Krabí maso

Jogurtové krabí karbanátky

 

  • 370 g krabích tyčinek
  • 150 g tvrdého nízkotučného sýra
  • 1 cibule
  • 1 lžíce petrželové natě
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli, pepře a sladké papriky
  • 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky

Tyčinky nakrájíme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným sýrem, drobně nakrájenou cibulkou, petrželovou natí, sojovou omáčkou, bílým jogurtem, hořčicí, vejci, hladkou moukou, paprikou, solí a pepřem. Důkladně zamícháme a necháme hodinu odpočinout. Z vychladlé směsi tvarujeme karbanátky a obalíme je ve strouhance. Smažíme na oleji.

—————

Nákyp s krabím masem

 

Doba přípravy: 35 minut

1 porce asi 1 748 kJ/ 417 kcal

4 porce 

  • 100 g másla
  • 1 lžička kari
  • 50 g hladké mouky
  • 30 ml mléka
  • 30 ml smetany
  • 1 jarní cibulka
  • 200 g krabího masa
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • špetka mletého bílého pepře
  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání forem

 

Na pánvi rozehřejeme  máslo a krátce na něm osmahneme kari. Přisypeme mouku a orestujeme. Pak k jíšce přilijeme za stálého míchání mléko a smetanu. Povaříme a odstavíme z ohně.

Cibulku nasekáme nadrobno. Krabí tyčinky nebo maso nakrájíme na menší kousky a přidáme do bešamelu. Vejce rozklepneme a žloutky vmícháme do bešamelové hmoty.

Bílky vyšleháme na pevný sníh. Krabí bešamelovou směs dochutíme solí, mletým pepřem a dobře promícháme. Nakonec do ní zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Zapékací mističky vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme. Dáme je na plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Nákyp zvětší objem a musí mít zlatavý povrch. Podáváme za tepla.

—————

Smažené krabí placičky *****

 

  • 500 g krabích tyčinek
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 menší drobně rozsekaná cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka sladké papriky
  • olej na smažení
  • strouhanka na obalení
  • pepř
  • sůl

 

Krabí tyčinky nasekáme na velmi drobné kousky. Smícháme s ostatními surovinami. Směs důkladně zamícháme a necháme ji alespoň hodinu v lednici odpočinout. Z vychlazené směsi tvarujeme malé placičky. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji hladkou moukou. Placičky obalujeme ve strouhance a osmažíme je na rozpáleném oleji. Podávat je můžeme teplé i studené.

—————

Tyčinky Surimi v těstíčku

 

4 porce

Doba přípravy: 25 minut

1 porce = 350 kcal/ 1 470 kJ 

  • 500 g Surimi krabích tyčinek
  • tuk na smažení

Těstíčko: 

  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 dl mléka
  • 10 g oleje
  • sůl

Omáčka: 

  • 2 cibule
  • 30 g oleje
  • mletá sladká paprika
  • 50 g kečupu
  • 50 g strouhaných jablek
  • mletý pepř
  • tabasco
  • citrónová šťáva

 

Tyčinky necháme krátce před přípravou částečně rozmrazit, postupně namáčíme ve středně hustém těstíčku (připraveném rozšleháním uvedených surovin) a vkládáme do rozehřátého tuku. Usmažíme je po obou stranách a hned podáváme s omáčkou.

 

Příprava omáčky: Jemně nakrájené cibule osmažíme v oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění přidáme kečup, strouhané jablko a minutu podusíme. Omáčku opepříme a ochutíme tabaskem a citrónovou šťávou. Podáváme teplou.

—————

Závitky z krabích tyčinek

 

  • balíček krabích tyčinek
  • 150 g uzeného eidamu nakrájeného na plátky
  • 150 g na plátky nakrájené šunky
  • 100 g nivy
  • lístky bazalky
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

 

Krabí tyčinky rozmrazíme, potom rozbalíme, na každou položíme plátek šunky, plátek uzeného eidamu, hranolek nivy a lísteček bazalky. Srolujeme a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a podáváme s bramborovou kaší.

—————