Nudle
Asijské nudle s rybou a zeleninou - dietní
1 porce 1 474 kJ
4 porce
- 400 g filé z tresky
- 300 g baby karotky
- 150 g fazolových lusků
- 1 balení širokých asijských nudlí
- 100 ml sojové omáčky
- 1 chilli paprička zbavená semínek a nasekaná na kousky
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 1/2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce oleje
Do hrnce s 1 litrem vroucí osolené vody vložíme rybí maso nakrájené na malé kostičky, přivedeme k varu a vaříme asi 6 minut. Lusky omyjeme, mrkev omyjeme, necháme okapat a vše nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Všechnu zeleninu přidáme k rybě a vaříme ještě 4 minuty.
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Do hrnce nalijeme 200 ml rybího vývaru, přivedeme ho k varu, přidáme sojovou omáčku, víno, chilli papričku, zázvor a olej a 2 minuty povaříme. Přidáme nudle, vývar s rybou a zeleninou a necháme krátce prohřát. Podáváme posypané koriandrem.
—————
Čínské nudle - levné
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 3 větší mrkve
- 1 střední pórek
- trochu oleje
- podle chuti sůl
- mletý pepř
- kari
- sojová omáčka
- 1 balíček instantních rýžových nudlí
Mrkev nahrubo nastrouháte, pórek nadrobno pokrájíte. Dno pánve pokryjete olejem, necháte zahřát, vsypete zeleninu a krátce osmažíte za stálého míchání. Až změkne, ochutíte dle vlastní chuti solí, kořením a sojovou omáčkou. Nakonec promícháte s nudlemi, které jste připravili dle návodu na obalu.
—————
Čínské nudle se zeleninou a slepičím masem
4 porce
- 250 g čínských pšeničných nudlí
- 400 g vařeného slepičího masa
- 40 g sušeného jidášova ucha
- 100 g žampionů
- 100 ml bílého vína
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 červené papriky
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce škrobové moučky
- dle chuti tabasco
- olej
Jidášovo ucho necháme nabobtnat ve studené vodě. Poté ho scedíme. Žampiony očistíme. Všechny houby překrájíme.
Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky, mrkev na půlkolečka, papriky na nudličky, cibulky na špalíčky. Slepičí maso pokrájíme na nudličky.
Ve woku rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibule s mrkví, paprikami a houbami. Když zelenina změkne, přidáme slepičí maso a cibulky.
Směs podlijeme vínem, dochutíme sojovou omáčkou a tabaskem a zahustíme moučkou rozmíchanou v trošce vody. Poté ji odstavíme.
Promícháme s čínskými nudlemi připravenými dle návodu na obalu.
—————
Nudle po sicilsku
- 400 g těstovin
- 200 g anglické slaniny
- 160 g celeru
- 120 g mrkve
- 500 g rajčat nebo 100 g rajčatového protlaku
- 40 g oleje
- 50 g másla
- strouhaný sýr
- petrželka kudrnka
- sůl
Kostičky anglické slaniny a do poloměkka uvařený celer a mrkev osmahneme na oleji dorůžova. Přidáme nakrájená rajčata nebo protlak. Povaříme, osolíme a zjemníme máslem. Omáčkou přelijeme uvařené těstoviny, na talíři posypeme strouhaným sýrem a petrželkou.
—————
Nudle s kešu oříšky a zeleninou
Doba přípravy: 35 minut
1 porce asi 1989 kJ/475 kcal
4 porce
- 400 g pšeničných bezvaječných nudlí
- 2 jarní cibulky
- sůl
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 150 g řapíkatého celeru
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 120 g sterilovaných kukuřičných klásků
- hrst sekané petrželové nati
- 1 citron
- 1 lžíce rostlinného oleje
- hrst kešu oříšků
- 1 citron
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
Nudle vložíme do vroucí osolené vody a vaříme je doměkka. Papriky, jarní cibulku a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé nudličky. Z chilli papričky vyndáme semínka a nakrájíme ji na kolečka. Poté nakrájíme očištěný česnek na plátky.
Kukuřičné klásky necháme okapat. Petrželovou nať omyjeme, necháme ji chvíli okapat a pak ji nasekáme najemno. Ve velké pánvi (wok) rozehřejeme olej. Přidáme do ní nakrájený česnek, chilli papričku, kešu oříšky a vše dvě minuty opékáme. Pak přidáme ostatní zeleninu a zlehka vše orestujeme.
Nakonec dáme do pánve uvařené nudle a vše zakapeme sojovou a chilli omáčkou. Pokrm zlehka promícháme, až se zelenina a nudle spojí a prohřejí. Vše ještě dochutíme solí a citronovou šťávou. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a podáváme ho ozdobený plátkem citronu.
—————
Nudle s pikantní cuketovou omáčkou
- 4 středně velké cukety
- 3 stroužky česneku
- 2 červené chilli papričky
- 250 g širokých nudlí
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce čerstvě nasekané bazalky
- šťáva z 1 citronu
- 5 lžic sladké smetany
- 4 lžíce nastrouhaného ementálu
- sůl
- pepř
- bazalka na ozdobu
Cukety očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno, očistíme chilli papričky a nakrájíme je na kolečka. Nudle vaříme asi 10 minut v osolené vodě na skus. Mezitím v pánvi zahřejeme olej, krátce na něm osmažíme česnek, přidáme pokrájenou cuketu a vše necháme za občasného promíchání dusit asi 7 minut. Přidáme bazalku, chilli papričky, citronovou šťávu, smetanu a sýr. Osolíme a opepříme. Nudle slijeme, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Nalijeme na ně cuketovou omáčku a zdobíme bazalkou.
—————
Nudle se šunkou a houbami
- 350 g úzkých nudlí
- 3 lžíce olivového oleje
- 6 jarních cibulek na kolečka
- 3 utřené stroužky česneku
- půl lžičky sušeného tymiánu
- 200 g hub (mohou být i žampiony)
- 200 g dušené šunky, nakrájené na tenké proužky
- 200 g mraženého hrášku
- 400 ml drůbežího vývaru
- mletý pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
- snítky čerstvého tymiánu nebo zelená petrželka
Těstoviny uvaříme. Na pánvi na oleji 3 minuty dusíme jarní cibulku a česnek. Přidáme zbytek oleje, tymián a houby a dusíme další 3 minuty. Pak přidáme šunku, hrášek, vývar, sůl a trochu pepře a přivedeme do varu. Snížíme teplotu a na mírném ohni dusíme další 3 minuty, až se tekutina trochu vyvaří.
Z těstovin slijeme vodu, přidáme na pánev, vmícháme sýr a lehce promícháme. Ozdobíme zelenými snítkami a podáváme.
—————
Nudlová hnízda s omáčkou pesto
- 500 g nudlových hnízd
- 300 g mozzarelly
- 2 vejce
- 2 rajčata
- cuketa
- trochu mléka
- olivový olej
- bazalka
- pepř
- sůl
- paprika
Omáčka:
- hrnek sušených rajčat
- olivový olej
- vlašské ořechy
- strouhaný parmazán
- česnek
- pepř
- sůl
Hnízda uvaříme na skus a rozložíme na pečícím papíru na plechu. Papriky, cibulku a cuketu nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji a spolu s nakrájenými rajčaty touto směsí naplníme nudlová hnízda. Vejce smícháme s mlékem a bazalkou, osolíme, opepříme a naplněná hnízda přelijeme. Povrch poklademe plátky mozzarelly a vše v troubě zapečeme při 200 °C asi 10 minut. Podáváme s omáčkou pesto.
Rajčata namočíme do vroucí vody, slijeme a rozmixujeme s česnekem, ořechy a parmazánem. Za stálého míchání pozvolna přilijeme olej, osolíme a opepříme podle chuti.
—————
Rýžové nudle s thajskými vepřovými nudličkami
4 porce
Doba přípravy: 55 minut
1 porce asi 2 582 kJ/ 618 kcal
- 300 g vykostěných vepřových kotlet
- 3 stroužky česneku
- 50 g čerstvého zázvoru
- 2 vejce
- sůl
- 5 lžic oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- špetka cayenského pepře
- 200 g sójových klíčků
- 2 snítky čerstvého koriandru
- 1/2 stonku citrónové trávy
- 400 g rýžových nudlí
- 2 baby cukety
- 1 žlutý baby patizon
- 2 mrkve
Z vepřových kotlet odkrojíme tukovou vrstvu a čisté libové maso nakrájíme na přibližně půl centimetru silné nudličky. Stroužky česneku oloupeme a jemně usekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme.
Vejce rozšleháme se špetkou soli a nalijeme na olejem vymazanou pánev. Jakmile se vejce srazí, omeletu opatrně otočíme a dopečeme. Hotovou omeletu necháme zchladnout a pak nakrájíme na tenké nudličky.
Na rozehřátém oleji rychle orestujeme česnek a nasypeme na něj maso. Za stálého míchání opékáme ještě 5 minut. Přidáme sójovou omáčku, klíčky, strouhaný zázvor a ochutíme cayenským pepřem. Minutu podusíme, odstavíme a vmícháme nasekaný koriandr a citrónovou trávu.
Rýžové nudle si připravíme dle návodu na obalu. Baby zeleninu nakrájíme na menší kousky, oškrábanou mrkev na kostičky a na zbylém oleji zeleninu krátce orestujeme. Do misek rozdělíme nudle a na ně navršíme maso s klíčky, zeleninu a vaječné nudličky.
—————
Těstoviny na rozmarýnu se šunkou a avokádem
4 porce
- 400 g špaget nebo nudlí
- 4 šalotky
- 200 g uzené šunky
- 2 střední avokáda
- 1 lžička olivového oleje
- několik snítek rozmarýnu
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 2 lžíce smetany
- trochu soli
Těstoviny uvaříme al dente (trochu tužší) ve větším množství osolené vody. Oloupeme šalotku a nasekáme ji najemno, šunku nakrájíme na nudličky. Rozpůlíme avokádo, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvičce rozehřejeme olivový olej a na něm restujeme šalotku asi 2 minuty. Přidáme avokádo, šunku a rozmarýn a povaříme 1 - 2 minuty. Přidáme nastrouhanou kůru a smetanu, při mírné teplotě povaříme pět minut. Těstoviny necháme okapat, vložíme do mísy a podáváme s omáčkou.
—————