Halibut
Halibut se salsou
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 532 kJ/ 366 kcal
4 porce
- 70 g sušených hub
- 600 g filetů z halibuta
- sůl
- mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
Rajčatová salsa:
- 150 g rajčat
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1 lžíce olje
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky solamylu
- 6 lístků bazalky
Zeleninová příloha:
- 150 g rajčat
- 100 g cukrového hrášku
- 1 malý pórek
- 50 g másla
Sušené houby rozmixujeme na jemnou houbovou moučku. Rybu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a posypeme houbovou moučkou. Česnek nakrájíme na plátky. Tymián nasekáme.
Na pánev nalijeme olej, necháme ho rozpálit a plátky ryby na něm opečeme společně s česnekem a tymiánem. Opékáme přibližně tři minuty po obou stranách dozlatova.
Rajčata spaříme ve vroucí vodě a nasekáme nadrobno. Cibulku a česnek nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, rajčata a zalijeme červeným vínem.
Rajčata, cukrový hrášek a pórek nakrájíme na kousky a krátce zpěníme na másle. Osolíme a podáváme jako přílohu k rybě, společně s rajčatovou salsou. Zdobíme čerstvými bylinkami.
—————
Halibut se zeleninou - výborné
4 porce
- 800 g halibuta
- 200 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- 150 g rajčátek
- 50 g parmazánu
- 200 ml bílého suchého vína (veltlín, sauvignon)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 4 menší cibulky
- 4 lžíce naklíčené cizrny
- 1 citron
- kapary
- několik větviček čerstvého tymiánu
Tři až čtyři dny předem dejte naklíčit cizrnu. Semínka namočte do vlažné vody a nechte je tak přes noc. Ráno je sceďte přes cedník s většími otvory, dejte do misky a přikryjte utěrkou. Večer, a pak i následující ráno, je zalijte teplou vodou, po 5 minutách ji slijte a nechte přes noc, respektive přes den v cedníku zakrytém utěrkou. Postup opakujte 3 - 4 dny.
Rajčata a fazolky omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a rozpulte. Naklíčenou cizrnu přelijte vroucí vodou a nechte v cedníku okapat. Ryby osolte a zakapejte citronovou šťávou.
V rendlíku rozehřejte máslo a krátce v něm opečte cibuli, rajčata, fazolky. Zeleninu zalijte vínem a duste asi 7 - 10 minut.
Na pánvi zahřejte olej, přidejte ryby, tymián a kapary a pečte je 3 - 5 minut po každé straně. Posypte cizrnou a parmazánem a okamžitě podávejte.
—————