Krabí maso
Jogurtové krabí karbanátky
- 370 g krabích tyčinek
- 150 g tvrdého nízkotučného sýra
- 1 cibule
- 1 lžíce petrželové natě
- 1 lžíce sojové omáčky
- špetka soli, pepře a sladké papriky
- 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
Tyčinky nakrájíme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným sýrem, drobně nakrájenou cibulkou, petrželovou natí, sojovou omáčkou, bílým jogurtem, hořčicí, vejci, hladkou moukou, paprikou, solí a pepřem. Důkladně zamícháme a necháme hodinu odpočinout. Z vychladlé směsi tvarujeme karbanátky a obalíme je ve strouhance. Smažíme na oleji.
—————
Nákyp s krabím masem
Doba přípravy: 35 minut
1 porce asi 1 748 kJ/ 417 kcal
4 porce
- 100 g másla
- 1 lžička kari
- 50 g hladké mouky
- 30 ml mléka
- 30 ml smetany
- 1 jarní cibulka
- 200 g krabího masa
- 3 vejce
- špetka soli
- špetka mletého bílého pepře
- máslo na vymazání
- strouhanka na vysypání forem
Na pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme kari. Přisypeme mouku a orestujeme. Pak k jíšce přilijeme za stálého míchání mléko a smetanu. Povaříme a odstavíme z ohně.
Cibulku nasekáme nadrobno. Krabí tyčinky nebo maso nakrájíme na menší kousky a přidáme do bešamelu. Vejce rozklepneme a žloutky vmícháme do bešamelové hmoty.
Bílky vyšleháme na pevný sníh. Krabí bešamelovou směs dochutíme solí, mletým pepřem a dobře promícháme. Nakonec do ní zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Zapékací mističky vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme. Dáme je na plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Nákyp zvětší objem a musí mít zlatavý povrch. Podáváme za tepla.
—————
Smažené krabí placičky *****
- 500 g krabích tyčinek
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 menší drobně rozsekaná cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka sladké papriky
- olej na smažení
- strouhanka na obalení
- pepř
- sůl
Krabí tyčinky nasekáme na velmi drobné kousky. Smícháme s ostatními surovinami. Směs důkladně zamícháme a necháme ji alespoň hodinu v lednici odpočinout. Z vychlazené směsi tvarujeme malé placičky. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji hladkou moukou. Placičky obalujeme ve strouhance a osmažíme je na rozpáleném oleji. Podávat je můžeme teplé i studené.
—————
Tyčinky Surimi v těstíčku
4 porce
Doba přípravy: 25 minut
1 porce = 350 kcal/ 1 470 kJ
- 500 g Surimi krabích tyčinek
- tuk na smažení
Těstíčko:
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 dl mléka
- 10 g oleje
- sůl
Omáčka:
- 2 cibule
- 30 g oleje
- mletá sladká paprika
- 50 g kečupu
- 50 g strouhaných jablek
- mletý pepř
- tabasco
- citrónová šťáva
Tyčinky necháme krátce před přípravou částečně rozmrazit, postupně namáčíme ve středně hustém těstíčku (připraveném rozšleháním uvedených surovin) a vkládáme do rozehřátého tuku. Usmažíme je po obou stranách a hned podáváme s omáčkou.
Příprava omáčky: Jemně nakrájené cibule osmažíme v oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění přidáme kečup, strouhané jablko a minutu podusíme. Omáčku opepříme a ochutíme tabaskem a citrónovou šťávou. Podáváme teplou.
—————
Závitky z krabích tyčinek
- balíček krabích tyčinek
- 150 g uzeného eidamu nakrájeného na plátky
- 150 g na plátky nakrájené šunky
- 100 g nivy
- lístky bazalky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Krabí tyčinky rozmrazíme, potom rozbalíme, na každou položíme plátek šunky, plátek uzeného eidamu, hranolek nivy a lísteček bazalky. Srolujeme a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a podáváme s bramborovou kaší.
—————