Losos

Asijský losos

4 porce

  • 4 filety z lososa
  • sůl
  • trocha citronové šťávy
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • trocha tabasca
  • kousek zázvoru
  • 4 naťové cibulky nebo kousek pórku

Troubu předehřejeme na 200 °C. Lososové filety omyjeme, osušíme a po obou stranách pokapeme citronovou šťávou. Chvíli necháme stát. Pekáček vyložíme papírem na pečení, rozložíme na něj filety z lososa a osolíme. Kousek zázvorového kořene oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme.

Sojovou omáčku smícháme s nastrouhaným zázvorem a několika kapkami tabasca. Takto připravené plátky lososa zakryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Naťovou cibulku nebo kousek pórku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a ta překrájíme na drobounké kousíčky.

Ryby podáváme přelité vypečenou ostrou pikantní šťávou a posypeme nasekanou cibulkou nebo pórkem. Vhodnou přílohou je rýže, bramborová kaše nebo hranolky, či vařené brambory.

—————

Křupavé rybí filé s marinovanou letní zeleninou

 

4 porce

Zelenina:

  • 1 cuketa
  • 2 červené cibule
  • 2 žluté papriky
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 4 - 8 lžic olivového oleje na pečení
  • 4 keříčková rajčata
  • 100 ml olivového oleje extra panenského
  • 100 ml balsamikového octa
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Ryba:

  • 100 g měkkého másla
  • 60 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • ostrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 4 lžičky nasekaných bylinek
  • sůl
  • cayenský pepř
  • olej na plech
  • 4 rybí filety po 150 - 200 g (losos nebo treska)

Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli a papriky na rovnoměrné proužky, u hlívy odstraníme nohy. Všechny druhy zeleniny postupně jednotlivě opečeme na 1 - 2 lžicích olivového oleje, aby pustily trochu barvy. Vše dáme do mísy. Rajčata spaříme, ochladíme a oloupeme. Nakrájíme na osminky a přidáme k ostatní zelenině. Ochutíme olivovým olejem, balsamikovým octem a jemně nakrájeným rozmarýnem a vše dobře promícháme. Osolíme a opepříme a  během 1 - 2 minut stále promícháváme, až se šťáva z rajčat spojí s dresinkem a zhoustne. Necháme alespoň hodinu marinovat.

Zelenina vydrží v lednici 2 - 3 dny, ale vlažná chutná nejlépe. K přípravě ryby zapneme gril trouby nebo silný horní ohřev. Měkké máslo rozšleháme metličkou do pěny, přimícháme strouhanku, žloutek, citronovou kůru a bylinky. Ochutíme solí a cayenským pepřem. Kousky ryby položíme na olejem potřený pečící plech, osolíme a opepříme a rybu potřeme gratinovací hmotou asi 3 - 5 mm silně. Pečeme na horní mřížce 8 - 12 minut.

—————

Losos na liškách

 

4 porce 

  • 4 filety z lososa
  • 1 velká brambora
  • 140 g přepuštěného másla
  • 800 g čerstvých lišek
  • 2 šalotky
  • 1/8 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 250 g smetany
  • nasekaná pažitka

 

Předehřejeme troubu na 200 °C. Plátky lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme.

Bramboru omyjeme, oloupeme, nastrouháme a rozdělíme na rybí plátky. V pánvi rozehřejeme 100 g přepuštěného másla. Vložíme plátky lososa bramborovou stranou dolů, opatrně opékáme a pak ještě na asi 10 minut pánev dáme do předehřáté trouby. Lišky očistíme a opečeme na zbylém přepuštěném másle. Šalotky oloupeme, jemně nasekáme, přidáme k houbám a zalijeme hovězím vývarem. Aby se tekutina lehce zahustila, přidáme studené máslo.

Smetanu ušleháme dotuha a krátce před podáváním přidáme spolu s pažitkou do omáčky. Lososové řezy upravíme na předehřáté talíře, obložíme liškami a ozdobíme pažitkou.

—————

Losos na másle

4 porce

  • 4 plátky lososa
  • 3 lžíce másla
  • špetka mletého nebo drceného kmínu
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • zelená petrželka

Plátky lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Pekáček vymastíme lžící másla, zbývající máslo rozpustíme. Plátky lososa vložíme do pekáčku, okořeníme kmínem a přelijeme rozpuštěným máslem. Pokapeme několika lžícemi vody a zakryté pečeme v troubě doměkka. Během pečení podle potřeby znovu pokropíme několika lžícemi vody. Pak lososa odkryjeme, pomalu necháme odpařit vodu a chvíli ještě pečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami a zeleninovým salátem, případně i bramborovým salátem.

—————

Losos na pomerančích

4 porce

  • půl lososa (nebo 4 porce)
  • 4 pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • cukr
  • hladká mouka
  • olej
  • trochu pomerančového džemu (nebo meruňkového)

Z očištěné filetové půlky lososa připravíte několik řezů, lehce osolte a pocukrujte. Porce dejte do misky a zalijte vymačkanou pomerančovou šťávou, přidejte nasekaný česnek, misku pak zabalte do alobalu a nechte přes noc marinovat. Před smažením porce obalte v mouce a krátce smažte z každé strany. Ozdobte plátkem pomeranče a kopečkem zavařeniny.

—————

Losos na víně

4 porce

  • 600 g mraženého lososa
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • trocha hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
  • zelená petrželka
  • několik kapek citronové šťávy

Lososa necháme částečně rozmrazit, nakrájíme na proužky, osolíme a obalíme v hladké mouce. V teflonové pánvi rozehřejeme máslo a proužky lososa za opatrného obracení ze všech stran opečeme dozlatova. Podlijeme vínem a nekolika lžícemi vody a asi 10 minu podusíme při nejnižší teplotě. Dochutíme několika kapkami citronové šťávy. Podáváme s rýží nebo opékanými bramborami a s hlávkovým salátem nebo jiným salátem z listové zeleniny.

—————

Losos s italskou omáčkou

4 porce

  • 1 kg filetů z lososa
  • 200 g vypeckovaných oliv
  • 2 cibule
  • 6 - 8 rajčat
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • trochu hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • hrubě mletý barevný pepř

Vypeckované olivy nakrájíme na tenké plátečky. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a osmahneme v teflonové pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Plátky lososa omyjeme, osušíme, obalíme v mouce a po obou stranách je opečeme na pánvi na cibulovém základu. Když jsou plátky ryb dozlatova opečené, ryby osoíme, přidáme nakrájené olivy a zalijeme vínem. Plátky lososa krátce pozvolna podusíme, pak je vyndáme z pánve a přikryjeme pokličkou. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme slupky, nasekáme na kostičky a přidáme je do šťávy v pánvi.

Přidáme i prolisovaný česnek a krátce necháme přejít varem. Plátky lososa rozdělíme na talíře, přelijeme pikantní omáčkou, podle chuti přisolíme a dochutíme barevným pepřem. Můžeme přizdobit i několika omytými lístečky čerstvé bazalky.

Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami.

—————

Losos s křenovou omáčkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 3 410 kJ/ 814 kcal

4 porce

  • 1 šalotka
  • 80 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g rýže arborio
  • parmazán
  • 50 ml bílého vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • 600 g filetů z lososa
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 g křenu
  • tymián

Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Zlehka je osmahneme na másle a přidáme propláchnutou okapanou rýži. Opékáme ji asi 1 minutu a pak přilijeme bílé víno a kuřecí vývar.

Filety z lososa osolíme a posypeme koriandrem. Rozpálíme olej a filety zprudka po obou stranách opečeme (2 minuty). Dáme je na plech s pečícím papírem a dopékáme při 150 °C asi 10 - 15 minut.

Smetanu nalijeme do kastrůlku a zahřejeme. Přidáme do ní nastrouhaný křen, nasekaný tymián, vše zamícháme a osolíme. Za stálého míchání omáčku po dobu asi 3 minut provaříme.

Do uvařené rýže nastrouháme parmazán a přidáme dvě kostičky másla na zjemnění rizota. Zlehka promícháme. Pečeného lososa servírujeme s křenovou omáčku a rýží.

—————

Losos s pečenou zeleninou

 

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 665 kcal/ 2 766 kcal

4 porce 

  • 800 g lososa (4 steaky)
  • sůl
  • drcený bílý pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 palička česneku
  • 1 větší kedlubna
  • 2 barevné papriky
  • 250 g mrkve
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 2 lžíce bylinkového másla
  • petrželka na ozdobení

 

Lososa omyjeme a osušíme. Každou porci lehce osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Hlavičku česneku neloupeme, jen ji příčně rozkrojíme. Všechnu ostatní zeleninu důkladně očistíme a omyjeme. Kedlubnu, papriky a mrkev nakrájíme na proužky, kapustičky rozpůlíme. Kapustičky, mrkev a kedlubnu spaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat.

V pánvi rozpálíme olej a lososa zprudka opečeme z  obou stran. Zapékací misku vymažeme máslem a rozdělíme do ní spařenou zeleninu a papriku. Na ní položíme opečeného lososa a přidáme rozpůlený česnek. Dopékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 - 15 minut.

Lososa se zeleninou dáme na talíře, rybu pokapeme bylinkovým máslem a ozdobíme petrželkou. K lososu můžeme podávat pikantní dipy.

—————

Losos se špenátem

4 porce

  • 500 g filetů z lososa
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř
  • 3 - 4 naťové cibulky
  • 350 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 600 g mraženého listového špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 žloutky
  • 200 ml bílého jogurtu

Mražený špenát necháme trochu povolit. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Část citronové šťávy odložíme na jogurtovou omáčku. Osolíme a opepříme. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nadrobno posekáme.

Pekáček vymastíme trochou olivového oleje a rozložíme do něj plátky lososa. Zalijeme vývarem, přikryjeme alobalem a dusíme v troubě asi 10 minut. Česnek oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme spolu s nasekanou cibulkou na rozehřátém oleji. Přidáme špenát a necháme jej změknout. Špenát osolíme, opepříme a občas promícháme.

Na omáčku ušleháme v horké vodní lázni žloutky s jogurtem a lžící citronové šťávy do pěny. Jogurtovou pěnu osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Upečeného lososa rozdělíme na talíře s podušeným špenátem a přelijeme jogurtovou citronovou omáčkou. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s hranolkami.

—————