Pstruh
Filety ze pstruha obalené v cuketě
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 2 204 kJ/ 526 kcal
4 porce
- 4 pstruzi nebo 8 filetů
- mletý bílý pepř
- sůl
- šťáva ze 2 citronů
- 4 středně velké cukety
- 1 - 2 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
Na pěnu:
- 2 šalotky
- 80 g másla
- 200 ml rybího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 100 ml mléka
- 120 g keříčkových rajčátek a petrželka na ozdobení
Rybí filety osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Plátky cuket blanšírujeme minutu ve vroucí vodě, pak je prudce zchladíme a osušíme v ubrousku.
Osušené plátky cuket rozložíme na vál a důkladně je potřeme rozkvedlaným vejcem. Potom každé filátko ze pstruha pevně zabalíme do připravených plátků cukety.
V pánvi rozpálíme olej a zabalené filety v něm opečeme z každé strany po dobu 4 až 5 minut. Poté je vyjmeme. Mezitím si očistíme šalotku a nadrobno ji nakrájíme.
Na másle orestujeme šalotku, poté ji zalijeme vývarem a vínem. Tekutinu svaříme na polovinu, vmícháme smetanu a mléko a rozmixujeme. Pak s ní přelijeme filety.
—————
Filety ze pstruha plněné mandlovou nádivkou
4 porce
- 4 filety ze pstruha i s kůží (nebo 4 pstruzi)
- 2 lžíce olivového oleje
Nádivka:
- 100 g mandlových lupínků
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 vejce
- 2 lžíce citronové štávy
- mořská sůl
- hrubě mletý pepř
Mandle opražte nasucho v pánvi do světle hněda. V misce smíchejte mandle, strouhanku, petrželku, vejce a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete.
Filety nebo omyjte a osušte. Každý z nich lehce osolte. Na prkénko položte filet kůží dolů a navršte na něj nádivku. Přiklopte druhým filetem kůží nahoru. Převažte potravinářským provázkem. Stejným způsobem připravte i druhý balíček. Pokud použijete celé pstruhy, naplňte nádivkou břišní dutinu.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Pstruha potřete olejem a balíčky rozmístěte na plech. Pečte 30 minut. Před servírováním odstraňte provázek a každý balíček překrojte.
—————
Kapr a pstruh se zeleninou
4 porce
- 600 g filetů z kapra
- 600 g filetů ze pstruha
- sůl
- pepř
- olivový olej
- čerstvý nebo sušený tymián
- 1 česnek
- máslo
- 2 červené a 2 žluté papriky
- 1 větší cuketa
- 1 lilek
- 4 žampiony
- olivový olej
- rozmarýn
Omáčka:
- 200 ml bílého vína
- 100 ml bílého vinného octa
- 1 šalotka
- sůl
- pepř
- 4 žloutky
- máslo
- estragon
Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Filety z kapra a pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a dáme na pánev, přidáme tymián a část česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.
Červenou a žlutou papriku rozpůlíme, vyklepeme semínka a lusky nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem a ještě grilujeme.
Šalotku oloupeme a nakrájíme. Víno a ocet svaříme s šalotkou na 1/3. Osolíme a opepříme. Vmícháme 4 žloutky. Zahříváme do 80 °C, pak vléváme rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon. Rybu rozdělíme na talíře, přidáme k ní grilovanou zeleninu a přelijeme omáčkou.
—————
Lucemburský pstruh ve vinné omáčce s houbami
4 porce
- 4 pstruzi
- 200 ml čerstvé smetany
- hladká mouka na obalení
- 50 g másla
- petrželka
- 3 šalotky
- špetka kerblíku
- snítka estragonu
- pažitka
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- suché bílé víno
- citron
Očistíme, omyjeme a vysušíme pstruhy. Okořeníme je solí, pepřem a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruhy na něm osmahneme 2 až 3 minuty po každé straně. Máslem dobře vymastíme pekáček, litinový, teflonový nebo keramický a pokládáme do něho osmahnuté pstruhy.
Zvlášť ještě osmahneme nasekané bylinky, do kterých jsme na závěr přidali bílé víno a touto směsí přelijeme pstruhy v pekáčku.
Pečeme 15 až 20 minut. V misce rozmícháme smetanu s pepřem, solí a špetkou sladké papriky a na pánvi povařením až do zhoustnutí, připravíme omáčku. Poté pstruhy vyjmeme a servírujeme na horkém talíři, přelité omáčkou. Podáváme s vařenými brambory a dílkem citronu.
—————
Pečení pstruzi se slaninou a cibulí
4 porce
- 4 pstruzi
- 200 g anglické slaniny
- 3 cibule
- 200 g másla
- sůl a pepř
Pstruhy omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř je osolíme a opepříme. Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno pekáčku dáme několik plátků másla, polovinu nakrájené slaniny a polovinu nakrájené cibule. Do pekáčku vložíme pstruhy, posypeme je zbývající slaninou a cibulí a poklademe plátky zbývajícího másla. Pekáček přikryjeme alobalem a ryby pečeme asi 30 minut. Potom alobal sundáme a ještě chvíli pečeme odkryté. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s citronem nakrájeným na plátky a třeba s hlávkovým salátem.
—————
Pečený pstruh plněný citronem - dietní a výborné
4 porce
- 4 menší pstruzi
- 1 citron
- 4 plátky anglické slaniny
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- sladká mletá paprika
- cayenský pepř
- 1 lžička cukru
Pstruhy očistíme, uvnitř i zvenku posolíme, bříška naplníme oloupaným, na kolečka nakrájeným citronem. Pstruhy zabalíme do plátků slaniny, vložíme do máslem vymazané pečící nádoby a při 200 °C pečeme asi 15 minut. Zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem, cayenským pepřem, paprikou a cukrem nalijeme ke konci pečení na ryby a ještě asi 5 minut necháme zapékat. Můžeme podávat s brambory a zeleninovým salátem.
—————
Pečený pstruh s bramborami
2 porce
- 2 pstruhy
- 700 g brambor
- 200 g malých rajčat
- svazek listové petržele
- olivový olej
- kmín
- sůl
Brambory důkladně omyjeme a vaříme 10 - 15 minut ve slupce v osolené vodě s kmínem. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a poklademe na dno většího pekáče pomazaného olejem. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a přidáme k bramborám. Do břišního otvoru omytých, vykuchaných a prosolených ryb vložíme stonky petržele a rybu přidáme do pekáče k bramborám a rajčatům. Vše posypeme nasekanou petrželí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C 15 - 20 minut, dle velikosti ryb, dozlatova.
—————
Pstruh na houbách
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 819 kcal/ 3 430 kJ
4 porce
- 4 pstruzi (po 350 g)
- sůl
- mletý bílý pepř
- 1/2 lžičky kmínu
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 g másla
- 250 g čerstvých hub
- 2 stroužky česneku
- 250 ml smetany
- 2 lžíce sekané petrželky
Pstruhy pečlivě opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme je v papírovém ubrousku. Pak je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpustíme asi 2/3 másla a pstruhy na něm opatrně opečeme po obou stranách.
Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. V jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo, dáme na ně houby s česnekem a všechno orestujeme. Dáváme přitom pozor, aby se nám česnek nepřipálil, získal by hořkou příchuť. Potom houby zalijeme smetanou a za občasného míchání povaříme asi 10 minut.
Pstruhy naskládáme do pekáčku, přelijeme houbovou omáčkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
Opečení pstruzi získali díky posypání moukou krásnou křupavou kůrčičku. Nyní je rozdělíme na talíře, doplníme smetanovou omáčkou a nakonec ještě ozdobíme petrželkou. Jako příloha jsou vhodné například vařené brambory, které před servírováním můžeme také ochutit zelenou petrželkou.
—————
Pstruh na paprice s řapíkatým celerem
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 675 kJ/ 400 kcal
4 porce
- 4 menší pstruzi
- 200 g řapíkatého celeru
- 2 lžíce másla
- 500 ml bílého vína
- 2 lžíce strouhanky
- 1 pórek
- sladká paprika
- drcený pepř
- sůl
- kmín
- 1 citron
Pstruhy (nejlépe čerstvé nebo zmrazené) opláchneme, zbavíme je ploutví, ocasu a hlavy. Důkladně je pod tekoucí vodou omyjeme i zevnitř a osušíme. Potom každou rybu nakrájíme na podkovičky a okořením sladkou paprikou, drceným pepřem, kmínem a osolíme.
Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a podkovičky opečeme po obou stranách dozlatova. Podlijeme je bílým vínem, vložíme do trouby a zapékáme ještě přibližně 15 minut.
Řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kousky zhruba 10 cm dlouhé. Potom je spaříme v horké vodě a necháme okapat. Pórek očistíme a nakrájíme na slabé proužky, které nám budou sloužit jako provázek na svázání řapíkatého celeru. Na másle opražíme strouhanku.
Podkovičky ze pstruha servírujeme ozdobené citronem a snopečky řapíkatého celeru, které posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme rýžové nudle nebo čerstvé pečivo.
TIP: řapíkatý celer je vynikající, pokud ho servírujeme s třenou nivou. Můžeme si připravit velmi chutný salát, ale celer pak pro tento případ nespařujeme.
—————
Pstruh na šalvěji se zelnými plackami
4 porce
- 4 menší pstruzi
- sůl
- citron
- šalvěj
- olej
Zelné placky:
- 500 g uvařeného hlávkového zelí
- 150 g hladké mouky
- trochu oleje
- sůl
- pepř
Omyté pstruhy nasolíme, posypeme šalvějí a na tuku opékáme asi 10 minut z každé strany. Ze zelí, mouky i ostatních ingrediencí vymícháme těsto. V dlaních pak zhotovíme placičky, které opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Horké podáváme jako přílohu k rybě obložené plátky citronu.
—————