Placky
Bogáče
- 1/2 kg uvařených brambor
- 1 celé vejce
- sůl
- krupice
- hrubá mouka
- sádlo
- tuk na smažení
- sůl
- pepř
Z rozstrouhaných brambor, vejce, krupice a mouky vytvoříme těsto, které rozválíme na asi 3 mm placku. Pomastíme sádlem, posypeme mletým pepřem, zamotáme jako štrůdl. Nakrájíme na 4 cm široké dílce, vložíme do pekáče na rozehřátý olej, opečeme po obou stranách.
—————
Bramboráčky se zelím
- 700 g brambor
- sklenka mléka
- 300 g kysaného zelí bez láku
- 2 vejce
- 1 cibule
- drcený kmín
- sůl
- 3 lžíce hrubé mouky
- strouhanka na zahuštění
- olej nebo sádlo na pečení
Oloupané omyté brambory nastrouháme a vymačkáme z nich vodu, polijeme je horkým mlékem. Přidáme vymačkané překrájené zelí, vejce, drobně nakrájenou cibuli, kmín, sůl a podle potřeby strouhanku. Dobře promícháme a na rozehřátém tuku na pánvi pečeme bramboráčky z obou stran dozlatova.
—————
Bramborové placičky se sýrem a koprem
4 porce
- 600 g brambor
- 120 g balkánského sýra
- 2 šalotky
- 4 lžíce nasekaného kopru
- 2 vejce
- mletý černý pepř
- strouhanka dle potřeby
- olivový olej
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je, nastrouháme na jemném struhadle do misky a rozdrobíme k nim sýr.
Šalotku a kopr očistíme, nasekáme nadrobno a spolu s vejci přidáme k bramborám. Směs osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Hmotu uložíme na hodinu do chladničky.
Ze směsi vytvarujeme malé placičky, které potřeme olejem a na grilu opečeme.
—————
Bramborové placky
- 1 a 1/4 kg brambor
- 25 dkg mouky
- 5 dkg sádla
- 1 vejce
- 1/2 kg švestek
- 3 dkg cukru
- 2 dkg máku
- sůl
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme mouku s vejcem a vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme z něj kousky a rozválíme je válečkem na pomoučeném vále na tenké placky. Pečeme je na rozpálené suché pánvi a pak dopékáme na rozpáleném sádle na další pánvi. Jíme buď maštěné sádlem nebo sypané švestkami a mákem s cukrem.
—————
Bramborové placky II - levné
Doba přípravy: asi 45 minut
4 porce
- 500 g ve slupce uvařených brambor
- 3 žloutky
- 300 g hrubé mouky
- špetka soli
Vychladlé brambory nastrouháte na jemném struhadle na vál, přidáte žloutky, mouku a sůl. Vypracujete těsto, které nakrájíte na kousky a ty potom rozválejte na tenké placičky. Usmažte je na tukem vytřené pánvi nebo je upečte na pečícím papíře na plechu v troubě.
TIP: Nejčastěji se do nich přidávají škvarky, můžete ale vyzkoušet třeba i kousky uzeného. Zajímavou chuť získáte přidáním kousíčků uzeného jazyka nebo tuňáka z konzervy. Středomořské ladění získají přidáním nasekaných oliv. Když do těsta vmícháte trochu měkkého tvarohu, jsou placky nadýchanější.
—————
Bramborové placky plněné dušenou zeleninou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 3 180 kJ/ 760 kcal
4 porce
- 1 kg brambor
- 400 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- tuk na vymaštění plechu
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 menší pórek
- 4 rajčata
- 100 g salámu Junior
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- čerstvé nebo sušené oregano
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce tatarské omáčky
- 2 lžíce kečupu
- kolečka cibule a pažitka na ozdobu
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme a na jemném struhadle prolisujeme nebo je nastrouháme na vál. Smícháme je s moukou, solí a rozšlehanými vejci. Vypracujeme tužší těsto, z něhož vyválíme obdélník, který rozkrájíme na čtverce o straně asi 10 cm. Placky opečeme po obou stranách na vymazaném plechu v troubě rozehřáté na 220 °C.
Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme od semínek a nakrájíme na kostky. Spařená a oloupaná rajčata se salámem nakrájíme také na kostky, pórek na kolečka.
Na pánvi rozpustíme máslo, na ně vložíme pórek, salám a krátce opečeme. Pak přidáme papriky, pánev přiklopíme poklicí a zeleninu pět minut dusíme. Nakonec přidáme rajčata, vše zamícháme, osolíme, dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a ještě dalších pět minut dodusíme.
Horké placky přehneme a naplníme dušenou zeleninou. Doplníme tatarskou omáčkou, kečupem a ozdobíme cibulí a pažitkou. Toto jídlo je na přípravu poměrně nenáročné, ale velmi chutné a relativně levné. Jako náplň do placek můžeme využív variantu "co dům dal".
—————
Bramborové placky s brokolicí
4 porce
- 750 g důkladně omytých brambor
- 300 g růžiček brokolice
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce krupice
- 2 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- olej na smažení
- sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a ještě horké je oloupeme. Rozmačkáme je a necháme vychladnout.
Brokolici v osolené vodě povaříme asi 2 minuty. Zchladíme ji a nasekáme najemno.
Prolisovaný česnek přidáme s prosátou moukou, krupicí a vejci k bramborám. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Promícháme a necháme asi 5 minut odstát.
Z těsta tvoříme kulaté placky, které smažíme na oleji dozlatova. Podáváme se zeleninou a rajčatovou salsou.
—————
Houbový bramborák
- 8 velkých syrových brambor
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- 2 hrsti sušených hub (asi 30 g)
- 3 hrsti polohrubé mouky
- 3 stroužky česneku
- 3 špetky majoránky
- špetka kmínu
- špetka pepře
- sůl
- 3 lžíce másla
- olej na opečení
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle (vodu z brambor nesléváme) a spaříme je vařícím mlékem. Přidáme se solí utřený česnek, majoránku, pepř, kmín a vejce. Sušené houby namočíme asi na 1/2 hodiny do vody nebo mléka. Pak je vymačkáme, nadrobno nasekáme a podusíme nejprve na malém množství vody a potom na másle. Když houby změknou, vmícháme je do brambor. Nakonec přidáme tolik mouky, aby těsto bylo patřičně řídké. Nabíráme je malou naběračkou a roztíráme na pánev s rozehřátým olejem. Placky opékáme z obou stran do zlatorůžova.
—————
Jemné bramborové placky
Doba přípravy: 40 - 55 minut
4 porce
- 500 g uvařených moučných brambor ve slupce
- 500 ml podmáslí nebo kefíru
- 150 g polohrubé mouky
- sůl
- 1 vejce
- olej nebo sádlo na opékání
- snítka tymiánu
- škvarková pomazánka k podávání
Uvařené studené brambory oloupeme, jemně nastrouháme a promícháme je s podmáslím, moukou, solí, jemně usekanými lístky tymiánu a vejcem na hustší těstíčko.
Lívanečník nebo pánev rozpálíme, potřeme olejem nebo sádlem a lžící tvoříme malé placičky. Placičky opečeme nejdříve po jedné straně, otočíme a opékáme i z druhé strany dozlatova.
Upečené bramborové placky klademe na papírový ubrousek a postupně dále opékáme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Podáváme potřené škvarkovou pomazánkou.
—————
Kramfleky
4 porce
- 100 g vařeného uzeného masa
- 800 g brambor
- 50 g slaniny nakrájené na kostičky
- 50 g škvarků
- 4 stroužky česneku
- asi 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- mletý černý pepř
- majoránka
- olej nebo sádlo na smažení
- sůl
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Osolíme je a necháme asi 10 minut stát.
Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme k nim mouku, vejce, prolisovaný česnek a mléko. Vše dobře promícháme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec zapracujeme kostičky uzeného masa se slaninou a škvarky.
Mističky lívanečníku vymažeme tukem a necháme rozehřát. Z těsta v nich pečeme dozlatova lívanečky.
—————