Pangas
Bramborový pangas
- pangas
- bramborové těsto v prášku
- sůl
- pepř
- vejce
Rybu osolíme, opepříme a obalíme nejdříve v bramborovém prášku, poté v rozšlehaném vejci a opět v bramborovém prášku, smažíme a podáváme s bramborovou kaší, výborně se k tomu hodí zelný salát. Pokud chcete mít bramborový obal na rybě silnější, zopakujte ještě jednou - do vejce a do bramborového prášku. Chutná to jinak, než klasika ve strouhance.
—————
Karbanátky z pangase a brokolice - dietní a výborné
- 2 filety pangase
- 2 rohlíky
- 1/2 sáčku mražené brokolice
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- na zahuštění vločky
- trochu mléka
Rybí filety necháme rozmrznout, brokolici uvaříme v osolené vodě. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno. Rohlíky namočíme do mléka. Do mixéru dáme rozmrzlé filety, brokolici, namočený rohlík a rozmixujeme na tuhou kaši. Přidáme vejce, osolíme a opepříme. Dle potřeby přidáme vločky (můžeme je rozmixovat v mixéru). Buď tvarujeme karbanátky nebo pouze lžící děláme placky a dáváme na pánev a smažíme do zlatova. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
—————
Pangas na 2 způsoby
Pangas co dům dal
2 porce
- 2 ks pangase
- 2 žampiony
- 2 rajčata
- plátkový sýr
- smetana na vaření
- citron
- sůl
- kmín
- hladká mouka
- oregano
Rybu pokapeme citronem, osolíme, pokmínujeme a obalíme v hladké mouce a dáme na pánev opéct z obou stran. Potom přidáme nakrájené žampiony, rajčata a zalijeme smetanou do které vložíme plátkové sýry (může být i niva, hermelín....) a asi 15 minut podusíme, posypeme trochou oregána. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, krokety nebo hranolky.
---------------------------------------------------------------------------------------
Pangas s brokolicovou omáčkou
Plátek pangase osolíme, pocitronujeme, na troše olivového oleje podusíme, přidáme koření, až změkne, přidáme plátek sýra, zapečeme a podlijeme vodou, poté vytáhneme plátek, vložíme uvařenou a rozmačkanou brokolici s kukuřicí, zalijeme trochou smetany či vody a můžeme zahustit hladkou moukou. Vložíme zpět plátek a necháme chvíli provařit. Podáváme s rýží parboiled a zeleninovou přílohou.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
—————
Pangas plněný tyčinkami surimi
- 500 g pangasia
- 1 baliček tyčinek surimi
- sůl
- bílý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
Filety pangasia rozkrojíme na dlouhé proužky, osolíme a opepříme a zavineme okolo přepůlené krabí tyčinky. Zajistíme párátky a naskládáme do zapékací misky vymaštěné olejem, na povrch rolek rozdělíme máslo a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.
—————
Pangas rolky
- filety z pangase nebo jiné větší filety
- anglická slanina nebo šunka
- zelenina podle chuti
- koření na ryby
Filety okořeníme, pokryjeme slaninou nebo šunkou, posypeme zeleninou - třeba pórek, ale i mražená zelenina, já jsem použila Královskou směs. Obalíme trochu v mouce, ještě posypeme kořením a stočíme. Spojíme párátky nebo píchátky, dáme do pekáčku s trochou oleje. Pečeme na 180 °Ccca 40 minut.
—————
Pangas s brokolicí
4 porce
- 4 filety pangase
- brokolice
- koření: provensálské bylinky, česnek se solí, kari
- smetana
- 150 g sýra na strouhání
olivový olej
Filety pangase omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, ochutíme kořením. V pekáčku si rozehřejeme olivový olej a rybu na něm opečeme, vyskládáme v pekáčku vedle sebe, dáme na ní brokolici a zalijeme smetanou. Pekáček vložíme do trouby a pečeme při 170°C asi 30 minut. Když se smetana začne už odpařovat, tak rybu posypeme nastrouhaným sýrem a necháme rozpustit. Jako přílohu jsem volila vařené brambory.
—————
Pangas s červenou řepou, křenem a brambory
1 porce
- 200 g pangasiuse
- 80 g červené řepy
- křen
- 100 g brambor
Troubu předem rozehřejeme na 180 °C. Rybu osolíme, opepříme a na plechu vložíme do vyhřáté trouby, kde ji necháme asi 15 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky (0,5 cm) a uvaříme v osolené vodě. Řepu pokrájíme na kostičky, křen nastrouháme a obojí promícháme s měkkými bramborami. Směs osolíme, opepříme a podáváme s hotovým pangasiem.
—————
Pangas s hořčično-vinnou omáčkou
4 porce
- 4 filety z pangase (800 g)
- 150 ml bílého vína
- 300 ml 12 % smetany
- asi 1 lžíce solamylu
- 3 šalotky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 malé cukety
- 3 lžíce olivého oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- asi 2 lžíce citronové šťávy
- mletý černý pepř
Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme je na másle, přidáme hořčici, víno a vaříme 2 minuty. Ve smetaně rozmícháme solamyl, vlijeme do omáčky, povaříme. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Filety posolíme, opepříme, okmínujeme a poprášíme moukou. Cuketu nakrájíme na špalíčky, ty rozčtvrtíme a vykrojíme z nich lodičky, jemně osolíme.
Rybu a cuketu opečeme dozlatova z obou stran. Na talíři vše přelijeme omáčkou.
—————
Pangas s jahodovým carpacciem
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 1 963 kJ/463 kcal
2 porce
- 200 g čerstvých jahod
- 400 g filetů pangase
- 1 - 2 lžíce zeleného pepře
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 vanička řeřichy
Jahody opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na slabé plátky. Naskládáme je na talíř v tenké vrstvě do tvaru srdce. Filety z pangase opláchneme a osušíme. Překrájíme je na stejně velké kousky. Zelený pepř nasekáme nadrobno. Rybu osolíme, posypeme nasekaným pepřem a lehce obalíme v hladké mouce.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a filety na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 2 - 3 minuty. Pak rybu vyndáme a osušíme na papírovém ubrousku.
Jahody lehce postříkáme olivovým olejem a položíme na ně opečené filety. Řeřichu nastříháme a nasypeme rybu.
—————
Pangas se sušenými rajčaty a paprikami
2 porce
- 360 g pangase
- sůl
- čerstvá bazalka
- oregano
- 60 g paprik
- 40 g cibule
- 40 g sušených rajčat
- 8 cl červeného vína
- 2 cl balsamikového octa
- cukr
Pangase rozdělíme na filety, osolíme, okořeníme bazalkou i oreganem, lehce opečeme a vyjmeme. Papriku, cibuli i sušená rajčata pokrájíme na nudličky a orestujeme na výpeku. Přilijeme víno, balsamikový ocet, přidáme sůl, cukr a krátce povaříme. Zeleninovou směs rozložíme k rybě a dopečeme v troubě. Podáváme s těstovinami nebo brambory.
—————