Platýz

Goferia Piaka - dušená ryba

Doba přípravy: asi 45 minut

1 porce asi 1 305 kJ/ 311 kcal

4 porce

  • petrželka
  • 600 g filetů z platýze
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g cibule
  • 400 g rajčat
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hlávkový salát
  • 1 citron

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek rozetřeme. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Česnek a cibuli orestujeme na polovině olivového oleje, přidáme nakrájená očištěná rajčata a podle chuti osolíme a opepříme.

Platýze očistíme, opláchneme a osušíme. Filety jemně osolíme a opečeme po obou stranách na zbytku oleje. Pak je vyjmeme z pánve a uchováme v teple.

Směs cibule, čsneku a rajčat lehce zalijeme vodou, přidáme opečené filety a asi 5 - 8 minut podusíme. Tekutinu necháme vyvařit. Filety podáváme s dušenou směsí rajčat a cibule, jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo bílý chléb. Zdobíme plátky citronu a listy hlávkového salátu.

—————

Mexický platýz v pikantní rajčatové omáčce

 

4 porce 

  • 4 filety z platýse (800 g)
  • 250 g sterilovaných drcených rajčat
  • 80 g žervé
  • 20 ml rajčatového protlaku
  • 2 chilli papričky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • kayenský pepř
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 lžičky cukru
  • špetka mletého kmínu
  • sůl

 

Filety zbavíme kůže. Žervé utřeme dohladka s oreganem a špetkou pepře. Touto hmotou potřeme filety, které pak srolujeme a sepneme párátkem.

Cibuli oloupeme, chilli papričky, papriky a celer očistíme. Cibuli a chilli papričky nasekáme nadrobno, celer a papriky nakrájíme na malé kousky.

V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce orestujeme. Přidáme protlak, drcená rajčata, cukr, sůl a na mírném ohni povaříme asi 20 minut.

Rajčatovou omáčku rozetřeme do zapékací misky a poklademe ji závitky z platýse. Vložíme ji do předehřáté trouby a rybu zapékáme při 180 °C asi 20 - 25 minut. Podáváme ji s rýží a fazolovým salátem s avokádem.

—————

Mořská filátka po španělsku

 

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 2 230 kJ/ 530 kcal

4 porce

  • 800 g filátek z mořské štiky či platýze
  • 2 cibule
  • 1 citron
  • olej na potření
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • 1/2 lžičky celého červeného pepře

Omáčka:

  • 1 majolka (150 g)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • 1 sterilovaná kapie
  • 1 malá feferonka
  • 2 sterilované okurky
  • špetka cukru

Použijeme-li k přípravě mražené ryby, musíme je od sebe oddělit, ale nenecháme je zcela rozmrznout, protože by z nich vytekla šťáva a maso by bylo suché. Jednotlivé kousky ryby osolíme po obou stranách, pokapeme šťávou z poloviny citronu a posypeme červenou mletou paprikou. Pak rozehřejeme troubu (gril) na 220 °C, rybí maso potřeme olejem, položíme na rošt a opečeme dozlatova. Před koncem tepelné úpravy položíme na maso kolečka cibule a posypeme je nerozdrceným červeným pepřem.

Mezitím připravíme ďábelskou omáčku: do misky dáme majolku, bílý jogurt a rozsakanou sterilovanou kapii. Feferonku omyjeme, zbavíme jádřinců a rozsekáme na malé kousky, okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, přidáme špetku cukru, vidličkou vše smícháme a dochutíme solí. Na talíři pak jednotlivé porce obložíme dílky z druhé poloviny citronu.

Jako přílohu podáváme brambory: umyjeme je, překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, na řezu potřeme olejem a položíme na plech. V troubě je pečeme dozlatova asi 25 - 30 minut. Hotové brambory osolíme a podáváme ke grilované rybě. Omáčku podáváme zvlášť.

—————