Losos
Asijský losos
4 porce
- 4 filety z lososa
- sůl
- trocha citronové šťávy
- 1 lžíce sojové omáčky
- trocha tabasca
- kousek zázvoru
- 4 naťové cibulky nebo kousek pórku
Troubu předehřejeme na 200 °C. Lososové filety omyjeme, osušíme a po obou stranách pokapeme citronovou šťávou. Chvíli necháme stát. Pekáček vyložíme papírem na pečení, rozložíme na něj filety z lososa a osolíme. Kousek zázvorového kořene oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme.
Sojovou omáčku smícháme s nastrouhaným zázvorem a několika kapkami tabasca. Takto připravené plátky lososa zakryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Naťovou cibulku nebo kousek pórku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a ta překrájíme na drobounké kousíčky.
Ryby podáváme přelité vypečenou ostrou pikantní šťávou a posypeme nasekanou cibulkou nebo pórkem. Vhodnou přílohou je rýže, bramborová kaše nebo hranolky, či vařené brambory.
—————
Křupavé rybí filé s marinovanou letní zeleninou
4 porce
Zelenina:
- 1 cuketa
- 2 červené cibule
- 2 žluté papriky
- 100 g hlívy ústřičné
- 4 - 8 lžic olivového oleje na pečení
- 4 keříčková rajčata
- 100 ml olivového oleje extra panenského
- 100 ml balsamikového octa
- 1 snítka rozmarýnu
- sůl
- pepř
Ryba:
- 100 g měkkého másla
- 60 g strouhanky
- 1 žloutek
- ostrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 4 lžičky nasekaných bylinek
- sůl
- cayenský pepř
- olej na plech
- 4 rybí filety po 150 - 200 g (losos nebo treska)
Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli a papriky na rovnoměrné proužky, u hlívy odstraníme nohy. Všechny druhy zeleniny postupně jednotlivě opečeme na 1 - 2 lžicích olivového oleje, aby pustily trochu barvy. Vše dáme do mísy. Rajčata spaříme, ochladíme a oloupeme. Nakrájíme na osminky a přidáme k ostatní zelenině. Ochutíme olivovým olejem, balsamikovým octem a jemně nakrájeným rozmarýnem a vše dobře promícháme. Osolíme a opepříme a během 1 - 2 minut stále promícháváme, až se šťáva z rajčat spojí s dresinkem a zhoustne. Necháme alespoň hodinu marinovat.
Zelenina vydrží v lednici 2 - 3 dny, ale vlažná chutná nejlépe. K přípravě ryby zapneme gril trouby nebo silný horní ohřev. Měkké máslo rozšleháme metličkou do pěny, přimícháme strouhanku, žloutek, citronovou kůru a bylinky. Ochutíme solí a cayenským pepřem. Kousky ryby položíme na olejem potřený pečící plech, osolíme a opepříme a rybu potřeme gratinovací hmotou asi 3 - 5 mm silně. Pečeme na horní mřížce 8 - 12 minut.
—————
Losos na liškách
4 porce
- 4 filety z lososa
- 1 velká brambora
- 140 g přepuštěného másla
- 800 g čerstvých lišek
- 2 šalotky
- 1/8 l hovězího vývaru
- 1 lžíce másla
- 250 g smetany
- nasekaná pažitka
Předehřejeme troubu na 200 °C. Plátky lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme.
Bramboru omyjeme, oloupeme, nastrouháme a rozdělíme na rybí plátky. V pánvi rozehřejeme 100 g přepuštěného másla. Vložíme plátky lososa bramborovou stranou dolů, opatrně opékáme a pak ještě na asi 10 minut pánev dáme do předehřáté trouby. Lišky očistíme a opečeme na zbylém přepuštěném másle. Šalotky oloupeme, jemně nasekáme, přidáme k houbám a zalijeme hovězím vývarem. Aby se tekutina lehce zahustila, přidáme studené máslo.
Smetanu ušleháme dotuha a krátce před podáváním přidáme spolu s pažitkou do omáčky. Lososové řezy upravíme na předehřáté talíře, obložíme liškami a ozdobíme pažitkou.
—————
Losos na másle
4 porce
- 4 plátky lososa
- 3 lžíce másla
- špetka mletého nebo drceného kmínu
- šťáva z 1 citronu
- sůl
- zelená petrželka
Plátky lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Pekáček vymastíme lžící másla, zbývající máslo rozpustíme. Plátky lososa vložíme do pekáčku, okořeníme kmínem a přelijeme rozpuštěným máslem. Pokapeme několika lžícemi vody a zakryté pečeme v troubě doměkka. Během pečení podle potřeby znovu pokropíme několika lžícemi vody. Pak lososa odkryjeme, pomalu necháme odpařit vodu a chvíli ještě pečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami a zeleninovým salátem, případně i bramborovým salátem.
—————
Losos na pomerančích
4 porce
- půl lososa (nebo 4 porce)
- 4 pomeranče
- 2 stroužky česneku
- sůl
- cukr
- hladká mouka
- olej
- trochu pomerančového džemu (nebo meruňkového)
Z očištěné filetové půlky lososa připravíte několik řezů, lehce osolte a pocukrujte. Porce dejte do misky a zalijte vymačkanou pomerančovou šťávou, přidejte nasekaný česnek, misku pak zabalte do alobalu a nechte přes noc marinovat. Před smažením porce obalte v mouce a krátce smažte z každé strany. Ozdobte plátkem pomeranče a kopečkem zavařeniny.
—————
Losos na víně
4 porce
- 600 g mraženého lososa
- 3 lžíce másla
- sůl
- trocha hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- zelená petrželka
- několik kapek citronové šťávy
Lososa necháme částečně rozmrazit, nakrájíme na proužky, osolíme a obalíme v hladké mouce. V teflonové pánvi rozehřejeme máslo a proužky lososa za opatrného obracení ze všech stran opečeme dozlatova. Podlijeme vínem a nekolika lžícemi vody a asi 10 minu podusíme při nejnižší teplotě. Dochutíme několika kapkami citronové šťávy. Podáváme s rýží nebo opékanými bramborami a s hlávkovým salátem nebo jiným salátem z listové zeleniny.
—————
Losos s italskou omáčkou
4 porce
- 1 kg filetů z lososa
- 200 g vypeckovaných oliv
- 2 cibule
- 6 - 8 rajčat
- 5 - 6 stroužků česneku
- trochu hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- hrubě mletý barevný pepř
Vypeckované olivy nakrájíme na tenké plátečky. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a osmahneme v teflonové pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Plátky lososa omyjeme, osušíme, obalíme v mouce a po obou stranách je opečeme na pánvi na cibulovém základu. Když jsou plátky ryb dozlatova opečené, ryby osoíme, přidáme nakrájené olivy a zalijeme vínem. Plátky lososa krátce pozvolna podusíme, pak je vyndáme z pánve a přikryjeme pokličkou. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme slupky, nasekáme na kostičky a přidáme je do šťávy v pánvi.
Přidáme i prolisovaný česnek a krátce necháme přejít varem. Plátky lososa rozdělíme na talíře, přelijeme pikantní omáčkou, podle chuti přisolíme a dochutíme barevným pepřem. Můžeme přizdobit i několika omytými lístečky čerstvé bazalky.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami.
—————
Losos s křenovou omáčkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 3 410 kJ/ 814 kcal
4 porce
- 1 šalotka
- 80 g másla
- 1 stroužek česneku
- 300 g rýže arborio
- parmazán
- 50 ml bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- sůl
- 600 g filetů z lososa
- 1 lžíce koriandrových semínek
- 4 lžíce olivového oleje
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g křenu
- tymián
Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Zlehka je osmahneme na másle a přidáme propláchnutou okapanou rýži. Opékáme ji asi 1 minutu a pak přilijeme bílé víno a kuřecí vývar.
Filety z lososa osolíme a posypeme koriandrem. Rozpálíme olej a filety zprudka po obou stranách opečeme (2 minuty). Dáme je na plech s pečícím papírem a dopékáme při 150 °C asi 10 - 15 minut.
Smetanu nalijeme do kastrůlku a zahřejeme. Přidáme do ní nastrouhaný křen, nasekaný tymián, vše zamícháme a osolíme. Za stálého míchání omáčku po dobu asi 3 minut provaříme.
Do uvařené rýže nastrouháme parmazán a přidáme dvě kostičky másla na zjemnění rizota. Zlehka promícháme. Pečeného lososa servírujeme s křenovou omáčku a rýží.
—————
Losos s pečenou zeleninou
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 665 kcal/ 2 766 kcal
4 porce
- 800 g lososa (4 steaky)
- sůl
- drcený bílý pepř
- šťáva z 1 citronu
- 1 palička česneku
- 1 větší kedlubna
- 2 barevné papriky
- 250 g mrkve
- 250 g růžičkové kapusty
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 2 lžíce bylinkového másla
- petrželka na ozdobení
Lososa omyjeme a osušíme. Každou porci lehce osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Hlavičku česneku neloupeme, jen ji příčně rozkrojíme. Všechnu ostatní zeleninu důkladně očistíme a omyjeme. Kedlubnu, papriky a mrkev nakrájíme na proužky, kapustičky rozpůlíme. Kapustičky, mrkev a kedlubnu spaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat.
V pánvi rozpálíme olej a lososa zprudka opečeme z obou stran. Zapékací misku vymažeme máslem a rozdělíme do ní spařenou zeleninu a papriku. Na ní položíme opečeného lososa a přidáme rozpůlený česnek. Dopékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 - 15 minut.
Lososa se zeleninou dáme na talíře, rybu pokapeme bylinkovým máslem a ozdobíme petrželkou. K lososu můžeme podávat pikantní dipy.
—————
Losos se špenátem
4 porce
- 500 g filetů z lososa
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř
- 3 - 4 naťové cibulky
- 350 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 600 g mraženého listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 žloutky
- 200 ml bílého jogurtu
Mražený špenát necháme trochu povolit. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Část citronové šťávy odložíme na jogurtovou omáčku. Osolíme a opepříme. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nadrobno posekáme.
Pekáček vymastíme trochou olivového oleje a rozložíme do něj plátky lososa. Zalijeme vývarem, přikryjeme alobalem a dusíme v troubě asi 10 minut. Česnek oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme spolu s nasekanou cibulkou na rozehřátém oleji. Přidáme špenát a necháme jej změknout. Špenát osolíme, opepříme a občas promícháme.
Na omáčku ušleháme v horké vodní lázni žloutky s jogurtem a lžící citronové šťávy do pěny. Jogurtovou pěnu osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Upečeného lososa rozdělíme na talíře s podušeným špenátem a přelijeme jogurtovou citronovou omáčkou. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s hranolkami.
—————