Tortily

Flautas tortilly

4 porce 

  • 300 g kuřecího masa
  • 1 zelená paprika
  • 1 plechovka kukuřice (asi 150 g)
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 10 černých oliv
  • 125 ml smetany na vaření
  • 8 pšeničných tortil
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

 

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zeleninu omyjeme, cibulku a chilli papričku nasekáme nadrobno, zelenou papriku na kostičky, olivy překrájíme na půlky. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kuřecí maso. Přimícháme cibulku, chilli papričku a opékáme doměkka. Přidáme zelenou papriku, kukuřici, olivy, vše zalijeme sladkou smetanou, osolíme a podusíme do zhoustnutí. složíme přes sebe vždy dvě tortily, dáme na ně trochu náplně, stočíme, zajistíme párátkem a ze všech stran je usmažíme. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany.

—————

Kuřecí quesedilla se zeleninou

Kuřecí quesedilla se zeleninou
  • asi 250 g kuřecích prsou
  • olivový olej na smažení
  • asi 200 g sýra(nejlépe cheddar nebo ementál)
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • listy římského salátu baby
  • 4 kukuřičné placky (tortilly)
  • zakysaná smetana k podávání

Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na olivovém oleji. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Římský salát natrhejte na jednotlivé listy. Nastrouhejte sýr.

Tortillu položte na rozpálenou suchou pánev nebo na gril - krátce ji ogrilujte, poté ji otočte na druhou stranu a na jednu půlku naskládejte kuřecí plátečky, zeleninu a posypejte nastrouhaným sýrem. Přiklopte druhou polovinou a vzniklý půlměsíc otočte na pánvi a ogrilujte i z druhé strany. Podávejte za tepla nebo za studena s kysanou smetanou.

—————

Tortilly s fazolemi

 

  • 4 plátky libového hovězího masa
  • 200 g předem uvařených červených fazolí
  • 3 barevné papriky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka chilli koření
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř nebo 1/2 sáčku koření na tortilly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 8 kusů koupených tortill

 

Plátky masa naklepeme a nakrájíme na nudličky, posypeme kořením, zalijeme citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, promícháme a necháme přes noc marinovat v chladu. Pak na rozehřátém oleji maso opečeme ze všech stran. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme k masu, osmahneme a přidáme na malé kousky nakrájené očištěné papriky. Společně chvíli podusíme, je-li potřeba, malinko podlijeme horkou vodou. Přidáme rozmačkané nebo rozmixované fazole, posekanou bazalku, podle chuti přisolíme a krátce prohřejeme. Tortilly ohřejeme podle návodu na obalu, poklademe masovou směsí a přeložíme. Podáváme s čerstvou zeleninou a jogurtovým dresinkem.

—————

Tortilové roličky s uzeným sýrem a šunkou

4 porce 

  • 4 pšeničné tortily (průměr asi 20 cm)
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce pomazankového másla
  • 4 plátky šunky
  • 8 plátků uzeného sýra

 

Tortily nasucho opečeme na rozpálené pánvi dozlatova. Poté je vyjmeme a necháme vychladnout.

Listy salátu opláchneme a necháme okapat. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka.

Vychladlé tortily potřeme pomazánkovým máslem. Na každou položíme list salátu, několik koleček rajčete, šunku a 2 plátky uzeného sýra.

Tortily svineme a upevníme párátky. Poté je uprostřed překrojíme a podáváme.

—————