v pekáčku vedle sebe, dáme na ní brokolici a zalijeme smetanou. Pekáček vložíme do trouby a pečeme při 170°C asi 30 minut. Když se smetana začne už odpařovat, tak rybu posypeme nastrouhaným sýrem a necháme rozpustit. Jako přílohu jsem volila vařené brambory.

—————

Pangas s červenou řepou, křenem a brambory

1 porce

  • 200 g pangasiuse
  • 80 g červené řepy
  • křen
  • 100 g brambor

Troubu předem rozehřejeme na 180 °C. Rybu osolíme, opepříme a na plechu vložíme do vyhřáté trouby, kde ji necháme asi 15 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky (0,5 cm) a uvaříme v osolené vodě. Řepu pokrájíme na kostičky, křen nastrouháme a obojí promícháme s měkkými bramborami. Směs osolíme, opepříme a podáváme s hotovým pangasiem.

—————

Pangas s hořčično-vinnou omáčkou

 

4 porce

 

  • 4 filety z pangase (800 g)
  • 150 ml bílého vína
  • 300 ml 12 % smetany
  • asi 1 lžíce solamylu
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 malé cukety
  • 3 lžíce olivého oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • asi 2 lžíce citronové šťávy
  • mletý černý pepř

 

Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme je na másle, přidáme hořčici, víno a vaříme 2 minuty. Ve smetaně rozmícháme solamyl, vlijeme do omáčky, povaříme. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Filety posolíme, opepříme, okmínujeme a poprášíme moukou. Cuketu nakrájíme na špalíčky, ty rozčtvrtíme a vykrojíme z nich lodičky, jemně osolíme.

Rybu a cuketu opečeme dozlatova z obou stran. Na talíři vše přelijeme omáčkou.

—————

Pangas s jahodovým carpacciem

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 1 963 kJ/463 kcal

2 porce

 

  • 200 g čerstvých jahod
  • 400 g filetů pangase
  • 1 - 2 lžíce zeleného pepře
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 vanička řeřichy

 

Jahody opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na slabé plátky. Naskládáme je na talíř v tenké vrstvě do tvaru srdce. Filety z pangase opláchneme a osušíme. Překrájíme je na stejně velké kousky. Zelený pepř nasekáme nadrobno. Rybu osolíme, posypeme nasekaným pepřem a lehce obalíme v hladké mouce.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a filety na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 2 - 3 minuty. Pak rybu vyndáme a osušíme na papírovém ubrousku.

Jahody lehce postříkáme olivovým olejem a položíme na ně opečené filety. Řeřichu nastříháme a nasypeme rybu.

—————

Pangas se sušenými rajčaty a paprikami

2 porce

  • 360 g pangase
  • sůl
  • čerstvá bazalka
  • oregano
  • 60 g paprik
  • 40 g cibule
  • 40 g sušených rajčat
  • 8 cl červeného vína
  • 2 cl balsamikového octa
  • cukr

Pangase rozdělíme na filety, osolíme, okořeníme bazalkou i oreganem, lehce opečeme a vyjmeme. Papriku, cibuli i sušená rajčata pokrájíme na nudličky a orestujeme na výpeku. Přilijeme víno, balsamikový ocet, přidáme sůl, cukr a krátce povaříme. Zeleninovou směs rozložíme k rybě a dopečeme v troubě. Podáváme s těstovinami nebo brambory.

—————