Teplé předkrmy

Jarní závitky

 

4 porce

  • 1 balíček (400 g) specielního těsta na závitky (k dostání v asijských prodejnách)

 

Náplň:

  • 400 g jemně umletého masa (nejlépe vepřové)
  • 200 g čerstvých klíčků
  • 100 g papriky (červená i zelená)
  • 50 g cibule
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • světlá sojová omáčka
  • sladká chilli omáčka

 

Česnek pokrájíme na tenké plátky a spolu se zázvorem zprudka orestujeme. Pak přidáme osolené a opepřené mleté maso, pokrájenou zeleninu a klíčky. Zelenina se nesmí smažit dlouho, aby zůstala křupavá. Směs ještě dochutíme světlou sojovou omáčkou a pak vše zabalíme do těsta. Aby se závitky nerozpadly, doporučujeme  potřít spojované konce bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce vody. Závitky smažíme ve vysoké vrstvě oleje v pánvi wok a podáváme se sladkou chilli omáčkou.

—————

Moravské závitky

 

4 porce

 

  • 4 silnější plátky moravské kýty
  • 4 silnější plátky tvrdého sýra (eidamu)
  • 4 sterilované okurky
  • 1 očištěná červená paprika nakrájená na silnější nudličky
  • asi 4 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce tymiánových lístečků

 

Plátky moravské kýty rozložíme na pracovní  plochu. Navrch je poklademe sýrem a napříč okurkou a několika nudličkami papriky.

Plátky kýty svineme do ruliček a upevníme provázkem. V pekáčku je dáme do trouby vyhřáté na 180 °C.

Když závitky zezlátnou, přelijeme je vínem,  posypeme tymiánem a necháme 7 - 8 minut opéct.

Závitky můžeme podávat teplé nebo je po vychladnutí nakrájet a podávat jako chuťovku.

—————