Guláše
Dančí guláš
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 1 590 kJ/ 380 kcal
4 porce
- 800 g dančího masa
- 2 cibule
- 80 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 l vývaru
- 2 lžičky solamylu
- 7 zrnek celého pepře
- 1 dl červeného stolního vína
- sůl
- čerstvé lístky celeru a kompotované jeřabiny na ozdobu
Daňčí maso několikrát omyjeme pod tekoucí studenou vodou, odblaníme a nakrájíme na větší kostky. Slaninu nadrobno nakrájíme a dáme do kastrolu rozškvařit. Přidáme máslo a oloupanou, na kostičky nakrájenou větší cibuli. Vše dobře promícháme.
Druhou cibuli osmahneme dozlava. Přidáme nakrájené maso, zrnka jalovce, pepře, osolíme, podlijeme vývarem, přiklopíme a necháme při mírné teplotě asi půl hodiny dusit. Pak guláš zalijeme červeným vínem a uvaříme doměkka. Podle potřeby doléváme horkou vodu. Nakonec jej zahustíme solamylem rozmíchaným v 1 dcl vody. Během vaření občas guláš zamícháme. Z hotového pokrmu nakonec vyndáme zrnka koření. Podáváme jej s vařenými těstovinami nebo chlebem. Podle chuti můžeme zdobit kolečky syrové cibule, listy celeru a kompotem z jeřabin.
—————
Kančí guláš
4 porce
- 600 g kančí kýty
- sůl
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 4 kuličky jalovce
- 4 kuličky nového koření
- 200 ml bílého vína
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce oleje
- hrst sušených nebo 200 g pokrájených čerstvých hub
- 2 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 velké karotky
- 80 g anglické slaniny
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky utřeného česneku
- 1 lžíce nasekaných bylinek (oregano, šalvěj, rozmarýn)
- drcený černý pepř
Nakrájenou kýtu, sůl, koření, víno a citronovou šťávu promícháme. Necháme přes noc marinovat. Maso vyjmeme (marinádu si ponecháme) a na oleji zprudka orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.
Sušené houby necháme ve studené vodě nabobtnat. Cibule, celer i karotky očistíme a nasekáme. Maso vyjmeme a na vyrestovaném základě opečeme kostičky slaniny, cibuli, hořčici a mouku. Přidáme marinádu, vodu, mrkev, celer, houby, česnek, bylinky, maso a pepř. Uvaříme doměkka.
—————
Srnčí guláš s houbami v chlebu
4 porce
- 600 g srnčího masa
- 2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 lžíce jablečného octa
- 300 - 400 g mražených hub
- lžíce sladké papriky
- lžička ostré papriky
- mletý pepř
- sůl
- 4 chlebové bochníčky
Očištěné a odblaněné maso nakrájíme na kostky. Drobně nakrájenou slaninu rozškvaříme, osmahneme na ní nakrájenou cibuli a maso. Okořeníme paprikou a pepřem, krátce orestujeme, osolíme, zastříkneme octem, podlijeme hrnkem vody a dusíme za častého míchání téměř doměkka, přidáme houby a dodusíme. Chlebové bochníčky potřeme vodou a dáme je na chvíli rozpéct do vyhřáté trouby. Seřízneme vršek a vykrojíme část střídky. Naplníme gulášem a přiklopíme.
—————
Zvěřinový guláš s pórkem
4 porce
- 600 g zvěřiny na guláš (plec, kližka, apod.)
- 2 červené cibule
- 100 g celeru
- 300 g pórku
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 3 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 300 ml vývaru ze zvěřiny nebo hovězího
- 4 lžíce rybízového rosolu nebo džemu
- 4 lžíce brusinek
- 50 ml smetany
- hotová jíška
Maso nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme na dílky. Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Tymián a rozmarýn opereme a lístky otrháme.
V pekáči rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibulku a pak na něm ze všech stran opečeme maso. Poté je osolíme a opepříme. Přidáme celer, pórek a bylinky. Po 8 minutách přilijeme vývar a na mírném ohni zvolna dusíme asi 90 minut.
Krátce před koncem dušení vmícháme rybízový rosol a brusinky. Podle potřeby ještě jednou osolíme a opepříme. Přidáme smetanu, necháme ji přejít varem a omáčku lehce zahustíme trochou jíšky. Zvěřinový guláš podáváme s houskovým knedlíkem, bramborovými šiškami, haluškami nebo chlebem. Můžeme dozdobit bylinkami.
—————