Fettucine
Domácí fettucine se špenátem, sušenou šunkou a smetanou
Doba přípravy: 15 minut
Vaření: 10 minut
4 porce
- 1 dávka těsta na těstoviny (recept domácí těstoviny - základní recept)
- 250 ml 11% smetany
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 plátky pršutu, nakrájeného na tenké plátky
- 300 g špenátu
- sůl a pepř
- 20 g parmazánu na posypání
Na moukou poprášeném vále rozválejte těsto a nakrájejte ho na dlouhé, 8 mm široké nudle - fettucine. Nechte stranou.
V kastrůlku na nízkém plameni zahřejte smetanu. Vmíchejte parmazán, zvyšte plamen na střední a za stálého míchání povařte, až se sýr rozpustí a omáčka bude hladká. Osolte a opepřete podle chuti a nechte stranou.
Ve velké pánvi na smažení rozpalte olej, vsypte pršut a zprudka asi 1 minutu osmažte. Vsypte dobře opláchnuté lístky špenátu a nechte je zavadnout, taky asi minutu.
Těstoviny vařte ve větším množství osolené vody asi 4 minuty. Sceďte a promíchejte se smetanovou omáčkou a pršutem se špenátem. Podávejte posypané čerstvě mletým pepřem a parmazánem.
—————
Fettucine s chřestem
- 200 g těstovin fettucine
- sůl
- 200 g chřestu
- 80 g piniových oříšků
- 400 g hub shi-take
- 1 pórek
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 80 ml zeleninového vývaru
- 60 g sladké smetany
- pepř
- 1/2 konzervy nasekaných rajčat
- 1 lžíce čerstvě nasekaného oregana
- strouhaný parmazán
Fettucine uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Chřest omyjeme, spodní třetinu oloupeme a zdřevnatělé konce odstraníme. Chřest pokrájíme asi na 3 cm velké kousky, které přidáme 2 minuty před konce vaření k těstovinám. Pak vše slijeme a necháme okapat. Dáme zpět do hrnce a uložíme do tepla.
Na pánvi bez tuku orestujeme piniové oříšky. Očištěné houby nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka a česnek rozmačkáme. Na rozehřátém olivovém oleji 4 až 5 minut vše dusíme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Pak přidáme zeleninový vývar, smetanu, půl lžičky soli a špetku pepře.
Vše dobře promícháme, uvedeme do varu a asi 5 minut vaříme. Přimícháme rajčata a oregano a ještě minutu dovaříme. Těstoviny promíchané s chřestem rozdělíme na talíře a přelijeme houbovo-rajčatovou omáčkou. Vše posypeme piniovými oříšky a parmazánem.
—————