Tofu

Brambory s tofu

 

  • 3 šálky tofu
  • 6 syrových brambor střední velikosti
  • 4 lžíce sojového oleje
  • 1 vejce
  • 3 lžíce sojové mouky
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • sůl, kmín, pepř
  • libeček

 

Brambory oloupeme, nahrubo rozstrouháme, přidáme rozmačkaný tofu a koření. V mléce rozmícháme vejce s hladkou moukou, přidáme ke hmotě, zahustíme sojovou moukou. Rozetřeme na hodně vymazaný plech, pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Česnekové tofu špízy

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 308 kcal/ 1 261 kJ

4 porce

  • 200 g tofu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce solamylu
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 50 ml oleje na smažení
  • sůl
  • 100 g rajčátek
  • 1 pórek
  • 1 vejce

Omáčka:

  • 100 ml sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru

Tofu nakrájíme na stejně velké kostky. Hladkou mouku promícháme se solamylem. Vejce rozšleháme vidličkou. Česnek oloupeme a rozetřeme. Tofu potřeme česnekem, obalíme v moučné směsi, pak ve vejci a nakonec v sezamových semínkách.

Na pánvi rozpálíme olej a obalené kostky ze všech stran osmažíme dozlatova. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na špalíčky. Osmažené tofu napíchneme střídavě s rajčátky a pórkem na špejle. Špízky položíme do pekáčku, dáme do trouby a při 180 °C rozpékáme asi 5 minut.

Sójovou omáčku smícháme s nadrobno nasekaným česnekem, cibulkou a zázvorem. Dochutíme cukrem a solí a dobže promícháme. Podáváme k tofu špízkům.

—————

Kroupová baba s uzeným tofu a sýrem

 

4 porce 

  • 400 g krupek
  • 1200 g očištěných brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g uzeného tofu
  • 80 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 12 g soli
  • 5 g mletého pepře
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 140 g tvrdého sýra

 

Krupky namočíme na 4 hodiny do studené vody. Pak je osolíme a uvaříme doměkka. Zbývající vodu slijeme. Cibuli a tofu drobně nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Pak k nim přidáme nastrouhané brambory, rozetřený česnek, sůl, pepř, mouku a vejce. Směs dobře promícháme a naplníme jí vymaštěný pekáček. Babu pečeme 25 minut při 180 °C. Před dokončením posypeme povrch strouhaným sýrem a ještě na 5 minut vložíme do trouby. Podáváme rozkrájenou na menší čtverce s čerstvou zeleninou.

—————

Marinované tofu - dietní

1 porce 1 590 kJ

6 porcí

  • 600 g přírodního tofu

Na 480 ml marinády:

  • 85 ml sojové omáčky
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • 250 ml vody
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička

Všechny suroviny na marinádu promícháme. Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky a naložíme ho do marinády nejméně na 4 hodiny. Marinované tofu podáváme s listovým salátem, který ochutíme zbytkem marinády.

—————

Marinované tofu - dietní

 

1 porce 1 590 kJ

6 porcí

  • 600 g přírodního tofu

Na 480 ml marinády:

  • 85 ml sojové omáčky
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • 250 ml vody
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička

Všechny suroviny na marinádu promícháme. Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky a naložíme ho do marinády nejméně na 4 hodiny. Marinované tofu podáváme s listovým salátem, který ochutíme zbytkem marinády.

—————

Přírodní tofu smažené

 

Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekaného česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vařené rýže se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8 - 15 minut.

—————

Tofu na indický způsob

 

  • 4 šálky tofu
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 8 stroužků česneku
  • sůl
  • 1 lžička medu
  • olej na plech
  • 2 lžíce oleje do hmoty
  • tymián
  •  

Chutney:

  • 1 kg jablek
  • 1 šálek octa
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce hrozinek
  • 6 stroužků česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • trochu kari

 

Do rozmačkaného tofu přidáme olej, sůl,  papriku, med, česnek, mouku, dobře zpracujeme a necháme uležet do druhého dne. Tvoříme středně velké šišky, které klademe vedle sebe do zapékací misky vytřené olejem. Hustě posypeme tymiánem, pokapeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Podáváme s indickým chutney.

 

Příprava chutney: Jablka rozdusíme, přidáme koření, cibuli, česnek a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme ocet, cukr, hrozinky a ještě 5 minut povaříme. Plníme do malých sklenic a necháme vychladnout. Podáváme k orientálním pokrmům.

—————

Tofu překvapení s pórkem - dietní

 

4 porce

  • 250 g tofu
  • 200 g pórku
  • 50 g mrkve
  • 100 g kapusty
  • 10 g Solamylu
  • 50 g kečupu
  • 20 g sójové omáčky
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 10 g soli

    Tofu, mrkev a kapustu nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, zakapeme sójovou omáčkou a na oleji zprudka orestujeme. Přidáme kečup a mírně podlijeme vodou, krátce podusíme do poloměkka. Tofu a podušenou zeleninu zahustíme Solamylem, dochutíme mořskou solí a sójovou omáčkou. Příloha : vařené brambory.

—————

Tofu s houbami

 

  •  2 šálky tofu
  • 1 šálek studené vody
  • 1 šálek naložených hub
  • 2 lžíce sojového oleje
  • 2 lžíce zelené cibule
  • 2 lžíce krájeného celeru
  • 1 lžíce sojové mouky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička sojové omáčky

 

Na oleji osmahneme celer dožluta, přidáme cibuli  ostatní suroviny.Vložíme do vymaštěné misky, pokapeme olejem a  pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s rýží.

—————

Tofu s rajčatovým protlakem

 

 

  • 2 šálky tofu
  • 2 lžíce krájené červené papriky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce krájené cibule
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného celeru
  • 1 malá konzerva rajčatového protlaku
  • 1 lžička másla
  • sůl

 

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme celer a papriku, podusíme 10 minut, vložíme rozmačkaný tofu, osolíme, dochutíme protlakem. Dobře promícháme, směs vložíme do vymaštěné pánve a pečeme asi 30 minut, až má pokrm hnědou kůrku. Upečený potřeme máslem, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí a obložíme rajčaty a paprikami. Můžeme podávat i nastudeno jako pomazánku s chlebem.

—————