Mečoun

Mečoun na špenátovém hnízdě

 

Doba přípravy: asi 45 minut

1 porce asi 1 185 kJ/280 kcal

4 porce

  • 600 g syrového mečouna
  • 80 g anglické slaniny
  • 4 žampiony
  • 2 rajčata
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • směs rybího koření
  • olej
  • citron
  • kopr
  • 400 g listového špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla

Mečouna zbavíme kůže. Nakrájíme maso na plátky. Ze slaniny si připravíme proužky. Mečouna pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme rybím kořením. Žampiony a rajčata nakrájíme.

Mečouna opečeme na oleji, vyjmeme a necháme na teplém místě. Ve výpeku orestujeme anglickou slaninu, rajčata a také žampiony.

Špenát propláchneme a natrháme na kousky. Cibuli a česnek nasekáme. Rozpustíme máslo, přidáme cibulku, česnek a špenát. Vše dusíme, potom dosolíme.

Mečouna prohřejeme  se zeleninou a rozložíme ho na špenát.

 

 

—————

Mečoun s rýží basmati

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 923 kJ/ 698 kcal

4 porce

  • 600 g mečouna
  • 1 svazek bylinek (kopr, bazalka, petrželka)
  • 150 ml sezamového oleje
  • 1 citron
  • 1 lžička červeného pepře
  • sůl
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 50 g sezamových semínek
  • 200 g cukety
  • 400 g rýže basmati

Mečouna očistíme a nakrájíme na stejné velké plátky. Bylinky očistíme a  natrháme na menší kousky. Do mísy nalijeme část sezamového oleje, přidáme do něj bylinky a promícháme.

Citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mečouna vložíme do mísy, posypeme červeným pepřem, osolíme, pokapeme sojovou omáčkou a poklademe plátky citronu. Takto připravenou rybu uložíme do chladničky a necháme marinovat, nejlépe do druhého dne. Během marinování ji obracíme.

Druhý den steaky z mečouna obalíme v sezamových semíncích. Na pánvi rozpálíme zbylý olej a steaky po obou stranách opečeme pěkně dozlatova. Potom snížíme plamen a rybu ještě delší dobu pozvolna dodusíme.

Rýži basmati uvaříme podle návodu na obalu. Přecedíme ji a necháme okapat. Cuketu mezitím očistíme, nakrájíme na kostičky a opečeme na grilovací pánvi. Přisypeme k ní uvařenou rýži, promícháme a už jenom krátce prohřejeme. Steaky z mečouna podáváme s rýží a zdobíme ji bylinkami. 

—————