Kapr

Dietní kapří perkelt

4 porce

  • 4 porce kapra
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového kečupu
  • 2 dl zakysané smetany

Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je. Podáváme s rýží.

—————

Jihočeský kapr na rozmarýnu pečený v bramborách

Doba přípravy: 90 minut

1 porce 2 630 kJ/ 630 kcal

4 porce

  • 1 kapr (čerstvý nebo zmrazený)
  • červená mletá paprika
  • 1/2 svazku čerstvého rozmarýnu
  • sůl

Příloha:

  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 kg brambor
  • 30 g sádla

Na ozdobení:

  • několik listů hlávkového salátu
  • 1 rajče
  • půlka papriky

Z čerstvého kapra odstraníme šupiny, vykucháme ho, odstraníme hlavu, ocas a rozpůlíme. Maso dobře omyjeme a ručníkem osušíme. Několik snítek rozmarýnu si schováme na ozdobení, zbytek otrháme, rozsekáme, promícháme s olejem a směsí potřeme osolené půlky kapra. Vnitřní strany posypeme mletou paprikou. Brambory oloupeme a narkájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a navrstvíme brambory. Na brambory položíme kapra. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180 °C přibližně 30 minut. Pokud chceme mít i pěkně opečené brambory, kapra vyndáme a pečeme ještě 10 minut při teplotě 200 °C.  Na polovinu mísu naskládáme pečené brambory ozdobené petrželkou a salátem, na druhou poklademe pečeného kapra. Ozdobíme rozmarýnem, rajčaty, paprikou a citronem.

—————

Kapr a pstruh se zeleninou

4 porce

  • 600 g filetů z kapra
  • 600 g filetů ze pstruha
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • čerstvý  nebo sušený tymián
  • 1 česnek
  • máslo
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • 1 větší cuketa
  • 1 lilek
  • 4 žampiony
  • olivový olej
  • rozmarýn

Omáčka:

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 1 šalotka
  • sůl
  • pepř
  • 4 žloutky
  • máslo
  • estragon

Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Filety z kapra a pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a dáme na pánev, přidáme tymián a část česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.

Červenou a žlutou papriku rozpůlíme, vyklepeme semínka a lusky nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem a ještě grilujeme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme. Víno a ocet svaříme s šalotkou na 1/3. Osolíme a opepříme. Vmícháme 4 žloutky. Zahříváme do 80 °C, pak vléváme rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon. Rybu rozdělíme na talíře, přidáme k ní grilovanou zeleninu a přelijeme omáčkou.

—————

Kapr na cibuli

  • 1 kg kapra
  • olej
  • 30 g hladké mouky
  • 3 cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce octa
  • 20 g cukru
  • 4 hřebíčky
  • 4 zrnka nového koření a pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 malá feferonka
  • sůl
  • hrstka petrželky

Vykuchaného a omytého kapra nakrájíme na porce, osušíme, osolíme, obalíme v mouce a po obou stranách na oleji opečeme. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu osmažíme na másle. Pak přidáme koření a feferonku a nakrájenou na proužky, cukr, ocet a druhou polovinu cibule. Vše zalijeme asi 300 ml vody nebo rybího vývaru, vložíme kapra a ještě dusíme. Hotově posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s opečenými brambory.

—————

Kapr na modro

 

Doba přípravy: 1 hodina

1 porce (100 g) asi 700 kJ 

  • 1 kg kapra
  • 1 litr vody
  • 5 lžic octa
  • rovná lžíce soli
  • větší cibule
  • 100 g kořenové zeleniny
  • pepř
  • nové koření
  • tymián

 

Očištěnou rybu vložíme do pekáče buď celou hřbetem nahoru, nebo v porcích, kůží nahoru. Poléváme ji vařícím octem, až kůže zmodrá. Přikryjeme ji a necháme chvíli stát. V hrnci povaříme osolenou vodu a zeleninu asi 10 minut, nalijeme ji na rybu a uvaříme. Vybranou rybu pokropíme rozpáleným máslem a servírujeme s vařeným bramborem.

 

—————

Kapr na pivu

 4 porce

  • 800 g masa z kapra
  • šťáva z 1/2 citronu
  • asi 150 g slaniny (plátky)
  • 200 g mrkve
  • 1 červená cibule
  • 1 - 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • asi 500 ml piva
  • perník na strouhání dle potřeby
  • 50 g másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

Maso z kapra očistíme a rozdělíme na filety. Osolíme je a pokapeme citronovou šťávou. Každou porci obalíme plátkem slaniny a připevníme provázkem. Necháme v chladu odležet.

Mrkev i cibuli oloupeme a stejně jako očištěný celer nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a rybu ve slanině na něm z obou stran opečeme. Poté přisypeme pokrájenou zeleninu a také ji lehce orestujeme.

Přidáme koření a vše zalijeme pivem. Snížíme teplotu a necháme velmi zvolna vařit do změknutí. Poté kapra s částí zeleniny vyjmeme a udržujeme v teple.

Ke zbylé zelenině nastrouháme perník. Omáčku přivedeme k mírnému varu, a když je zelenina dostatečně měkká, propasírujeme ji. Omáčku zjemníme máslem a dle chuti osolíme a opepříme. Porce ryby se zeleninou rozdělíme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s opečenými brambory. 

—————

Kapr na šalvěji

  • asi 200 g kapra
  • sůl
  • čerstvá nebo sušená šalvěj
  • olej
  • 2 dl bílého vína
  • 1 dl vody

Kapra osolte, posypte šalvějí, na pánvi po obou stranách opečte na oleji. Vložte do zapékací misky, do které jste nalili bílé víno a vodu. Nechte asi 15 minut zapékat. Hotového obložte šťouchanými bramborami.

—————

Kapr na šlehačce

 

4 porce

  • 4 porce kapra
  • 8 lžic šlehačky
  • olej
  • citrónová šťáva

 

Z alobalu utvoříme 4 misky, které vytřeme olejem, vložíme porce kapra, osolíme, potřeme olejem a přidáme dvě lžíce šlehačky. Misky dáme na plech a v předehřáté troubě pečeme 15 minut. Po upečení pokapeme citrónovou šťávou.

 

—————

Kapr načerno

4 porce 

  • 4 porce kapra asi 150 g
  • lžíce  povidel
  • sůl
  • 2 - 3 kuličky pepře
  • 1 - 2 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • hladká mouka
  • 1 lžíce másla
  • 100 g tvrdého perníku
  • 150 g sušeného ovoce a ořechů (švestky, jablka, rozinky, mandle, vlašské ořechy)
  • 300 ml černého piva (10°)

 

Okořeného kapra upečeme v troubě na másle. Omáčku si připravíme tak, že na máslo přidáme ovoce, lžíci povidel, zpěníme a přidáme černé pivo. Lehce provaříme, dochutíme a zahustíme strouhaným perníkem.

—————

Kapr načerno II

Kapr načerno II

4 porce

  • 800 g kapřích filetů
  • nové koření
  • pepř
  • bobkový list
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce čerstvě vylisované šťávy z citronu
  • cukr
  • švestková povidla
  • po lžíci mandlí, rozinek a strouhaného perníku
  • tuk
  • sůl

Ryby zatáhneme ve slané vroucí vodě s kořením a pak 10 minut vaříme na mírném ohni. Na tuku osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli, zakapeme šťávou z citronu, promícháme s cukrem, perníkem i švestkovými povidly, lehce podlijeme a 30 minut vaříme. Do omáčky přidáme krájené mandle i rozinky a zahustíme jíškou. Pak vložíme rybu a dovaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

—————