Placky

Bogáče

 

  • 1/2 kg uvařených brambor
  • 1 celé vejce
  • sůl
  • krupice
  • hrubá mouka
  • sádlo
  • tuk na smažení
  • sůl
  • pepř

 

Z rozstrouhaných brambor, vejce, krupice a mouky vytvoříme těsto, které rozválíme na asi 3 mm placku. Pomastíme sádlem, posypeme mletým pepřem, zamotáme jako štrůdl. Nakrájíme na 4 cm široké dílce, vložíme do pekáče na rozehřátý olej, opečeme po obou stranách.

—————

Bramboráčky se zelím

  • 700 g brambor
  • sklenka mléka
  • 300 g kysaného zelí bez láku
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • drcený kmín
  • sůl
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • strouhanka na zahuštění
  • olej nebo sádlo na pečení

Oloupané omyté brambory nastrouháme a vymačkáme z nich vodu, polijeme je horkým mlékem. Přidáme vymačkané překrájené zelí, vejce, drobně nakrájenou cibuli, kmín, sůl a podle potřeby strouhanku. Dobře promícháme a na rozehřátém tuku na pánvi pečeme bramboráčky z obou stran dozlatova.

—————

Bramborové placičky se sýrem a koprem

 

4 porce

  • 600 g brambor
  • 120 g balkánského sýra
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce nasekaného kopru
  • 2 vejce
  • mletý černý pepř
  • strouhanka dle potřeby
  • olivový olej
  • sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je, nastrouháme na jemném struhadle do misky a rozdrobíme k nim sýr.

Šalotku a kopr očistíme, nasekáme nadrobno a spolu s vejci přidáme k bramborám. Směs osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Hmotu uložíme na hodinu do chladničky.

Ze směsi vytvarujeme malé placičky, které potřeme olejem a na grilu opečeme.

—————

Bramborové placky

 

 

  • 1 a 1/4 kg brambor
  • 25 dkg mouky
  • 5 dkg sádla
  • 1 vejce
  • 1/2 kg švestek
  • 3 dkg cukru
  • 2 dkg máku
  • sůl

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme mouku s vejcem a vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme z něj kousky a rozválíme je válečkem na pomoučeném vále na tenké placky. Pečeme je na rozpálené suché pánvi a pak dopékáme na rozpáleném sádle na další pánvi. Jíme buď maštěné sádlem nebo sypané švestkami a mákem s cukrem.

—————

Bramborové placky II - levné

Doba přípravy: asi 45 minut

4 porce

  • 500 g ve slupce uvařených brambor
  • 3 žloutky
  • 300 g hrubé mouky
  • špetka soli

Vychladlé brambory nastrouháte na jemném struhadle na vál, přidáte žloutky, mouku a sůl. Vypracujete těsto, které nakrájíte na kousky a ty potom rozválejte na tenké placičky. Usmažte je na tukem vytřené pánvi nebo je upečte na pečícím papíře na plechu v troubě.

TIP: Nejčastěji se do nich přidávají škvarky, můžete ale vyzkoušet třeba i kousky uzeného. Zajímavou chuť získáte přidáním kousíčků uzeného jazyka nebo tuňáka z konzervy. Středomořské ladění získají přidáním nasekaných oliv. Když do těsta vmícháte trochu měkkého tvarohu, jsou placky nadýchanější.

—————

Bramborové placky plněné dušenou zeleninou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 3 180 kJ/ 760 kcal

4 porce

  • 1 kg brambor
  • 400 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • tuk na vymaštění plechu
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 menší pórek
  • 4 rajčata
  • 100 g salámu Junior
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • kolečka cibule a pažitka na ozdobu

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme a na jemném struhadle prolisujeme nebo je nastrouháme na vál. Smícháme je s moukou, solí a rozšlehanými vejci. Vypracujeme tužší těsto, z něhož vyválíme obdélník, který rozkrájíme na čtverce o straně asi 10 cm. Placky opečeme po obou stranách na vymazaném plechu v troubě rozehřáté na 220 °C.

Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme od semínek a nakrájíme na kostky. Spařená a oloupaná rajčata se salámem nakrájíme také na kostky, pórek na kolečka.

Na pánvi rozpustíme máslo, na ně vložíme pórek, salám a krátce opečeme. Pak přidáme papriky, pánev přiklopíme poklicí a zeleninu pět minut dusíme. Nakonec přidáme rajčata, vše zamícháme, osolíme, dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a ještě dalších pět minut dodusíme.

Horké placky přehneme a naplníme dušenou zeleninou. Doplníme tatarskou omáčkou, kečupem a ozdobíme cibulí a pažitkou. Toto jídlo je na přípravu poměrně nenáročné, ale velmi chutné a relativně levné. Jako náplň do placek můžeme využív variantu "co dům dal".

—————

Bramborové placky s brokolicí

 

4 porce

  • 750 g důkladně omytých brambor
  • 300 g růžiček brokolice
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce krupice
  • 2 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • olej na smažení
  • sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a ještě horké je oloupeme. Rozmačkáme je a necháme vychladnout.

Brokolici v osolené vodě povaříme asi 2 minuty. Zchladíme ji a nasekáme najemno.

Prolisovaný česnek přidáme s prosátou moukou, krupicí a vejci k bramborám. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Promícháme a necháme asi 5 minut odstát.

Z těsta tvoříme kulaté placky, které smažíme na oleji dozlatova. Podáváme se zeleninou a rajčatovou salsou.

—————

Houbový bramborák

 

 

  • 8 velkých syrových brambor
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 hrsti sušených hub (asi 30 g)
  • 3 hrsti polohrubé mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 špetky majoránky
  • špetka kmínu
  • špetka pepře
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • olej na opečení

 

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle (vodu z brambor nesléváme)  a spaříme je vařícím mlékem. Přidáme se solí utřený česnek, majoránku, pepř, kmín a vejce. Sušené houby namočíme asi na 1/2 hodiny do vody nebo mléka. Pak je vymačkáme, nadrobno nasekáme a podusíme nejprve na malém množství vody a potom na másle. Když houby změknou, vmícháme je do brambor. Nakonec přidáme tolik mouky, aby těsto bylo patřičně řídké. Nabíráme je malou naběračkou a roztíráme na pánev s rozehřátým olejem. Placky opékáme z obou stran do zlatorůžova.

—————

Jemné bramborové placky

Doba přípravy: 40 - 55 minut

4 porce

  • 500 g uvařených moučných brambor ve slupce
  • 500 ml podmáslí nebo kefíru
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • olej nebo sádlo na opékání
  • snítka tymiánu
  • škvarková pomazánka k podávání

Uvařené studené brambory oloupeme, jemně nastrouháme a promícháme je s podmáslím, moukou, solí, jemně usekanými lístky tymiánu a vejcem na hustší těstíčko.

Lívanečník nebo pánev rozpálíme, potřeme olejem nebo sádlem a lžící tvoříme malé placičky. Placičky opečeme nejdříve po jedné straně, otočíme a opékáme i z druhé strany dozlatova.

Upečené bramborové placky klademe na papírový ubrousek a postupně dále opékáme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Podáváme potřené škvarkovou pomazánkou.

—————

Kramfleky

 

 4 porce

 

  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 800 g brambor
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 50 g škvarků
  • 4 stroužky česneku
  • asi 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl

 

Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Osolíme je a necháme asi 10 minut stát.

Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme k nim mouku, vejce, prolisovaný česnek a mléko. Vše dobře promícháme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec zapracujeme kostičky uzeného masa se slaninou a škvarky.

Mističky lívanečníku vymažeme tukem a necháme rozehřát. Z těsta v nich pečeme dozlatova lívanečky.

—————